Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
ГОДИШЊИЦА

За љубав, за братство

Од септембра 1941. године сремско место Јарак постало је познато по фашистичком логору и по недужно страдалим Шапчанима и Мачванима, који су трчећи двадесет километара стигли у Јарак. Они који нису могли да трче овај крвави марш завршили су у Сави.
Мештани села Јарак, сви родољуби, уз велики ризик за себе, дочекали су са хлебом и великом љубављу. Ту њихову љубав Шапчани нису никада заборавили па су шездесетих година у центру села подигли спомен-чесму, која је и данас у функцији, а симболизује љубав и захвалност Шапчана Јарчанима.
Овај крвави марш назван је по тортури Немаца и Усташа који су у путу до Јарка стрељали око 500 недужних грађана Шапца и Мачве.
Код спомен-чесме у Јарку и ове године окупило се много људи из Шапца, Мачве и Срема. Венце, као израз поштовања према жртвама положили су борачке организације Шапца, Сремске Митровице и Руме, Месног одбора СУБНОР Јарак и више сремских села. У делегацији СУБНОР Шабац били су чланови Удружења војних пензионера, резервних војних старешина, Удружења за неговање традиција из Шапца, представници више Месних одбора из неколико сремских села и бројни појединци.
Киша је током свечаности стално падала али није умањила расположење присутних. Под кишобраном присутима су се обратили Светозар Атанацковић у име СУБНОР Војводине, Влада Нинковић испред бораца и других организација Шапца, и други. О Крвавом маршу изнето је доста историјских података који подсећају да се овакав догађај никада и нигде у свету више не догоди. Баш у то име Слободан Поповић написао је велику емотивну песму о Крвавом маршу. Присутни су аутора врло срдачно поздравили.
Током свечаности неки представници општина Сремска Митровица и Рума питали су зашто на овој свечаности нема представника општине Шабац.
С.Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa