Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
Шабац регионални партнер
Пројектaт „Подршка развоју образовања и запошљавања“

Шабац регионални партнер

Кроз пројекат је омогућена промоција и пренос знања, размена искустава између партнера и актера на локалном нивоу, као и преко граница, путем мера професионалне обуке и студијских посета. Успостављање седам локалних партнерстава за запошљавање у циљним заједницама, као и развој локалних акционих планова за запошљавање
Пројекат „Подршка развоју образовања и запошљавања“ (SEED STEP II) реализује се од јануара 2017. године, и обухвата 12 локалних самоуправа, од којих су уз Град Шабац укључене и још четири општине из Србије - Апатин, Кула, Сурдулица и Владичин Хан.
Водећи партнер на пројекту је Организација Volkshilfe Solidaritet из Беча, а финансирала га је Аустријска развојна агенција (ADA). Укупна вредност трогодишњег пројекта је 1,2 милиона евра, од чега је за различите активности у граду Шапцу - издвојено око сто хиљада евра.
-Изузетно нам је драго да је Пројекат протекао веома успешно и да је резултирао новим сарадњама између учесница, али и да ће се наставити у будућности. Сматрам да смо део бенефита могли уочити и на завршној конференцији у Шапцу где су представљени резулатаи. Пројекат је започет као трогодишњи и до сада је уложено 1,25 милиона, од чега је агенција обезбедила 1 милион, а ми остатак - истакла је Christine Gamper, Volkshilfe Solidarität поводом завршне конфернције Пројекта „Подршка развоју образовања и запошљавања“ у шабачком Центру за стручно усавршавање.
SEED STEP II има за циљ промоцију запошљавања и самозапошљавања жена и младих кроз подстицање сарадње локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, пословног сектора и осталих релевантних субјеката у оквиру партнерстава за запошљавање и побољшање услова образовања и стицања професионалних вештина, као и интеграцију региона.
-Ово је један од најзначајнијих Пројеката који имамо у Аустрији, а са градом Шапцем сарађујемо дуго. Партнер смо Србије, као и читавог региона, те смо ту да промовишемо и подржимо процес придруживања Србије Европској унији, што укључује и инвестиције које дају подршку младим људима и женама приликом запошљавања. Уз економске и социјалне факторе који су од велико значаја за нашу земљу, Аустријску развоју агенцију и Организацију Volkshilfe Solidaritet - каже Sabine Kroissenbrunner представница aмбасаде Аустрије у Републици Србији и наводи да је неопходно да млади, образовани људи буду присутни на тржишту рада, како би својим знањима и вештинама допринели развоју земље у којој живе, али и региона.
-Аустрија је значајан инвеститор, не само у Србији, него и другим земљама на простору Западног Балкана. Нашим улагачима је веома важно да увиде радници остају овде и желе да помогну како би регион напредовао и био економски снажнији, а то могуће уколико су млади приступни на тржишту рада. То је оно што спречава емиграцију из Србије, али и земаља у окружењу. Млади су потребни овде као едукована радна снага. Као посебност бих истакла регионалну сарадњу где су локалне општине веома ангажоване. Партнери на пројектима су из Србије Албаније, и Северне Македоније што је значајно за размену искустава, како и прекограничне,тако и регионалне сарадње - закључила је Sabine Kroissenbrunner.

-Укључивањем у овај Пројекат Град Шабац, као представник јавног сектора је остварио бољу комуникацију, са цивилним и приватним сектором. Оно што бих истакао као посебност је да смо успоставили дијалог са локалним самоуправама у окружењу. Схватили смо да имамо сличне проблеме, када је реч о запошљавају и то је био подстицај да размењујемо искуства, применимо примере добре праксе из других локалних самоуправа, али и сами да будемо пример. Тако да смо кроз SEED I и SEED STEP II добили Tренинг центар који има две акредитоване обуке и чијим посредством привреда може да ангажује радну снагу, али и да је едукује за специфичне тренинге које није могуће реалиозвати на неком другом месту. Тако да смо имали вишеструку корист од Пројекта, а свакако оно најважније је да смо као пример добре праксе увидели како се решавају проблеми у региону - навео је председник Скуштине града Немања Пајић.


-Најважнија ствар овог Пројекта није оно што ће градови појединачно добити од донатора. Значајно је то што смо са партнерима могли да разговарамо у нашем граду. Није било потребно да одлазимо у Беч како бисмо се размењивали искуства са сарадницима из региона. Људи из Албаније, Србије и Босне, раније су морали да се виђају у Европи, а сада могу то да учине и у нашем граду. Због чега баш у Шапцу? То је питање за све, за читав регион, а одговор је да је ово град у где може слободно да се разговара и да они који седе за истим столом нису непријатељи, него зрело размишљају о томе како могу заједно да креирају добре пројекте и како од тога грађани могу имати бенефите. Не само у Србији, него и у региону. Сматрам да је то добар пут, а Град Шабац је кроз овај пројекат је увидео и научио шта се дешава у окружењу. Оно што смо видели код наших партнера применићемо у граду, као што је са тренинг центром за обуку људи са бољим платама - рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa