Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Писма читалаца

Три жене, три пријатељице

Да би човек, као друштвено биће, живео квалитетно, задовољно и срећно, осим своје породице, мора да стекне пријатеље, искрене, верне и пожртвоване. Многи су жртвовали свој живот да би спасили туђи. Тако су се три жене боље упознале, иако су се раније знале са скупова и семинара просветних радника, на студијама у Педагошкој академији када је тек била отворена у Шапцу. Заједно су студирале, спремале за испите, помагале једна другој и полагале.
Две су касније створиле породицу, док је једна била без мужа и деце, али привржена братовљевој и сестриној деци, помагала им колико је могла. Све три потичу из патријархалних средина, средњеимућних вишечланих породица, красе их људске врлине: искреност, верност, поштење, коректност, пожртвованост.
Упутиле су се ка Врњачкој бањи, када им је било нарушено здравље. Било је то пре више година. Карте су раније резервисале, као и смештај у Бањи. Иако су подигле карте на шалтеру, у аутобусу су затекле њихова места заузета. Обратиле су се возачу и сувозачу за помоћ. Одједном сувозач, крупан као џин, громовито викну: „Сви сте ви моји путници. Гурај позади, има места у шарагама!“ Три жене слегоше раменима, две седоше у шараге, а трећа на слободно место поред господина из Аустралије. Поред седишта је стајао човек пија, у дроњцима и ширио је непријатни мирис урина. Господин му није дао да седне поред њега, иако је имао карту. Обрати се трећој жени и рече: „Видите, таквог у Сиднеју не би пустили у аутобус. Одвела би га полиција у прихватилиште, где би га окупали, дали му другу одећу и оставили док се не отрезни“.
Путници близу пијанца стваљали су руке на нос. Сва срећа сишао је у Ваљеву. Три жене су наставиле пут, уз шалу и замерке возачима што су га таквог пустили у аутобус.
Једна од жена тражила је кусур од кондуктера за пртљаг који није одмах вратио: „Мајсторе, а кусур?“, друге две из шарага повикаше: „Остави, алали, мани“, смејући се тихо, али трећа је била упорна, мало и због освете за заузета места. Замислите, кусур је вратио тек у Краљеву. Где је Шабац, а где Краљево?
Стигле су у Врњачку Бању око поднева, где их је чекао такси који је послала газдарица. Уживале су 15 дана, заборавиле све бриге и вратиле се срећне и расположене. Боже како је било лепо, само да је дуже трајало...
Причу посвећујем трећој жени из приче које више нема међу живима.

Ружица Сувајџић учитељица у пензији

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa