Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
За сада само козметика
ОД ТОГА ДА НЕМА ПРЕГОВОРА НИ АКО ПЕТ МИЛИОНА ЉУДИ ИЗАЂЕ НА УЛИЦЕ, ДО ОКРУГЛИХ СТОЛОВА ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ

За сада само козметика

Без обзира на преговоре, до помака није дошло у оној мери коју је очекивала опозициона сцена у Србији. У контактима које је СЗС имао са страним преговарачима, појавила се и идеја о раздвајању парламентарних и локалних избора у Србији
Од тренутка када је председник Србије Александар Вучић рекао да ниједан захтев опозицији неће да испуни, макар их пет милиона протестовало, до данас, много тога се променило.
Најпре је невладин сектор организовао округли сто на Факултету политичких наука са идејом да се дође до повољнијих услова за организовање предстојећих избора, а недавно су се у тај процес укључили и представници Европске уније. И док је први састанак на ФНП прошао у атмосфери која је карактеристична за ону из Скупштине Србије којом председава Маја Гојковић, наредни састанци су били далеко културнији и нормалнији.
До помака се, међутим, није дошло у оној мери коју је очекивала опозициона сцена у Србији. Најављене су неке козметичке промене које нису одобровољиле опозицију, окупљену у Савез за Србију, да се на предстојеће републичке, покрајинске и локалне изборе изађе. Савез за Србију је напустио преговоре на ФПН, а на разговоре са представницима ЕУ нису ни отишли. Одлука да се бојкотују предстојећи избори је оснажена и у одлуци да се бојкотују и разговори што део опозиционе сцене у Србији није најбоље разумео.
Ту се пре свега мисли на Покрет Слободних грађана Србије на чијем се челу налази глумац Сергеј Трифуновић. Представници ПСГ редовно присуствују преговорима и за сада немају намеру да се одреде према бојкоту. Многи говоре о томе да је Трифуновић, осокољен прогнозама разних истраживања јавног мења према којима сигурно прелази цензус, ближе одлуци да се на изборе - изађе. Председник Нове странке, некадашњи премијер, Зоран Живковић залаже се за идеју да се о бојкоту одлука донесе када избори буду расписани. Део опозиције за коју се сматра да је „Вучићева“, спреман је безусловно да изађе на предстојеће изборе - СРС, ЛДП, ЛСДВ, као и СПАС Александра Шапића. Традиционално, ДСС је негде између. За излазак на изборе су и новоформиране странке попут Грађанског фронта и Странке модерне Србије.
Чињеница је да се, у међувремену, сем спремности власти да разговарају, у Србији ништа није променило што би помогло СЗС да промени одлуку о изласку на изборе. Можда јесте одлука донета прерано, али СЗС је јасно рекао да промене морају да се догоде најмање девет месеци пре одржавања избора. Попут реченице са почетка текста, није немогуће да под притиском страних фактора, а зарад стабилности у преговарачком процесу око Косова, Вучић попусти и пролонгира одржавање избор примењујући добро знани - лекс специјалис.
У контактима које је СЗС имао са страним преговарачима, појавила се и идеја о раздвајању парламентарних и локалних избора у Србији. То би могао да буде компромис, нарочито ако имамо у виду да је пракса у државама чланицама ЕУ је да су ови избори раздвојени. ЕУ је стало да опозиција изађе на парламентарне изборе, тако да би пролонгирањем локалних можда успели да приближе ставове власти и дела опозиције. Тако би се и релаксирала прича о бојкоту локалних избора и у општинама где СНС није на власти, укључујући и град Шабац.
- Представници ЕУ и међународне заједнице уопште, добро знају ситуацију у Србији. Када су он и у питању, код њих су два елемента битна. Први је Косово, а други је оно што они називају стабилношћу. У ЕУ је много јача струја која се залаже за стабилократију, него за демократију. Тако гледају и на нашу ситуацију. Важнија им је стабилнат власт, него демократија - рекао нам је један од преговарача из СЗС.
И да се још једном вратимо на почетак текста. Узимајући комплетну ситуацију у обзир, прича о бојкоту избора у Србији је, на неки начин, успела. Почело је са неким преговорима, каквим таквим. Власт је та која мора да омогући иоле нормалне изборне услове. Како год да опозиција одлучи, добро би било да то буде што јединственија, него што је сада.

Скоро па пола сата Вучића сваког дана
СЗС је апсолутно у право када је реч о медијској ситуацији у Србији. На основу података са званичног Јутјуб канала Српске напредне странке и Александра Вучића, просечно појављивање председника Србије, и то премијерно, на телевизијама са националном покривеношћу износи 26,6 минута дневно. На другом месту је заменик градоначелника Београда Горан Весић са око десет минута дневно. Сва српска опозиција да се сакупи са свим својим телевизијским наступима нема један минут просека. Власт се стално брани како је Н1 антирежимска телевизија, као и лист Данас и недељници у Србији. У највећем пику, Н1 има гледаност око 150.000 људи, и 50 одсто Србије нема могућност да прати ову телевизију, јер је Телеком нема у својој кабловској понуди. При том, опозициони представници су жртве најприземнијих напада у готово свим наступима представника власти, без икакве прилике да на истом месту одговоре на све те прозивке.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa