Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
Мудрост изнад ограничења друштва
Шабачка добротворка Стана Милановић

Мудрост изнад ограничења друштва

Однедавно на згради у улици која носи њено име, недалеко од задужбине, постоји и мурал за који је инспирација била управо Стана. Дело је академског уметника, вајара Ђорђа Зечевића, а дар је шабачког Предузећа за инжењеринг, консалтинг, пројетковање и изградњу СЕТ. Настао је као знак поштовања према делу Стане Милановић и њеној одлуци да целокупну имовину дарује како би се створили услови за школовање женске омладине. Уједно ово је жеља да се афирмишу задужбинарство и друштвена одговорност у области очувања правих вредности
Друга половина XIX столећа, година 1867, шабачком граду донела је кључеве дуго очекиване слободе, а породици имућног трговца Остоје Филиповића посебан дар, женског потомка, Стану. Иако писана историја није забележила детаље из живота младе Шапчанке оставила јој је епитет добротворке. У време када је образовање било привилегија у Краљевини Србији, Стана свој иметак дарује за описмењавање женске деце. Иза првих основних школа намењених девојчицама, основаних средином XIX века, није стајала држава, већ ретки представници тадашње грађанске елите. Ипак, појам образовања знатно се разликовао од савремених поимања. Школована девојка је била писмена (знала да чита и пише), познаје страни језик, плес, цртање, ручни рад и основе историје и земљописа, што је представљало реткост и идеал. Стана Филиповић, удајом за трговца Мијата стиче презиме Милановић, али не и формално образовање. Постоје наводи да није познавала вештину читања и писања и да је то био један од мотива да будућим нараштајима шабачких девојака обезбеди ту привилегију. Схватајући важност школовања тестаментом у јуну 1891. године, своју покретну и непокретну имовину у Шапцу и мачванском селу Белотићу, завештала је "на више васпитање и школовање женског подмлатка". Убрзо након испуњења жеље тог лета на Преображење Господње, преминула је у 24. години. Према подацима из локалне штампе, вредност задужбине процењена је на тадашњих 100.000 динара.

Завештање за будуће нараштаје
-Стана је светао пример, не само када говоримо о Шапцу, него и о Србији XIX века. Као што нам је познато, непосредно пре краја живота одлучила је да свој иметак остави за школовање женске деце у нашем граду. Оно што се догодило након тога и почетком прошлог века је оснивање Више женске школе која је постојала извесно време, тачније до Првог светског рата. Због новог закона о учитељским школама тридесетих година било неопходно да Шабац има интернат за школовање деце оба пола. Зграда данашње Музичке школе некада је била Трговачка школа и било је потребно да се непосредној близини налази интернат. Управо из Станиног фонда након неколико размирица, донета је одлука да се искористе финансијска средства како би дом ђака био саграђен и тамо боравила и мушка и женска деца - појаснила је начелница Одељена друштвених делатности и музејски саветник Татјана Марковић.
Након Другог светског рата зграда интерната постаје данашња Економска школа, која од 2017. године носи име по својој покровитељки.
-Оно што нас као Шапчане радује да је називом улице, муралом, задужбином, кварт постао омаж једној од добротворки у нашем граду, а верујемо да ћемо се у годинама које долазе потрудити да сачувамо сећање на друге које су допринеле да Шабац буде један од најразвијенијих градова некадашње државе - закључила је Марковић.

Омаж шабачкој покворвитељки
Однедавно на згради у улици која носи њено име, недалеко од задужбине, постоји и мурал за за који је инспирација била управо Стана. Дело је академског уметника, вајара Ђорђа Зечевића, а дар је шабачког Предузећа за инжењеринг, консалтинг, пројетковање и изградњу СЕТ. Настао је у знак поштовања према делу Стане Милановић и њеној одлуци да целокупну имовину дарује како би се створили услови за школовање женске омладине. Уједно ово је жеља да се афирмишу меценство и друштвена одговорност у области очувања правих вредности.
-Желимо да промовишемо задужбинарство, знамените људе из прошлости нашег града који су допринели напретку друштва, а пре свега утицали на образовање младих људи. Први мурал посвећен је Стани Милановић, а намера нам је да сви објекти буду омаж некој значајној жени која је оставила траг у историји Шапца. Следећи пројекат биће посвећен др Драги Љочић, затим Милеви Ајнштајн, Јели Спидоновић Савић - рекла је Миленца Срећковић, директорка СЕТ-а нагласивши да овим гестом негују праве вредности и сећање на живот, стваралштво снажних жена које су оставиле траг у историји.

Лепота духа-непролазна инспирација
Дело академског сликара Хакије Куленовића, једини постојећи сачувани портрет Стане Милановић, било је почетна инспирација за вајара Ђорђа Зечевића. Симболи представљени на муралу енигма су за посматрача, али су пажљиво одабрани како би створили целину, јединственог немог наратора приче о великој добротворки.
-Желео сам да је представим на мало другачији начин, јер је била добри анђео који је бдио над женским родом, што је и показала одлуком да имање завешта за образовање и васпитање женске деце у изразито патријархалном друштву, где ни сама није стекла образовање. Можда неписмена, али надасве мудра и због тога је уз Стану богиња Атина која држи Нику, богињу победе, како би ореолом мудрости овенчале нашу добротворку. Симболика је важан део мурала. Стана нас је напустила исте године када је Никола Тесла на Годишњој изложби 1891. презентовао трансформатор, и њену смрт видимо као искру која је запалила муње и обасјала мрак, а не ватру која се угасила - наводи Зечевић, и каже да је богатство духа непролазна лепота, што је покушао да пренесе на дело. Радови на осликавању су трајали три месеца, од истраживања до финалног дела.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa