Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ВЕКА ПОСТОЈАЊА ФК „МАЧВА“

Црвено – црни век

Путовање кроз бројке, податке, фотографије. Доказ љубави Шапчана према Мачви. Порука коју носи историја клуба. Сећање на највеће успехе - подвиге
Један век је смештен у неколико просторија. Успомене удобно смештене у причама из времена одакле живих актера нема, али и оне успаване у башти сећања некадашњих и садашњих генерација, оживеле су кроз бројке, фотографије, стару лопту, реплику негдашњих копачки и бројне пехаре. Сезона, ранг, тренутак закочен објективом апарата, од црно-белих, до „фул“ колора. Закорачили сте у Народни музеј, дакле ушли сте у „црвено-црни“ времеплов. Путујете кроз време на изложби поводом века, периода од 1919. до 2019. године, али стотину година писаних руком шабачке старе даме, шабачке „Мачве“.
-Време пролази, Мачва траје. Ово је времеплов где свака година, свака сезона има јасан писани податак и фотографију која карактерише ту годину у клупској историји. Грађани су сами доносили фотографије, распитивали се и пре отварања, што показује колико се овај клуб воли у Шапцу и колика је част и за Музеј да приреди овакву једну изложбу – нагласила је директорка Народног музеја у Шапцу Нела Тонковић.
Свака од сто година шабачког клуба је једна посебна прича што носи и дух времена и поруку о вечној спони између једног клуба и једног града.
-Све што траје дуже од просечног људског века постаје вредност која је вредна пажње и поштовања. Када се осврнемо на све догађаје који су се збили у протеклих 100 година, видимо на колико изазова је клуб одговорио, опстајао и постизао вредне резултате. Читаву историју су Шабац, Шапчани и Мачва нераскидиво повезани, заједно тугују, заједно се радују. Настао је у најтеже време и тако репрезентовао дух Шапчана спремних да у тешким временима окрену нови лист и започну нешто ново и оптимистично као што је то Мачва – истакао је председник Скупштине града Немања Пајић.
Мачва није само прошлост и садашњост, већ је и будућност. Током века је постала и заувек ће остати обележје једног града што се суочава са различитим недаћама, но успева да одоли, града који воли свој клуб и чини све да буде потпора у успесима, сматра градоначелник Небојша Зеленовић.
-Мачва је настала пре него што је било ко од посетилаца рођен и трајаће дуже него било ко од нас који смо дошли на отварање и који ће посетити изложбу у данима трајања. Нема много клубова у Србији који се могу подичити оваквом историјом и она је на понос свих Шапчана. Овде су фотографије које сећају на најтежа времена, а у свим је Мачва побеђивала и тако изложба носи поруку о граду победнику. Шапчани су побеђивали и верујем да ће побеђивати и даље – изјавио је актуелни градоначелник Зеленовић, некадашњи фудбалер и председник овог клуба.
Изложба подсећа на тешке, али и славне тренутке клуба, јер највећи успеси су истински подвизи по свим мерилима.
-Шабац је био мали град у великим државама, Краљевини и ФНР, односно СФР Југославији, а успевао је да се пробије до елите. Увек истичем први улазак у Прву лигу. Мачва је била испред једне Војводине, испред клубова из градова неколико пута већих, међу шест најбољих. Уз то, морам да кажем, иако је држава мања, окрњена, велики успех је и садашња Супер лига, јер је опет конкуренција велика и није лако се пробити међу најбоље – рекао је један од асистената при припреми изложбе Александар Ђенадић.
Ко није прошао овим јединственим времепловом, има прилику да то учини до уторка, 22. октобра у Народном музеју.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa