Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Првенац у Србији
ДАЉИНСКИ СИСТЕМ ГРЕЈАЊА НА ТОПЛУ ВОДУ У БОГАТИЋУ ПРЕД НАСТУПАЈУЋУ СЕЗОНУ

Првенац у Србији

Међу 40 у Европи. Губитак топлоте на 2,5 километара само један степен. Исплативост за пет година. Епилог вишегодишњих истраживања стручњака Рударско-геолошког факултета у Београду
Све предходне пробе су показале да систем беспрекорно ради. Званичан почетак обележиће старт нове грејне сезоне у Богатићу. То, уз доста речи хвале стручњацима Рударско-геолошког факултета у Београду и испоручиоцима специјалних цеви из Немачке, посебно истиче председник Општине Богатић Ненад Бесеровац, наглашавајући да практично нема никаквих препрека за почетак рада првог даљинског система грејања на топлу воду у Богатићу, који је "првенац" у Србији и један од 40 сличних у Европи.
- Успешна реализација поменутог пројекта је изузетно значајна, рекао бих не само за Мачву. Наиме први пут на овај начин треба да користимо топлу воду која је пре скоро 40 година откривена у утроби плодне оранице. То је за нас важно, као да смо открили налазиште угња или нафте. Истина топла вода је годинама отицала, без контроле и тако драгоцена геотермална енергија одлазила у неповрат. Сада смо у прилици да је користимо и то за загревање. Прво, ради се о 16.000 метара квадратних простора у зградама више јавних предузећа у Богатићу, а касније верујем кућа у целом насељу, каже Бесеровац.
Он је на недавном скупу у Богатићу изразио посебну захвалност стручњацима Рударско-геолошког факултета у Београду који су главни креатори мачванског даљинског система грејања на топлу воду. Председник ове локалне самоуправе није пропустио прилику да нагласи и добру сарадњу са испоручиоцима специјалних цеви из Немачке, захваљујући којима је губитак температуре воде од бушотине ББ1, 74 степена Целзијуса до корисника ( Два и по километра), само један степен.
- Мислим да је циљ пројекта постигнут, а то је повећање енергетске ефикасности и сигурности, кроз промовисање одрживих коришћења геотермалних ресурса. Овим постижемо и знатне уштеде, а целокупна инвестиција узимајући у обзир садашње цене дрвета и угља, може да се исплати за пет година, каже професор Дејан Миленић са Рударско-геолошког факултета у Београду, наглашавајући да се наставком рада његових предходника, пре свих колега професора Перића и Миливојевића, само финализује један вредан пројекат.
Миленић најављује и нови посао на грејању целокупне варошице на топлу воду. То би према његовим речима требало реализовати током наредне две до три године, а овога пута основни извор енергије биће бушотина ББ2. И она се налази у Богатићу, а процењена енергија којом располаже је око осам мегавата, што је сасвим довољно за загревање целог насеља.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa