Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Леп догађај да постане традиција
СРПСКА ДЕЦЕ ИЗ ХРВАТСКЕ ПОСЕТИЛА МАЧВАНСКИ УПРАВНИ ОКРУГ

Леп догађај да постане традиција

Владан Красавац је изразио жељу да посете српске деце из иностранства, а посебно из земаља бивше Југославије, овом крају постану традиција. Следећа посета би требала да убеде уприличена за децу из Западне Славоније: Пакраца, Окучана и Новске
Српска деца из Хрватске од 27. до 29. септембра били су гости општина Љубовија, Мали Зворник и Крупањ. Педесетак деце из околине Вуковара биле је смештено у манастирском комплексу у Соко граду.
Ова посета била је тема конференције за медије коју је у петак организовао начелник Мачванског управног округа Владан Красавац. Начелник је истакао да је то први пут да је група српске деце из Хрватске организована боравила у Мачванском округу.
-Деца су се упознала са културно-историјским и духовним знаменитостима Азбуковице и Рађевине и у три дана су обишли најзначајније туристичке тачке овог краја. Ово је био леп догађај на који сам поносан, али циљ је сам по себи нешто виши. Желимо да окупимо децу из расејања, у овим временима када трпе притиске са свих страна по питању језика, писма, вероисповести, и да их вратимо коренима. Деца из Хрватске могла су да осете да је Србија мајка која их воли и окупља их у своју кућу, изјавио је Владан Красава.
Посебну захвалност изразио је владики Лаврентију који је несебично отворио врата манастирског комплекса и угостио децу и њихове пратиоце. Такође се захвалио председницима три општине, као и спонзорима који су помогли овај пројекат.
Гости из Хрватске посетили су крст изнад манастира у Соко граду, а предавање о историји овог краја одржао им је професор Сретен Цветојевић. Након тога, обишли су знаменитости Крупња: манастир Добри поток и музејску поставку у њему, Мачков камен и новоизграђену цркву деспота Стефана Лазаревића. Чланови рафтинг клуба из Љубовије за госте су организовали пловидбу чамцима од Горње Трешњице до Врхпоља, а у Малом Зворнику су обишли Подземни град Карађорђевића, нову туристичку атракцију
Деци из Славоније током посете друштво су правили вршњаци из општина домаћина. По поласку локалне самоуправе обрадовале су их пригодним поклонима, које су понели кући као још једну успомену на боравак у овом крају.
Реализацији ове идеје, поред општина домаћина, највише су помогли државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак, председник Заједничког већа српских општина Вуковар Срђан Јеремић, као и Мачвански управни округ.
Владан Красавац је изразио жељу да посете српске деце из иностранства, а посебно из земаља бивше Југославије, овом крају постану традиција. Следећа посета би требала да убеде уприличена за децу из Западне Славоније: Пакраца, Окучана и Новске.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa