Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Манифестација на понос града
ШЕСТИ ФЕСТИВАЛ МЕДА У ШАПЦУ

Манифестација на понос града

Шабац већ десет година има добру сарадњу са пчеларским удружењима. Због подстицаја за ову пољопривредну делатност на територији града има више од 22.000 кошница. Град је данас лидер, не само по производњи меда и броју кошница, већ и по едукованости пчелара
У организацији Града, одељења за пољопривреду и шабачких удружења у Шапцу је протекле недеље одржан Међународни фестивал меда. Ове године, на сајму је учествовало четрдесетак излагача пчеларских производа и опреме.
Посетиоци су могли да пронађу све врсте меда од липовог, багремовог, ливадског до боровог по приступачним ценама. Поред тога гости су имали прилику да купе и разне мешавине од меда и пчелињих производа, мелеме, помаде, полен, прополис, восак који су прави еликсир за добро здравље.
Сајам меда отворио је заменик градоначелника Душан Костадиновић. Костадиновић је овом приликом рекао да је Град Шабац ове године за развој пеларства издвојио четири милиона динара и додао да је намера града да помогне производњу, пласман меда, и промоцију пчелара и пчеларства.
Шабац већ десет година има добру сарадњу са пчеларским удружењима. Због подстицаја за ову пољопривредну делатност на територији града има више од 22.000 кошница. Град је данас лидер не само по производњи меда и броју кошница, већ и по едукованости пчелара.
-Едукација и знање за овај посао су најпотребнији. Пчелари стално посећују предавања, сајмове и едукације које организује Град Шабац. У сарадњи са њима долазе до нових сазнања, припремајући се за нове изазове које захтева европско и светско тржиште – каже начелник одељења за пољопривреду у Шапцу Предраг Срдановић.
Пчеларско удружење Прњавор представило је на штанду своје високо квалитетне производе.
- Задовољавајућа је понуда свих пчелињих производа и меда. Без обзира на лошу годину, пчелари су нашли микролокације где се може обавити медо брање. Пчеле су успеле да сакупе минималне количине меда – рекао је Бранко Мијић из пеларског друштва.
Један од представника на сајму био је Бекић Милан из Поцерине. Његова породица се пчеларством бави од 2002. године. У свом власништву има седамдесет пет кошница. Бави се еколошком производњом багремовог меда.
- За овогодишњи сајам припремили смо багремов мед који је посебно за децу добар. По укусу је најблажи, не проузрокује алергије, а јача имунитет. Фестивал видим као добру прилику за рекламирање производа – каже Бекић.
Пчелари нашег краја сматрају да имају светлу будућност и надају се да ће се овакав сајам организовати и наредних година. Ова манифестација нашла је место у туристичкој понуди града.

м. г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa