Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
“Ходајуће бомбе”
СТРУЧНИ ПОГЛЕДИ: ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ, ДОКТОР СОЦИОЛОШКИХ НАУКА

“Ходајуће бомбе”

По мишљењу нашег саговорника већина, проблематичних људи пре него што учине свирепо дело шаље сигнале да им је потребна помоћ. Нажалост околина то не разуме и остаје пасивна
Реагујући на недавне немиле догађаје из Богатића и Београда о свирепом убиству мајки од стране синова доктор социолошких наука и аутор више научних радова и монографија Зоран Милошевић, каже да готово по правилу неприлагођене особе (асоцијални појединци) траже организације које продубљују ту асоцијалност, односно изолованост од друштвене заједнице којој припадају.
- Често такви појединци имају менталне поремећаје и уколико још у тим организацијама, попут секти се суоче са агресивним учењима у смислу потребе приношења крвне (људске) жртве онда њихова “експлозија” доводи до деструктивног понашања, које се рачва у два смера: ка околини (најближима-отац, мајка, деда, баба...) и себи (суицидност). Додатну повољну околност да ови појединци остану “непримећени” представља и крајње либерално законодавство које не предвиђа превентивне мере, посебно ако се позива на верске слободе и право, односно општа људска права, истиче Милошевић и додаје:” Други проблем је што његови сродници и пријатељи сматрају да обраћањем надлежним институцијама, нема ефекта (посебно у фази док чине ситније прекршаје и манифестују асоцијативна понашања). Тако да ти људи представљају "ходајуће бомбе" и ако је било довољно индикатора да са конкретним човеком није све уреду.
У значајном броју случајева асоцијативно понашање се манифестује кроз слабије учење у школи, неукључивање у рад бројних секција, а мањи број таквих људи су успешни ђаци који за разлику од првих на себе и своје проблеме скрећу пажњу ванредно добрим резултатима у школи. У првом случају се скреће пажња на себе деструктивним понашањем, а у другом успесима.”
По мишљењу нашег саговорника већина таквих, проблематичних људи пре него што учине свирепо дело шаље сигнале да им је потребна помоћ. Нажалост околина то не разуме и остаје пасивна.
Држава је увела драстичне мере штедње, посебно за институције које се баве социјалним питањима, што се огледа у смањеном финансирању, забрани запошљавања... Изостају и адекватни студијски програми, који би припремили кадрове да се суоче са оваквим ситуацијама, а садашњи који се овим баве сазнања стичу углавном на терену у пракси.
Милошевић у свему овоме види и значајнију улогу медија. Он оцењује да се многи овим баве као о сензацији не улазећи у дубину проблема, све ради већих тиража и боље гледаности.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa