Инфо

Берза

  • aero 900 ▲ 3,69%
  • ikrbg 70 ▲ 40,00%
  • jesv 6.002 ▼ -7,66%
  • niis 605 ▲ 1,00%
  • rso16142 114,63 ▼ -0,90%
  • stotn 125 ⚫ 0,00%
(24. октобар 2019.)
САВЕТ СТРУЧЊАКА

Кречење воћњака

Кречење воћњака
Многи не знају зашто се стабла воћака премазују кречом. Неупућени мисле да се ради о улепшавању, па тако стабла премазују тек у пролеће. Али право време за кречење воћних засада је управо сада, у јесен. Стабла воћака премазујемо како бисмо спречили нагло загревање под утицајем сунчевих зрака. Након ниских температура, које при површини земљишта знају бити и неколико степени ниже него у метеорошкој кућици, јутрњи сунчеви зраци нагло загревају стабло. Ова појава је чешћа током хладних ноћи и топлих зимских дана када се кора загрева двојако и то: директиним сунчевим зрачењем и рефлексијом од снега на површину од којег се сунчева светлост одбија и погађа стабло/кору воћке.
Загревањем стабла долази до ширења дубљих слојева ткива, које не прати ширење коре те ткиво пуца. На местима где се кора распукла насељавају се патогени који су узрочници труљења и такве ране тешко зарастају. Како бисмо спречили појаву пуцања, стабла и рамене гране треба премазати смесом светле боје по рецепту:
- 5 кг негашеног креча
- 0,25кг квашљивог сумпора
- 0,5кг кухињске соли и вода
Креч се прво загаси и одстоји неколико дана па се онда додају други састојци. Састојке је потребно добро измешати и додати толико воде да се добије житка смеса која се може наносити четком. Пре премазивања добро је да смеса одстоји 24 сата како би боље пријањала на кору. Квашљиви сумпор уништава штетне гљивице на кори и одбија штеточине,а со даје бољу лепљивост смеси. Стабла воћака премазати од земље па све до изнад рачвастих грана 30-40цм, односно, место где грана излази из стабла нарочито је осетљиво на пуцање.
Најбоље време за кречење воћака је пред саму зиму крај новембра почетак децембра, тако да воћке буду окречене пре ниских температура. Правило је да се кречење обавља по лепом и сувом времену на температурама изнад 0° Ц, у противном, кречна опна би се смрзла и одмах одвојила од дрвета, односно коре и стабла.
Кајсије, шљиве и трешње су посебно осјетљиве на пуцање коре па уколико се не окрече значајно се смањују шансе да опстану дужи низ година. Уколико на стаблу приметите појаву пуцања коре, такве ране треба добро очистити од труле коре све до здравог ткива и затим премазати густим раствором модре галице.
Накнадно премазивања калемарским воском помоћи ће зарастању. Захваљујући сумпору и кречу ова мешавина има дезинфекционо дејство јер чисти стабло од гљивица и лишајева. Кречење такође може да утиче на одлагање кретања вегетације (кретање сокова ) за неколико дана, што у нашим условима може да буде доста значајно због раних пролећних мразева.

Најновији број

28. мај 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa