Инфо

17. октобар 2019.17. окт 2019.
Светском дану о муцању
У СУСРЕТ

Светском дану о муцању

Данас све чешће сусрећемо децу код које се манифестује развојни застој у ефикасној социјалној комуникацији. Негативан утицај мобилних телефона, лаптопова, гледање беби тв-а на развој и одражавање говора код деце је све више присутан
Иако 70 милиона људи на свету муца едукација и свест о овом језичком поремећају је мала. Светски дан свесности о муцању обележава се 22. октобра са циљем скретања пажње на проблеме људи који не говоре течно. Испољава се кроз прекидање при нормалном току говора, понављањем и продужавањем звукова-слогова или застојима у говору.
Данас све чешће сусрећемо децу код које се манифестује развојни застој у ефикасној социјалној комуникацији. Негативан утицај мобилних телефона, лаптопова, гледање беби тв-а на развој и одражавање говора код деце је све више присутан.
Наташа Илијашевић логопед у Дому здравља Шабац говори за „Глас Подриња“ о негативном утицају беби тв-а на ментално здравље деце.
- Код деце која проводе време уз канале попут беби тв, може доћи до менталних потешкоћа, успоривши нормалан развој говора. Ови канали су прављени тако да их карактеришу јаке боје, карактеристична мелодија, периодично понављање садржаја и неограничено време трајања. Сви стимуланси су пренаглашени. Ове карактеристике окупирају дечју пажњу, уједно увлачивши их у виртуелни свет, тако да, стварни живот изгледа као бледа слика недовољно привлачна – каже Наташа Илијашевић и додаје садржаји не могу заменити праву природну симулацију, јер имају негативан утицај на развој детета.
Како бисмо олакшали говор особе која муца потребно је показати интересовање за комуникацију. Контакт очима је веома битан, особу не треба прекидати док прича, нити је пожуривати.
Психолошке теорије говоре да муцање настаје због емоционалних фактора, стресова или под утицајем средине.
Често се јавља узмеђу друге-треће године живота, када долази до интезивног развоја говора. Дете учи и говори нове речи. Ово је заправо физиолошко муцање које је нормална и честа појава код деце.
- Деца најкасније до осамнаест месеци треба да разумеју све што им родитељи говоре, и да понављају поједине речи. До друге године требало би да изговарају просте реченице или да повезују две-три смислене речи. Уколико дете у том периоду не проговори или нема интеракцију са околином, треба потражити правовремено стручну помоћ – закључује Наташа Илијашевић.
Муцање се у данашње време успешно лечи, како код деце, тако и код одраслих. Битна је сарадња логопеда и родитеља како би флуентност говора била на задовољавајућем нивоу.

М.Г.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa