Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Мед јести свакодневно, а не као лек
ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ ДРУШТВА ПЧЕЛАРА ЦЕР – ШАБАЦ НА ШЉУНКАРИ

Мед јести свакодневно, а не као лек

Хвале једни друге, нико себе. Тако су дошли на идеју да се друже на Шљункари, али и да организује Сајам меда који је протеклог викенда шести пут организован у нашем граду
Пчелари су дивни људи. Спремни су да много тога издрже, попут убода пчела, али и да се опусте.
Тако је било и минулог викенда. У организацији Друштва пчелара Цер - Шабац, организовано је традиционално дружење вредних мајстора прављења меда како из Шапца, тако и из Лознице, Ваљева, Младеновца, Лазаревца... Сви они су дошли на шабачку Шљункару са добрим расположењем. А, налетела је и по нека пчела.
На овом традиционалном окупљању пчелара из нашег краја није се много говорило о струци. Знамо сви каква је овогодишња ситуација са медом. Није идеална, али то није сметало пчеларима да се лепо друже у природи, а где би друго, када је њихов посао везан за природу.
- Традиционално се окупљамо на Шљункари. Овде је природа лепа и наш је задатак само да изаберемо леп дан. За остало се сами побринемо - каже нам један од чланова Друштва пчелара Цер - Шабац.
Неки од њих, али и председник овог Друштва Давор Шашић имали су и специјално задужење више у односу на све остале пчеларе. Водили су рачуна о томе да пчелари не остану гладни, па су у ту сврху морали два прасета са ражња да сервирају својим колегама. Показали су да су мајстори и овог заната, а не само за производњу меда.
А, за мед, поред пуно труда и стрпљења, потребно је и пуно знања. Сви пчелари са којима смо разговарали су врхунски зналци. Праве онакав мед какав сви ми највише волимо. Чист, природан без икаквих додатака који би га учинили пријемчљивијим на тржишту. Нема лажи, нема преваре. Многи од њих су отишли корак даље и праве разноразне специјалитете од меде који су врхунског квалитета. У једном су међутим јединствени.
- Мед је најбољи када је сам, чист мед. Треба га конзумирати свакодневно, а не као лек. Правимо ми и медовачу, али још је боље јести мед и пити ракију - истиче један од домаћина.
Они што је занимљиво, овом приликом нисмо налетели ни на трунку сујете међу њима. Хвале једни друге, нико себе. Тако су дошли на идеју да се друже на Шљункари, али и да организују Сајам меда који је протеклог викенда шести пут организован у нашем граду.
Хтели не хтели, морали смо мало и о меду. Багрем је поново подбацио и учинио још једну годину лошом за пчеларе. А, купци баш највише инсистирају на њему.
- Највише се тражи багремов и ливадски мед, а мени је, на пример, најлепши мед од сунцокрета. Не знам зашто је запостављен. То је по мени најбољи мед - рече нам, онако, успут један од пчелара док нас нуди феноменалном медовачом.
Ово је само једно од дружења пчелара. Овакве неформалне манифестације се организују и у другим градовима са којима шабачки пчелари сарађују, тако да је ово била дивна и успешна прилика да се покажу као добри домаћини.

Тешко до ливадског меда
Пчелари са којима смо разговарали дали су нам добар савет када је мед у питању.
- Ко год да вам нуди ливадски мед из нашег краја, будите сигурни да није чист ливадски. Код нас нема ливада за мед. Једино ако не возе пчеле ван Шапца па стварно дођу у контакт са правом ливадом - рекли су нам пчелари.


Купање у октобру
На опште изненађење, на шабачкој Шљункари смо налетели и на два храбра купача. Споља је деловало милина за купање. Мирна вода, чиста, сунце упекло, 26 степени. Није, међутим, тако и у води. Момак који се храбро окупао, рекао нам је да је мало непријатно и да се вода поприлично хладна. Пчелари су, такође, били зачуђени купањем у октобру, али су брзо „повратили“ купача и достојно га окрепили.
Н. К

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa