Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Лазина кућа за писце
Резиденцијални програм Културног центра

Лазина кућа за писце

Лазина кућа за писце обједињује се концепт књижевне награде и резиденцијалног програма, односно боравка писца у локалној средини у којој делује и ствара
Током четврт века, колико се додељује књижевна награда „Лаза Лазаревић“, за најбољу необјављену приповетку, Културни центар из Шапца прави заокрет ка савременим културним праксама и организационим стратегијама, те на дневни ред ставља и редефинисање карактера ове награде.
-Трансформацијом класичног концепта књижевног конкурса, у јасно профилисан и надограђен књижевни програм. Лазина кућа за писце обједињује се концепт књижевне награде и резиденцијалног програма, односно боравка писца у локалној средини у којој делује и ствара. Резиденцијални програми су изузетно популарни јер омогућују континуирану културну размену, сарадњу и успостављање вишеструких контаката и веза. Улога Лазе Лазаревића у националној књижевности и култури, и свакако медицини, је изузетна, па подсећање на његов значај из једног другачијег, модерног угла, савременим средствима и методама, а пре свега покретањем дијалога и стварањем једне сасвим нове платформе у профилисању културне историје града и њених знаменитих појединаца, полазна је тачка у процесу трансформације – рекла је мр Катарина Јанковић Поповић главна и одговорна уредница програма.
Нови петогодишњи концепт представља књижевнице из региона средње и млађе генерације које би из угла „балканског патријархата“ сагледале улогу жене у друштву наводе из К. Ц.
Теме су мотивисане ставралаштвом Лазе К. Лазаревића али и балканским наслеђем региона, као и насиљем над женама, али и потреби за активнијим приступом у промовисњу либералног феминизма.
-О овоме на својствен начин током боравка у Лазиној кући за писце писаће Румена Бужаровска (Северна Македонија), Ламија Бегагић (Босна и Херцеговина), Слађана Нина Перковић (Босна и Херцеговина), Лана Басташић (Б и Х) и Оља Стојанова (Бугарска) и свака од њих оставиће једну причу како бисмо сваке пете године уз награђене приче имали и награду афирмисаних писаца – додаје мр Катарина Јанковић Поповић.
Жири са мандатом од пет година чини проф. др Владислава Гордић Петковић, председница жирија, мр Катарина Јанковић Поповић и гост резидент. Након петогодишњег циклуса биће штампана збирка коју ће чинити приповетке лауреата, као и приповетке настале током резиденцијалног програма.
Списатељица Слађана Нина Перковић прва је гошћа резиденцијалног програма. У Шапцу боравиће до петка, а током посете део је креативне радионице за ученике Шабачке гимназије, Школе примењених уметности, где младе уводи у чаробни свет књижвености и мотивише их да се баве креативним писањем.
-Покушавам да на ученике пренесем пракична знања и како је бити писац. Да то није гламурозан посао, али да је веома важно да читају и науче како се ствара кратка прича која је срж књижевности – рекла је Слађана Нина Перковић ауторка збирке од дванаест прича у којима су лагане, женске теме под називом „Кухање“.
Овогодишња добитница награде за најбољу необјављену приповетку на српском језику Лаза К. Лазаревић је Маријана Чанковић за приповетку Четири бразготине на телу једна на земљи.
-Маријана је добила награду 2005. године као студент и драго нам да је жири препознао квалитет, јер су награђени писаци тада били непознати, а данас су сајајни приповедачи – истиче Бранка Тодоровић.

Програм:
Четвртак, 17. октобар
Радионица креативног писања (14 часова)

Петак, 18. Октобар - Сала Културног центра
Презентација радионице креативног писања
Свечана Додела награде Лаза К. Лазаревић
м. ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa