Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
ДИМ ИЗ „ЗОРКИНОГ“ ДИМЊАКА ПОД СТАЛНОМ КОНТРОЛОМ
КАКАВ ВАЗДУХ УДИШЕМО

ДИМ ИЗ „ЗОРКИНОГ“ ДИМЊАКА ПОД СТАЛНОМ КОНТРОЛОМ

Грађани узрок у повећаној концентрацији смога виде у диму из оџака фабрике минералних ђубрива. Иницијатива „За Шабац без смога“ тражи пооштравање прописа о загађењу ваздуха и веће новчане казне. У Еликсиру тврде да послују по закону и европским стандардима, те да је до краја године планирана инвестиција која ће квалитет ваздуха додатно побољшати. Надлежни у Заводу за јавно здравље Шабац,кажу да свакодневно контролишу присуство штетних гасова у граду, и да су сви параметри у граници нормале
Протеклих недеља учестале су притужбе грађана због повећане концентрације смога. Његову појаву доводили су у везу са радом фабрике минералних ђубрива. Појединачно незадовољство брзо је изродило Иницијативу „За Шабац без смога“. Језгро овог удружења оформили су чланови Покрета Зелених, који су периодично извештавали јавност о истраживањима на тему загађености ваздуха у нашем граду. Приликом јавних обраћања сем бројних оптужби на рачун рада Еlixira, није било конкретних решења до прошлог понедељка, када је др Дејан Павловић закључио да је проблем у томе што „обичан грађанин не може да има поверења у било коју званичну институцијукоја га може заштитити од загађивања животне средине и здравља“, уз напомену да је један од значајнијих захтева нови законски прописи и ригорознија казнена политика за загађиваче
-У Србији је најделотворније да се онај ко крши прописе „удари по џепу“, јер када имамо у виду да један филтер за фабрички димњак кошта 1.000.000 евра, очигледно је да је јефтиније да се плати казна, него унапреди систем заштите животне средине и због тога ће наши захтеви ићи и у том смеру, како би се мењала законска регулатива. Основни проблем је да грађани који осећају амонијак и флуороводоник, сумпорну или фосфорну киселину, не верују да су постојећи прописи добри. Сматрамо да је проблем у законодавцу и оном ко контролише спровођење прописа. Министарство, надлежне инспекције и сви они који одређују прописе,треба да буду ангажовани како бисмо боље заштитили здравље грађана- каже др Павловић.

Пословање по европским стандардима
Током месеца августа, услед неповољних временских услова дошло је до дужег задржавања емитованих гасова на улицама Шапца. Тих дана, председник Еликсир Групе Станко Поповић упутио је јавно извињење Шапчанима због узнемиравања, иако су мерења била у дозвољеним границама и обећао инвестиције у додатно пречишћавање ваздуха на завршном емитеру фабрике.
У жељи да наши читаоци добију увид у ситуацију из свих углова, контактирали смо заменика директора друштва Еликсир Зорка Минерална ђубрива д.о.о, Милана Стошића.
Последњих недеља Еликсир је присутан у јавности у контексту повећаног аерозагађења. Сами сте указали на ситуацију која се догодила у августу, када је производња била заустављена. Какво је сада стање?
- Имајући у виду да послујемо у складу са свим законским прописима, нашој компанији је од највећег интереса утврђивање чињеница и разговор на ову тему само у складу са чињеницама, а и у интересу грађана Шапца и заштите њихових права, јер смо и ми, сви који чинимо Еlixir, међу њима. Управо због свести о томе и одговорности, реаговали смо и у августу, када је услед врло лоших метеоролошких услова, дошло до дужег задржавања емитованих гасова у најнижим зонама у улицама у близини фабрике, при том веома је важно да нагласим да чак ни у тој ситуацији није било прекорачења законом предвиђене границе, која би угрозила прописане услове за квалитет ваздуха. Радимо, као и раније, у складу са прописаним процедурама и непрестано пратимо метереолошку ситуацију. У случају неповољних ветрова, повремено и по потреби редукујемо капацитет производње, али нагалашавам да су, приликом мерења квалитета ваздуха у граду, све измерене вредности материја које могу доћи са нашег емитера од 2 до 10 пута испод прописаних граничних вредности, а да су оне утврђене прописима који су у складу са онима који се примењују у Европској унији. Разумемо забринутост коју грађани показују по питању изгледа „перјанице“ која се емитује са завршног емитера на фабрици за производњу минералних ђубрива и која се манифестује као густ дим и управо због тога напомињем да је целокупно пословање у складу са законима, нема штетних последица, а због одговорности, додатно посвећујемо посебну пажњу током организације производње.
Грађани изражавају незадовољство последњих недеља, због повећане концентрације смога, за који се тврди да је последица вашег рада, а Покрет Зелених тврди да ваше пословање није у складу са законом, да га кршите?
- Еlixir Зорка поседује све дозволе које су прописане Законима Републике Србије, од употребне дозволе за сва постројења и објекте, преко Интегрисане дозволе( IPPC) у складу са Законом о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине до Водне дозволе и Сагласности за континуално мерење. Осим што поседујемо неопходне дозволе, наше комплетно пословање је усклађено са условима који су у њима прописани. И поред тога, разумемо забринутост грађана и због тога с додатном пажњом пратимо цео процес производње. Али, притом важно је да говорећи о овој за све нас важној теми, нагласимо да смо сви, а не само Еликсир, обавезни да износимо тачне и истините податке, без манипулације и обмањивања јавности зарад неких других интереса. Зато позивам све актере на одговорност и апелујем на добронамерност – јер, циљ нам је, или би требало да буде, исти – да заштитимо средину у којој сви живимо и радимо.
Ако вам је то циљ, као што кажете, шта сте спремни да урадите на његовом остварењу, има ли решења за смањење емитовања штетних материја?
- Иако, подсетићу вас, послујемо поштујући све законске одредбе и иако су граничне вредности емисија на емитерима далеко испод дозвољених вредности, чиме већ радимо на остварењу тог циља, као одговорна компанија и због додатног опреза због забринутости грађана донели смо одлуку за додатну уградњу „демистера“, уређаја којим се смањује количина паре која излази на емитеру. Буквални превод енглеске реци “демистер” би био “размагљивач”. Суштински то је специјално конструисана 'препрека' која ће бити уграђена у зони пре излаза перјанице из димњака и која ће део водене паре кондензовати у капљице које ће се враћати назад у систем. Тиме ће димна перјаница и водена пара у њој изгубити на густини и концентрацији. Додатно ћемо, пре демистера уградити још једно прање гасова, што ће имати кумулативни ефекат. Дакле, урадићемо две ствари: још једно прање гасова плус уградити демистер. Убразно радимо на овоме и очекујемо да до краја године завршимо тај важан посао, иако то није законска обавеза, али је знак наше уистину добре воље и додатне одговорност према грађанима Шапца, који памте времена када је некадашња „Зорка“ пословала далеко од данашњих стандарда и услова.
Да ли радите мерења на која сте обавезни и да ли су подаци које имате доступни јавности?
-Сва мерења Прописана Интегрисаном дозволом се редовно обављају.
Важно је да грађани знају да се у Србији примењују исти прописи који важе за хемијску индустрију у ЕУ. Интерна мерења се обављају на континуалном мерачу на завршном емитеру фабрике, тј. месту где се налазе највеће концентрације емитованих гасова. Резултати свих мерења показују да не долази до нарушавања ни једне законски прописане одредбе којима су дефинисане граничне вредности за квалитет ваздуха, односно да су измерене вредности значајно испод тих граница. Подаци су на месечном нивоу презентовани на компанијском сајту и то: подаци са континуалног мерача фабрике и подаци са мерног места „Ватрогасни дом“ који није у нашој надлежности. Независна, екстерна мерења Завода за јавно здравље исто показују, а подаци о тим мерењима се такође могу наћи и на сајту Завода и доступни су грађанима.

ЗЗЈЗ Шабац: Сви параметри у дозвољеним границама
И управо у Заводу за јавно здравље Шабац, установи која је задужена за независна екстерна мерења, ових дана тврде да се мерени параметри аерозагађивајућих материја на подручју Града налазе у дозвољеним границама.
-Завод за јавно здравље врши мерење имисије загађујућих материја у ваздуху. Имисија представља концентрацију загађујућих материја у одређеном времену и простору- истиче др Игор Драгичевић,начелник Центра захигијену и хуману екологију Завода за јавно здравље Шабац и наглашава да Завод свакодневно врши мерење квалитета ваздуха, према уговором дефинисаним обавезама.
-Сви мерени парамери аерозагађујућих материја на подручју града Шапца се налазе у дозвољеним границама, подвлачи др Драгичевић и објашњава:
- На подручју града Шапца се мери садржај амонијака (NH3), садржај азот-диоксида (NO2 ), садржај сумпор-диоксида (SO2), садржај чађи, садржај флуороводоника ( HF), укупне таложне материје са анализом тешких метала (олово, кадмијум и цинк), као и фракције суспендованих честица PМ10 и PМ2.5. Завод за јавно здравље Шабац мери наведене параметре на захтев Министарства за заштиту животне средине и Градске управе града Шапца преко уговора којим су регулисана права и обавезе у вршењу послова контроле квалитета ваздуха.
Када је реч о динамици мерења ових параметара, др Драгичевић каже да је она дефинисана уговором и то по следећем принципу: -свакодневно у току године за SO2, NO2, чађ, укупне таложне материје са анализом тешких метала ( олово, кадмијум и цинк), и HF на мерном месту Ватрогасни дом; осам недеља равномерно распоређених током године за суспендоване честице ( PM 10 и PM2.5) на мерном месту у ул. Јована Цвијића бр. 1; свакодневно у току године за SO2, NO2, чађ, укупне таложне материје са анализом тешких метала (олово, кадмијум и цинк), и НХ3 на мерном месту Аутобуска станица и Бенска бара;свакодневно у току године за SО2, NО2, и чађ на мерном месту Касарна.

Утицај загађења на здравље
Повећано аерозагађење има вишетрук утицај на здравље људи. Последице зависе од концентрације загађујуће материје, дужине изложености, величине и распрострањености извора емисије, локалних метеролошких услова, комбинације са осталим штетностима из животне средине, али зависи и од популације. Најопаснијим материјама су прописане нулте концентрације у амијенталном ваздуху.
-Ако говоримо о материјама које су предмет мониторинга Завода за јавно здравље, пробаћемо дати што сажетији одговор. Највећи значај има повећано присуство тешких метала у честицама и може да има систематске и канцерогене ефекте. Оно што је најчешћи утицај на здравље представља утицај на дисајне органе, њихова иритација и дугорочно ефекти који могу довeсти до опструктивних болести плућа. Јако штетан утицај на здравље људи имају гасови из аутомобила, поготово дим из неисправних дизел-мотора и спаљивање нафтиних деривата(прерађеног уља) и пластике у индивидуалним ложиштима. Тада настају кратка, локална и јако опасна загађења најотровнијим канцерогеним материјама- истиче др Игор Драгичевић.
Што се тиче утицаја на здравље у оквиру дозвољених концентрација, потребно је нагласити да се граничне вредности праве управо на основу међународних критеријума и научних радова, који испитију утицај на људско здравље. Граничне вредности су постављене тако да не представљају ризик по здравље већине људи. Та материја се активно прати и повремено долази до корекција граничних вредности управо због могућег утицаја на здравље људи.
- Корекције су, по правилу, усмерене у правцу пооштравања граница и порписивања све бољег квалитета ваздуха. Ипак, код особа које имају проблема са дисајним органима, посебно код оних који имају хроничне болести дисајног система, могуће је присуство дозвољених концентрација загађујућих материја изазове субјективне тегобе или објективно погоршање болести. То се посебно односи на период када метеоролошки услови нарочито сметају оваквим пацијентима. То се првенствено односи на зимски период и сезону грејања, посебно из индивидуалних ложишта на чврсто гориво- закључује др Драгичевић.

Шта је „димна перјаница“
Проф. др Александар Јововић, Центра за процесну технику и заштиту животне средине Машинског факултета Универзитета у Београду, за „Глас Подриња“ објашњава шта се подрзумева под термином „перјаница“, колики је њен негативан утицај по здравље и да ли се у нашој земљи примењују адекватна решењапротив њеног лошег деловања.
Шта значи и шта се подразумева под термином “перјаница”?
- Димна перјаница или само перјаница представља назив за мешавину гасовитих и чврстих компоненти, које се емитују у атмосферу из неког технолошког или термоенергетског извора. У зависности од врсте и концентрације присутних компонената у димној перјаници, висине и карактеристика емитера, као и локалних метеоролошких услова, димна перјаница може бити мање или више видљива, може имати различите облике и достизати мању или већу висину.
На који начин се може спречити и смањити "димна перјаница" и њен негативан утицај?
- Димна перјаница не мора априори представљати нешто што је штетно или непожељно. Са аспекта заштите заштите животне средине, најбитније је да су концентрације загађујућих материја, које се налазе у димној перјаници, што ниже. Такођe, aко је нека димна перјаница видљива не мора значити да је и проблематична са становишта квалитета ваздуха, пример за то су испусти водене паре, где је перјаница снежно беле боје, а у њој нема загађујућих материја, са друге стране безбојне димне перјанице могу у себи садржати велике концентрације токсичних материја.
Треба имати на уму да уколико димна перјаница достиже веће висине и уколико је њена запремина већа, доћи ће до интензивнијег мешања са околним ваздухом и разблаживања концентрација потенцијалних загађујућих материја, које се налазе у њој, на висинама далеко од тла, што је повољније са аспекта квалитета ваздуха. Такође већа висина димне перјанице директно утиче на распростирање загађујућих материја на ширем простору, односно на ниже приземне концентрације.
Према Вашим сазнањима, каква решења се примењују у нашој земљи и да ли су адекватна?
Некада се чак сматрало да је довољно висока димна перјаница решење за високе концентрације загађујућих материја које се емитују у атмосферу, отуда углавном високи димњаци који су то обезбеђивали грађени у периоду седамдесетих и осамдесетих година. Тада се сматрало да је разблажење = решење.
Тек крајем осамдесетих година почиње да се обраћа пажња и обавеза смањења загађења пре испуштања (тзв. End-op-pipe технологије), тј. да их адекватним техникама треба издвојити у што већој мери пре њиховог испуштања у атмосферу. Данас постоје одговарајуће технике које је неопходно применити како би се достигле, легислативом прописане, тзв. граничне вредности емисија, и које у комбинацији са одговарајућим параметрима емитера-димњака дају повољне резултате са становишта квалитета ваздуха. Добра инжењерска пракса је да се током пројектовања ових система израђују математички модели који имају за циљ да провере да ли су одабрана конструкцијска решења адекватна, тј. да ли је утицај неког постројења прихватљив са становишта квалитета ваздуха на ширем или ужем подручју око њега.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa