Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Закон угрожава право на образовање
ПОКРЕНУТА ИНТЕРНЕТ ПЕТИЦИЈА ДА СВА ДЕЦА УЧЕ ИЗ ИСТИХ УЏБЕНИКА

Закон угрожава право на образовање

Покрет “Три плус” који окупља породице са троје и више деце, недавно је покренуо интернет петицију “Да сви ђаци у Србији уче из истих књига, као некад”. Циљ је да се изврши притисак на Министарство просвете да се промени нови Закон о уџбеницима који је, кажу, по много чему мањкав.
Мотив за покретање петиције био је то што деца која имају право на бесплатне уџбенике исте ниси добили од издавача иако је школска година увелико почела. Према речима Божидара Катића из шабачког огранка Покрета “Три Плус” Министарство просвете је издавачима уџбенике платило на време, међутим, како их они нису доставили деци многи родитељи су били принуђени да их купе сами, тако да су издавачи практично два пута наплатили исте књиге. Наводи да се након бројних молби и захтева упућених Министарству дошло до тога да више не желе ни да им се јаве ни да приме било кога на разговор.
-Наставни план и програм је јединствен за територију целе Србије. Самим тим, не постоји ниједан оправдан разлог да уџбеник једног издавача може да се користи, а другог не може, јер они морају бити садржински апсолутно исти, каже Божидар Катић.
Сматра да је Закон о уџбеницима катастрофалан и да деци ускраћује право на квалитетно образовање. Ранији закони ограничавали су издаваче на различите начине, што са овим није случај, па цене уџбеника могу отићи у недоглед.
-Циљ нам је да се деци омогући да могу да наслеђују уџбенике као што је то било некада. Овим Законом укинуте су важне ствари које су биле у претходним законима. Пре свега, постојао је лимитиран обим уџбеника, што је значило да за један предмет не може да постоји шест различитих уџбеника које дете треба да купи. Затим, постојала је апсолутна забрана промоција уџбеника ван просторија школе и било је забрањено давање поклона наставном особљу, директорима школа, школама. Ту је и питање лимитирања цене уџбеника. Стари закони су ограничавали цену сваког уџбеника од најмање до највише колико може да кошта, а сада то зависи од процене издавача. Када се све то повеже долазимо до тога да ће се деци слабијег материјалног стања онемогућити да похађају наставу, наводи Катић.
Према његовим речима, овим Законом и начином на који се примењује, директно је угрожено Уставно право деце да добију квалитетно образовање. Петиција ће моћи да се потпише још десетакак дана на Фејсбук страници Покрета “Три плус”, а касније ће се одлучивати о даљим корацима.
-Само је један сигуран пут за излазак из сиромаштва – образовање. Квалитетно образовање решава, ако не све, бар већи део проблема који као друштво имамо, истиче Катић.
Јавна је тајна да издавачи не бирају средства да би баш њихови уџбеници имали што већу заступљеност у настави, тако на савест наставног особља остаје да ли ће им бити важнији поклон издавача или квалитет уџбеника. Родитељи се у међувремену хватају за главе и са сетом сећају времена када је “Завод за уџбенике и наставна средства” био једини издавач, а уџбеници се наслеђивали и размењивали годинама.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa