Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
Договорена сарадња
ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА НА КРФУ

Договорена сарадња

Делегација Шапца била је у посети Крфу и том приликом договаран је наставак досадашње сарадње и разматрани су нови модели за проширење заједничких привредних и туристичких активности. Члан Градског већа Божидар Катић и директор Туристичке организације града Шапца Срђан Митрашиновић са колегама са грчког острва разговарали су о конкретизовању раније насталих идеја. Током састанка са чланом Општинског већа задуженим за спорт, културу и туризам Јужног Крфа Никосом Куртесисом договорено је да Јужни Крф обезбеди парцелу на којој ће за најуспешније ученике и младе спортисте бити постављен камп. План је да камп буде у функцији од следеће године.

-Крф је за нас Србе више од острва. Крф је симбол страдања, али и нове наде, пријатељства и љубави. Да није било наде која се родила на Крфу не би било ни велике победе на Кајмакчалану. Желимо да најбоље младе из нашег града наградимо одласком на ово место које је више од мора, да на Крфу проведу квалитетно време, да се друже, пливају, забављају, а исто време науче и најважнију лекцију из српске историје, рекао је Божидар Катић.

Камп ће се налазити на југу Крфа, на делу острва где је боравила и Дринска дивизија 1915. и 1916. године.
Катић и Митрашиновић су били гости и заменице градоначелника Града Крфа Зане Панагијоте, која је иначе факултет завршила у Београду. На том састанку разговарали су о будућој заједничкој сарадњи.
-Знам да је за вас Крф много више од туристе дестинације. Ово место за народ Србије представља историју и традицију. Народ Крфа неизмерно цени ваше јуначко дело. Драго ми је да можемо да причамо о заједничким активностима. Сазнала сам да и Шабац има веома занимљиву туристичку понуду и јако занимљиве манифестације. Биће нам драго да будемо ваши гости, а онда то што видимо да препоручимо и нашим грађанима, изјавила је Зане Панагијота.
Састанку је присустовао и директор Туристичке организације Града Крфа Варуфас Панајотис, који је изразио заинтересованост за заједничке наступе са градом Шапцом. Сматра да би Међународни сајам туризма у Београду био идеална прилика да Крф своју туристичку понуду представи Шапчанима, али и целој Србији.
Срђан Митрашиновић је изразио задовољство што ће се пријатељство два народа наставити и подићи на још један виши ниво.
-Част је била разговарати са представницима институција нама братског народа на Крфу. Кроз састанке које смо имали у општини Јужни Крф и Граду Крфу разговарали смо о много идеја и планова које на обострано задовољство заједнички можемо да реализујемо у блиској будићности. Прве ефекте обављених разговора имаћемо већ почетком наредне године кроз потписивање протокола о сарадњи два града, а потом и заједнички наступ на Сајму туризма, као и постављање кампа за најбоље ученике и спортисте у наредној летњој сезони. Циљ свих разговора јесте већи број Шапчана на Крфу и Крфљана у Шапцу, рекао је Митрашиновић.
Делегација из Шапца посетила је и острво Видо, место где је била болница за српске ратнике који су прешли преко Албаније и на ком је скоро 5.000 хиљада њих умрло и сахрањено у "Плаву гробницу" у Јонском мору.
До острвца на десетак минута од Крфа стиже се бродићем, а посебно емотивни тренуци су када капетан пусти песму "Тамо далеко". Члановима делегације кратак историјски час одржао је Божидар Катић.
-Острво Видо јесте цена слободе. Вероватно најтужније и најстрашније место у нашој модерној историји. Острво које сваки Србин треба да види и осети, како би се сетили и запамтили да се слобода не поклања и да слобода није бесплатна, али без слободе, као ни без ваздуха, нема живота, рекао је Катић.
Такође, делегација је обишла и споменик Дринској дивизији у месту Агеос Матеос и одали су почаст прецима са простора нашег дела Србије. Споменик су преминулим саборцима подигли преживели војници док су још боравили на овом острву.
Одмах потом чланови делегације одали су почаст и Јанису Јанулису, великом пријатељу српског народа који је дао своје земљиште да се на њему опорављају и сахрањују српски војници и оставио у аманет својој породици да брине о овом месту и одржава споменик, а тиме и успомену на Дринску дивизију. Српски народ му је у знак захвалности у Агеос Матеосу поставио спомен бисту. Представници Месне заједнице овог села затим су угостили Шапчане и заједно су провели вече у пријатном дружењу. Иначе, ово место је и побратим Мачванског Прњавора.
М. Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa