Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Услов за добар принос
ЈЕСЕЊА ОБРАДА ЗЕМЉИШТА

Услов за добар принос

Најбоље, да се са припремом земљишта крене у јесен, када се у октобру или новембру изврши дубоко зимско орање, на дубини око 30 до 40 цм. На овај начин, оранични слој се преврће и излаже утицају влаге, ваздуха и мраза. Дубока основна обрада омогућава и боље укорењавање кореновог система и продирање у дубље слојеве земљишта, али и боље усвајање хранљивих материја
Право је време мислити на припрему земљишта за наредни усев, тако да претходни мора бити на време скинут са парцеле. Благовремена и квалитетно урађена дубока обрада земљишта, има веома велики утицај на висину приноса, јер не постоје неке додатне мере које би повећаним улагањима у потпуности надокнадиле принос који је изгубљен због неправилно одрађене обраде земљишта.
Зато је најбоље, да се са припремом земљишта крене у јесен, када се у октобру или новембру изврши дубоко зимско орање, на дубини око 30 до 40 цм. На овај начин, оранични слој се преврће и излаже утицају влаге, ваздуха и мраза. Дубока основна обрада омогућава и боље укорењавање кореновог система и продирање у дубље слојеве земљишта, али и боље усвајање хранљивих материја.
Правилна обрада има задатак, осим, да што боље припреми земљиште за усеве који ће се узгајати, омогући припрему тако да даје оптималне резултате при редовном искоришћавању земљишта сваке године. Циљ обраде земљишта је стварање оптималних физичких услова за клијање, ницање, раст и развиће следећег усева. То се постиже применом адекватних оруђа за обраду који су прилагођени различитим климатским и земљишним условима и захтевима гајених врста. Правилан избор плужног тела је од великог значаја и утиче на квалитет орања али и утрошак енергије. Добро превртање и мрвљење пластице, квалитетно заоравање биљних остатака и стајњака и уједначена површина орања могу се постићи само плужном даском која је прилагођена постављеним параметрима орања и стању њиве.
Правилна обрада се огледа у способности да поправи физичко - хемијске, биолошке и микробиолошке особине земљишта, али и да поправи структуру. Ово је посебно значајно у интензивној производњи, где се у једној години смењује више усева.
Важност правилне припреме земљишта не може се довољно нагласити јер се применом ђубрива, агротехнике и наводњавања, нарушава структура и смањује се плодност земљишта.
Управо због тога је потребно знати када, на коју дубину и колико пута ће се применити обрада земљишта, па је значај јесење обраде, довођење земљишта у стање да може да прими и сачува зимске падавине, а такође и олакша предсетвену припрему за усеве који ће се гајити у пролеће. Оптимална и економична дубина јесењег орања мења се не само у зависности од типа земљишта већ и од захтева појединих усева.
За јара стрна жита, грашак и грахорицу довољна је дубина орања од 20 цм дубине, за окопавине између 20-30 цм, док за шећерну репу, луцерку и кромпир 30-35 цм. Стање влажности при којој се земљиште најлакше и најквалитетније обрађује назива се физичка зрелост за обраду, а земљиште је физички зрело када је 50-60 % укупне запремине пора испуњено водом.
Зато, саветујемо пољопривредне произвођаче да благовремено изврше јесењу обраду земљишта и тако сачувају земљиште, а биљкама омогуће максимални род.
Дипл. Инж. Гордана Рехак, саветодавац за ратарство

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa