Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Опроштајно знамење октобра
Деветнаести шабачки Интернационални блуз и џез фестива

Опроштајно знамење октобра

Изложбена поставка октобра полако постаје застарела, већ је спреман наредни приказ. Знамење десетог месеца ускоро ће у витрине прошлог, у мрак све дужих ноћи да одмори од своје улоге. Ипак, чека га 330 и нешто дана сна, а одлучио је да се повуче у великом стилу. Зна и како, традиционално, уз џез, блуз, уз музику што у такту носи прошлост, у ноти крије ситно обележје конкретног подневља из кога стиже, у импровизацији чува суштину индивидуалности величанствене биолошке јединке – човека.

Довољно далеко да још можете да испланирсте, а довољно близу да се осећа радост. Кроз снагу ишчекивања превазилази размаке између садашњости и будућности. Нови, 19. ШАБАЧКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ БЛУЗ И ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ!

Готово две деценије нових и старих имена, али никада једноличних, већ виђених и слушаних наступа. Увек је другачије, јер ако је исто, онда то није џез, ако подсећа, онда нешто баш и није како треба.
Ове године у три дана, два фестивалска и један који ће све то најавити.

Почеће „откачени, почаствовани професори“ из Словеније – PRISMOJENI PROFESORIJ BLUZA. Ко их је слушао претходне године, зна како уметност допушта да се споји откаченост и професура, ко није, немојте себе кажњавати да два пута пропустите такву прилику. Они ће бити ту за вас у „Стелини“. Биће то четвратк, 24. октобар, негде око 22 часа.

Традиционално, у петак и суботу, место вам је у Шабачком позоришту а тамо вас у петак, 25. октобра чекају АДАМ КЛЕМ и КВАРТЕТ ВЛАДЕ МАРИЧИЋА (20:30) и БЕОГРАДСКИ ФАНК КОМБО СЕКСТЕТ (22:00). У суботу (26.10) БРАМХА ТРИО (20:30), из старе земље новог имена, доле са југа и БЛУЗ ТРИО (22:00). У наредним бројевима „Гласа Подриња“ даћемо мали „такт“ назнаке шта вам доносе поменути. Слушали или не, биће непоновљиво, то није обећање, то је „само“ логика ове музике. Џез и блуз, различити, међусобно испреплетани правци су део цивилизацијског тока, у њима се крију давне жеље и стремљења усађена у генетски код човека. Они су истовремено поклич, отпор, подсмех, заједништво.

На крају ћете можда осетити све „мале вапаје“ обичних, а опет необично талентованих људи, можда вам кроз филтер душе протрчи историја, можда се у мислима оцртају плантаже памука или задимљени барови, можда Њу Орлеанс постане, од града у Лујизијани, метафора нечег недосањаног, али вредног за приближавање. Можда не буде ништа од тога, можда вас само оно што сте чули пробуди неке заборављене ситне жеље и пружи мотив да од сутра се мало вратите себи.

Умеју то ове ноте, умеју да од октобарске вечери створе Божићно јутро у коме је све могуће. Немојте се изненадити уколико вам енергија разних инструмената каналише смирај у телу и добијете најлепши начин за релаксацију, можда и осећај да ноћ, она дуга познојесења, доноси и посебан сан. Једино нема шансе да вам вече пре и после наступа буде исто, без неког новог квалитета.

Сваком ко изађе из Шабачког позоришта у једном тренутку ће се путеви делити, ка дому или свирци, „jam session“. Определители се за опцију два, добијате још једну дозу музичког адреналина или опуштајућу мелодију смираја. Док се низ грло слива омиљена текућина, пред очима ће се мало маглити од дима. У даљини, као сцениграфија мисли, саксофон говори своје. Бићете у клишеу старих филмова, али ће то бити тако проклето добар осећај.
Д. Благојевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa