Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Препорука злата вреди
КАКО ПРОНАЂИ ДАДИЉУ У ШАПЦУ

Препорука злата вреди

Дадиље се најчешће проналазе путем препоруке. Углавном се тражи неко ко је већ неком чувао децу, или нека рођака, породична пријатељица, мајка неког од пријатеља, за кога се зна да би о детету добро бринуо
Мајке мале деце у Шапцу суочене су са проблемом недостатка дадиља. Када дође време за крај породиљског, уколико децу не могу да чувају бабе поставља се питање коме их поверити. Док, на једној страни, различите агенције нуде најразноврсније услуге, не постоји ниједан законски уређен начин да гарантовано нађете неког поузданог ко ће бринути о оном највреднијем.
Један од разлога можда лежи и у томе што многе мајке нису спремне или нису у могућности да се одрекну већег дела плате за ову услугу, док жене које би прихватиле посао не желе то да раде за мизерну надокнаду.
-Проблем са којим сам се ја сусрела имају и многе друге жене које познајем. Сада већ одмах по рођењу детета треба кренути у потрагу за дадиљом. Моја девојчица сада има три године, кренула је у вртић, а претходне две године чувала ју је једна жена коју сам нашла после доста муке. То није било идеално решење, али нисам могла да дам 25.000 динара некоме да ми брине о детету, када је моја плата 40.000. Пронашла сам јефтинију варијанту, али она је само бринула о детету и ништа је није научила, каже наша суграђанка М.И. која верује да је онима који имају боље материјалне услове вероватно лакше и ово да преброде.
Жене које се баве овим послом сматрају да је одговорност огромна, а да за то нису адекватно плаћене. Због тога много лакше прихватају да чувају децу повремено, него да им то буде стална обавеза.
-Раније сам децу чувала више. Последњи пут девојчицу од њених годину и по, па наредне две године. То је трајало до летос, али не могу више. Рад са децом је леп и није физички тешко, али је омаловажен и потцењен. Одговорност је неупоредиво већа него за своју децу. Дете треба да буде безбедно, нахрањено, пресвучено. Радила сам за 20.000 динара, а месечну карту плаћала 5.000. Када је мало порасла, радила сам и неке друге ствари по кући, али не зато што су то захтевали од мене, него зато што сам имала времена. Трудила сам се да код детета створим неке радне навике, да поспреми за собом, да ми помогне око неких ситних ствари. Изводила сам је да шетамо, да не буде много поред телевизора. Све као и са својом децом, али је одговорност већа. Своју децу сам могла да испустим из вида, туђу ни на тренутак. Наравно, увек се човек и веже за њих, каже Н.П.
Дадиље се најчешће проналазе путем препоруке. Углавном се тражи неко ко је већ неком чувао децу, или нека рођака, породична пријатељица, мајка неког од пријатеља, за кога се зна да би о детету добро бринуо.
Јелена Игњатовић сматра да је имала среће по овом питању. Релативно брзо нашла је поуздану особу да брине о Сари која још није напунила годину дана. Иако бебиситерку није имала у плану Јелени се живот потпуно променио када јој је крајем августа изненада умрла мајка. Требала је да почне да ради за 15-ак дана, а дете више није имао ко да чува.
-Тета Лепу сам нашла по препоруци. Не бих могла да прихватим неког странца тек тако, дете је у питању. Такође, нисам желела неког младог за кога верујем да би по цео дан гледао у телефон. Исто тако није могао ни неко стар, јер Сара проходава и треба је стално пратити. Нема правила, али ипак у старије имам више поверења. Ова жена има близу 60 година и сматрам да је то идеално. Одгајила је своју децу и унуке, а Сара је прво дете које чува “пословно”. Плаћам је више да понекад и скува. На срећу, нисмо захтевни, па то може да буде и сваки трећи дан. Ја сам имала среће да брзо нађем жену којом сам баш задовољна, ипак знам многе који не могу да нађу решење. Страшно је када неко мора да прихвати било шта, истиче Јелена.
Све је индивидуало и зависи од потреба родитеља и деце, али дефинитивно је недостаје уређености за ово веома битно питање.

Ни “преко” није сјајно
Наше девојке и жене често одлазе у иностранство код већ познатих људи да им чувају децу и надају се доброј заради. Међутим, често буде другачије. Наши, који су већ тамо, раде добро плаћене послове, док им, исто наши, за то време пазе на децу за знатно мање новца.
-Била сам у Швајцарској код наших људи, из околине Шапца. Имала сам код њих стан и храну. Жена је ишла да чисти за 12 до 15 франака по сату. Ја сам им чувала двоје деце, од којих је старије било прилично наваспитано и тешко за чување. Поред тога распремала сам, пеглала и обављала друге кућне послове. На крају месеца сам добила 450 франака. За наше услове то је солидна месечна зарада, али за њихов стандар је смешно, каже једна наша суграђанка која више никада не би ишла у иностранство да ради овај посао.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa