Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
Време у бојама џеза
19. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ БЛУЗ И ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Време у бојама џеза

Живот је у многоме сличан џезу, најбољи је када се импровизује. Музика је путовање, џез почиње када се изгубите. Џез је она врста музике која може да поприми толико других утицаја, а да и даље буде џез. Уколико не можете да у себи „ископате“ блуз, онда имате рупу у души. Блуз је лако свирати, али тешко осетити
Раздирући, иритантни, а опет добро познати звук аларма отвара очи и фактички започиње дан. Иако потпуно атоналан, организам не реагује стресом на „грозну звоњаву“, већ прати тело у лаганом мењању положаја. Етапе лежећа-седећа-стојећа, универзална уз потке индивидалног оцртаног кроз временске интервале. Тог јутра ће за ту „трунчицу“ бити и тон аларма нешто складнији, пут буђења малко краћи и бржи, узбуђење надолазећег обојити колотечину радног дана. Петак је, човече, ПЕТАК ЈЕ, не обичан, сутра је субота, ни она неће бити уобичајена, мир, слобода, план, баш све у једном. Договори направљени већ раније, почиње одбројавање уназад. Лагано, несвесно са усана тихо „надире“ певушење ПРОФЕСОРА БЛУЗА од претходне вечери. Сваки покрет прати стих, све је у хармонији.
Облачење, кључ у брави, један-два заокрета у лево, потом до гараже, паркинга, стајалишта за бицикле или лаганим кораком до радног места. Одрадити, „одробијати“ или испунити обавезу. Кроз обавезе, притисак, људе и тишине, води нас пречицом нека снага високих очекивања. Како тако, али време тече, истиче, све га је мање, а терет на леђима за коју тону лакши. Још брже „лети“ уколико свакодневни планови имају исходиште пре нечега, што није сан и бег у кабину воза до новог сутра. Крај, одјављивање и одлазак „дому, слатком дому“.
Оброк, одмор, кафа? Не, само уколико неке ситне послове завршимо, уживање ће бити потпуно. Две, три вечери ће бити нешто што 363, 364 неће. Дакле, ништа не сме да их учини ординарним. Кафа - у некој краћој паузи, одмор? ових дана. Сати полако постају „полутке“, клизе ка „фртаљима“, минутама пред спремање...
Без журбе, део по део одеће уз youtube инструментал, опуштајући „сакс“, адреналиски подстрек фанка, вокал за сва времена, нешто четврто, пето, стото, небитно, ствар укуса, битно бити у „моду „онога чему дарујемо кинетичку енергију. Кораци у освеженој вечери одскачу бетоном, бар звуче гласније и другачије него другим данима. Из одсјаја светиљки и жамора улица, благим искораком на подест који води до кутка што нас је штитио у мислима од удара данашњег дана. Светиљке мењају неонке, бат бетоном, постао је пригушен звук гажења по стази. Звукови се одбијају од зидове, али расположење подиже и шкрипа кваке тешких врата до велике сале, до седишта. Јакна на надколеницама, телефон на “сајлент“, то је оно што чекамо цео дан, можда и годину. У погледу 16 вечних слова на ивици бине (нећу да вам кажем којих, сигурно их знате, пребројте гласове свих опција у мисаоним оквирима логике и ето решења), већих од реалне величине, израслих за једну жељу, ишчекивање, онај добар осећај. Они су знак, путоказ и атријум до умирених и спремних инструмената, сваког на свом месту. Уз умирење гледалишта, атмосферу ускомешава пуцкетање бине:
-Добро вече, добро дошли на 19. Интенационални Шабачки блуз и џез фестивал....“ ииии почиње..... „Уживајте“....
Тишина ослобођена тона, а препуна жеље иииии ево их на сцени, пре првог “добро вече“ палице бубњара кажу „један, два, три....“, први тон збори - забрањено је све осим уживања.
Низ реку нотних записа кајданке саксофона АДАМА КЛЕМА, на таласима клавијатуре ВЛАДЕ МАРИЧИЋА (20:30), на рифовима, чинелама до хедонизма, до духовног одморишта. Између два наступа кратка пауза, вече сувише добро да се не предахне на реском ваздуху позног октобра. „Стара гарда из кварта још се ложи на фанк“, није ни чудо, схватамо то после наступа BELGRADE FUNK COMBO-a (22:00) из Београда...
Време брзо пролази, мирна ноћ, аларм нешто касније, кућне обавезе и ето и суботе вече, све поново, све једнако добро, а после тишине пуне жеља, чуло слуха милују суседи из Македоније, BRAMHA TRIO (20:30), скопски, по стажу млади трио који промовише џез на један други, специфичан начин, уз отвореност за различите музичке утицаје. Потом, после још једне станке у ведрој свежој вечери, пред нама се поклањају Пера Џо и Хомсик Мек, пред Шапчанима је BLUES TRIO (22:00). Спремни да чујемо који промил вечности су они „украли“ за своје инструменте, шта их је из бескраја уметности одвело под њене скуте. Аплауз, БРАВО МАЈСТОРИ!!! Јесте крај, далеко је следећи октобар, али ће ово бити сјајно вече и у њеном остатку. Овај осећај не одлази, не дозвољавамо му да побегне. Носимо утиске које су нам вратиле планове и тежњу да их остваримо, ноћас се и сат враћа, добили смо милину и сат дуже, није могло бити боље у ове октобарске дане.
Можда ћете осетити све „мале вапаје“ обичних, а опет необично талентованих људи, можда Вам кроз филтер душе протрчи историја, можда се у мислима оцртају плантаже памука, или задимљени барови, можда Њу Орлеанс постане, од града у Лујизијани, метафора нечег недосањаног, али вредног за приближавање. Можда не буде ништа од тога, можда Вас само оно што сте чули пробуди неке заборављене ситне жеље и пружи мотив да од сутра се мало вратите себи. Умеју то ове ноте, умеју да од октобарске вечери створе Божићно јутро у коме је све могуће. Немојте се изненадити уколико вам енергија разних инструмената каналише смирај у телу и добијете најлепши начин за релаксацију, можда и осећај да ноћ, она дуга познојесења, доноси и посебан сан. Једино нема шансе да вам вече пре и после наступа буде исто, без неког новог квалитета.
Сваком ко изађе из Шабачког позоришта у једном тренутку ће се путеви делити, ка дому или свирци, „сешну“. Определите ли се за опцију два, добијате још једну дозу музичког адреналина или опуштајућу мелодију смираја. Док се низ грло слива омиљена текућина, пред очима ће се мало маглити од дима, док у даљини, као сцениграфија мисли, саксофон говори своје. Бићете у клишеу старих филмова, али ће то бити тако проклето добар осећај.

Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa