Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Константна српске књижевности
Изложба у Библиотеци шабачкој посвећена Данилу Кишу

Константна српске књижевности

„Хтео сам да покажем како у врло различитим епохама постоји непокретна константа. Свеприсутност љубави и смрти“, Данило Киш
Данило Киш (1935-1989) био је романсијер, приповедач, есејиста, драмски писац, преводилац са француског, руског и мађарског језика. Један је од најзначајнијих писаца у историји српске књижевности који никада не губи на актуелности.
Три деценије након смрти Библиотека града Београда приредила је изложбу посвећену великом писцу. Шапчани на 30 паноа у градском храму књиге до 24. октобра могу погледати фотографије из детињства Киша у Суботици и Новом Саду, податке о гимназијским данима на Цетињу, студијама у Београду, боравку у Стразбуру, Бордоу, Лилу, Паризу, уговоре са издавачима, бројна страна издања, исечке из новина преузете из документације Радио Београда, књижевне награде, као и друштвена признања.
Грађа о животу и стваралаштву Данила Киша чува се у Београду, у Архиву САНУ. Целокупна документација која садржи 4800 скенираних и фотографисаних рукописа и дактилописаних страница, докумената и фотографија пренета је на два ДВД-а: „Данило Киш. Оставштина“ и „Данило Киш. Сабрана дела“. Од обиља грађе везане за приватни живот, литературу и јавну делатност писца Олга Марјановић Красић направила је селекцију како би поново били реконструисани велико дело и једна изузетна биографија.
-Лик и дело Данила Киша изазвивају велику пажњу, како старијих тако и млађих генерација. Захваљујући обимној грађи која је похрањена у у Архиву САНУ јавност има прилику да више сазна о овом писцу – истакла је ауторка поставке Олга Марјановић Красић.
Професор Филолошког факултета у Београду и књижевник др Михајло Пантић наводи да је Киш једно од најфреквентнијих имена у истраживањима, што говори о његовом значају за српску књижевност и културу.
-Величина писца се мери по томе на који начин се нове генерације читалаца, али и стручњака односе према његовом делу, како га интерпретирају и како га доводе у везу са добом у којем живе. Текст је непроменљив, али читоци јесу. Често се успоставља нова релација између ова два елемента. Ипак, Киш је константа српске књижевности.
Поставком Библиотека шабачка наставља традицију промоције доброг штива и чувања сећања на велике књижевнике.
- Ово је само увертира, јер следеће године обележавмо 85 година од рођења овог великог писаца. Током трајања изложбе наши гости биће ученици шабачких основних и средњих школа, што је изузетно важно за све, јер је Киш један од ретких књижевника чија се дела налазе у школској лектири за све узрасте – рекла је Александра Ердевички Томић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa