Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Фото: Библиотека шабачка

Фото: Библиотека шабачка

Дан Библиотеке шабачке

Чувар свезнања

„Није довољно волети књиге и много читати да бисте били библиотекар, то јесте нужан, али не и довољан услов, морамо даље и више! Живот углавном ломи оне најјаче да би им показао како човек може брзо да се усправи. Слабиће не дира, они и тако цео живот проведу на коленима“
Шабачки храм свезнања увек отворених врата, широких видика, посвећено одолева времену, чврсто брани темеље на којима је изграђен, а у својој ризници као да је пронашао еликсир младости. Време пролази, а врт где цвета најпознатија магнолија у граду „скрива“ традицију читалишта дугу скоро два века. Најстарија установа културе у граду, Билиотека шабачка, 11. октобра облежила је 172 године постојања у присуству представника Града, пријатеља, сарадника и највернијих, страственијих билиофила.
Библиотекари нису само врсни познаваоци књижевности, него и талентовани музички уметници што су показале чланице Библиотечког певачког друштва (Кристина Алексић, Александра Томић Ердевички, Ана Павић и Душка Васић) које су извеле композицију „Жубор вода жуборила“, уз клавирску пратњу професорке Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ Соње Живковић.
Директорка Јелена Подгорац Јовановић подсетила је пристуне на свечаности да су књиге чувари памћења, историја, место сусрета светова, најживописније путовање за ум и душу, а бибилиотеке "складишта" тог блага. У свом обраћању покушала да одгонетне и дочара ко је билиотекар и шта су дражи посла. Иако нисмо званично затражили дозволу да поделимо мисли госпође Подгорац Јовановић, надамо се да неће замерити.
„Ко је Библиотекар? Библиотекар је каталогизатор, библиограф, приређивач, особа која одговара на питања, особа која прича деци приче, која планира или руководи. Библиотекари Библиотеке шабачке су и глумци, спикери, новинари, професионални носачи књига, предавачи, водитељи квизова и радионица, ученици, преносиоци традиције, рецитатори, поете, творци сајтова и програма, режисери, драматурзи, сценаристи, фотографи, камермани, монтажери, добровољци, добротворци, волонтери, јунаци из бајки. Библиотекари су људи с духом који добар дух шире, мајстори, кројачице, шнајдерке, фризерке, шминкерке, љубитељи природе који се с песницима друже, строги стручни жири и комисије, чувари града у ванредним ситуацијама, певачко друштво и модели, музичари, пијанисти, чувари и творци културе, слављеници, рођенданци, куварице и пекарке. Поносни родитељи кћерки и синова, близнакиња и тројки, будућих великих читалаца зато што су од рођења надојени примером и знају да су ‘рођени за читање’, брижни, пожртвовани, сложни, ‘кадри стићи и утећи и на страшном месту постојати’, смирени, непристрасни и фокусиран на свет око себе, марљиви перфекционисти, некад ексцентрични, сналажљиви, познаваоци различитих области и вешти у истраживању, а јаки само када држе једни друге за руку!
Да ли сте икада некoмe рекли: ‘Не можеш бити библиотекар – не изгледаш тако.’ А како би требало да изгледамо? Питајте било коју особу на улици која слика им пада на памет кад помисле на библиотекарку и неизбежно ће рећи: ‘То је старија жена, са косом у пунђи, са наочарима, у кардигану и разумним (што значи ружним) ципелама. И обично говори ‘ПСССТ’ врло често!’
Није довољно волети књиге и много читати да бисте били библиотекар, то јесте нужан, али не и довољан услов, морамо даље и више! Живот углавном ломи оне најјаче да би им показао како човек може брзо да се усправи. Слабиће не дира, они и тако цео живот проведу на коленима. Људи ће увек бацати камење на ваш пут, на вама је шта ћете од камења направити – зид или мост. У Библиотеци шабачкој не стајемо када смо уморни, већ када посао завршимо. Шта мислимо, то постанемо. Како осећамо, тако привлачимо, шта замишљамо, то створимо.
Можда нисам истраживач или авантуриста, трагач за благом, уметник, али поносна сам на оно што јесам. Ја сам библиотекарка.“

Душан Станојевић, добитник је прошлогодишње награде за најбољег читаоца, Марта Јовановић, ученица трећег разреда Основне школе „Јеврем Обреновић“ и Лука Рашевић, ученик петог разреда Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ најбољи су представници Дечјег одељења, док су се на Одељењу за одрасле, по избору и броју прочитаних књига издвојиле две даме, Даниела Берић Дамњановић, професорка књижевности у Економској школи „Стана Милановић“ и Наташа Старчевић, асистенткиња за педагошке предмете у Високој школи струковних студија за васпитаче.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa