Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
Пут руши село
УГРОЖЕНА ДОМАЋИНСТВА СТАРА ВИШЕ ОД ЈЕДНОГ ВЕКА

Пут руши село

“По самом сазнању да ће преко наших кућа и имања проћи ауто-пут ми мирно не спавамо. Радимо, функционишемо али мирног сна немамо. Неко се усудио и нацртао. Од архитеката никада никога нисмо видели. Када су све избушили нама су доставили папире. Сматрам да овај пут има алтернативу да обиђе наше домове, да не цепа нашу идеју о животу – рекао је Терзић
Протекле недеље градоначелник Шапца Небојша Зеленовић био је у посети Месној зајеници Штитар где је разговарао са председником Саваета МЗ Душаном Туфегџићем и житељима села. Једна од горућих тема била је нова траса државног ауто-пута од Шапца до Лознице која би требала да прође кроз домаћинства овог села и тако га поделила на сва дела. Решење је предвиђено за тридесет две куће и стотину осам објеката. Хиљаду и сто мештана потписало је петицију која се противи овој рути. Надају се да ће њихове потребе саслушати надлежни из Министарства саобрћаја и инфраструктуре и путева Србије.
- Хиљаду и сто мештана Штитара је потписало петицију. То не значи да се они противе изградњи ауто-пута, нити вези између Лознице, Шапца и Руме. Овде не говоримо о рушењу тридесет две куће које су напуштене и празне, него домаћинствима у богатој Мачви пуној људи који имају идеју како могу добро да живе заједно са својим породицама. Ми не тражимо много, само да се људи саслушају, како би се чуле њихове идеје, предлози као и предлог стручног тима града Шапца који је предложио алтернативну трасу. Нисмо непријатељи ауто-пута ми се за њега залажемо. Грађани се морају саслушати како би се чуло шта они мисле. А онда на ослову тога правити пут – истакао је градоначелник.
Житељи овог села који се налазе у зони будуће саобраћајнице кажу да од 4. јуна не спавају ноћима.
- По самом сазнању да ће преко наших кућа и имања проћи ауто-пут ми мирно не спавамо. Радимо, функционишемо али мирног сна немамо. Неко се усудио и нацртао. Од архитеката никада никога нисмо видели. Када су све избушили нама су доставили папире. Сматрам да овај пут има алтернативу да обиђе наше домове, да не цепа нашу идеју о животу – рекао је Терзић.
Његов комшија Милета Марковић каже да живе у неизвесности, а као додатни проблем наводи и што ће село бити подељено на два дела.
- Годинама смо све ово стицали. Домаћинство је градило осам генерација. Фарму говеда оформио сам скоро, од тога живим и зарађујем. Уколико не дође до измене све ће пасти у воду. Много њива остаће са друге стране пута. Мораће да се обилазе до десет километара , а сада су на тридесет метара од нас – рекао је Марковић.
Становницима је подршку пружио Мирослав Ђукић из Штитара некадашњи фудбалер. Нагласио је да су домаћинства која су предвиђена за рушење у власништву узорних, вредних домаћина и да такве треба задржати, а не рушити.
Он је рекао да је саобраћајница свим неопходна, али да се промени траса како би се сачувала домаћинства стара више од једног века.
- Значај путева је огроман, али шта ћемо без људи. Можемо имати најбоље саобраћајнице најбитнији су људи. Ово није кањон Мораче да кажете морам овим делом. Овде има хиљаду решења. Ако желимо да корачамо ка напред, морамо чувати пољопривреднике – поручио је Ђукић.
План пута трасе урадио је Институт за архитектуру и урбанизам Србије и Саобраћајни институт ЦИП. Грађани још увек могу поднети примедбе и предлоге у писаној форми у просторијама ЈП „Инфраструктура“. Рок за завршетак јавног увида је 4. новембар.
м. г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa