Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
Традиција се наставља
ЉУБАВ ПРЕМА МЕДИЦИНИ: НЕРАСКИДИВА ВЕЗА ИЗМЕЂУ ОЦА И КЋЕРИ

Традиција се наставља

Медицина је за мене била једина опција, с обзиром да су ми родитељи лекари. Ништа друго није долазило у обзир. Највише сам научила од оца, са којим сам проводила много времена у ординацији, пре свега, стил рада. За њега је пацијент увек био у праву, а учио је до краја живота. Затицала сам га у позним годинама, са четрдесет година искуства и ко зна колико прегледаних пацијента, са Физиологијом у рукама, што је основ медицине
У недељу, 27 октобра, навршиће се годину дана откако нас је напустио врсни шабачки лекар, Михајило Бата Јовановић. Интерниста, који је завршио постдипломске студије кардиологије у Берлину, живот је посветио породици и пацијентима. Иако је имао понуду да ради у Немачкој и Београду, остао је веран родном граду, а своје знање и племенитост несебично ставио у службу својим суграђанима, у чијим сећањима и данас живи.

Још је, као ђак Шабачке гимназије, знао да ће бити лекар. У интервјуу за „Глас Подриња“ под насловом „Пензионисаће ме пацијенти“ (2014), рекао је да се „сваки добар почетак поставља у детињству и младости“, што је, као и своје знање и љубав према медицини пренео на старију кћер, Наталију.

На конкурсу који је расписало Министарство здравља, одабран је, као једини лекар из Србије, да оде на усавршавање у Берлин. По повратку у Шабац, радио је на Интерном одељењу, где је једно време био директор, а потом и заменик генералног директора, др Микице Поповића. У то време, крајем осамдесетих, заједничким снагама, набавили су први ултразвучни апарат за преглед срца, који је тада био дијагностичка новина.

Био је први лекар који је отворио приватну ординацију у Шапцу (1992), коју је опремио апаратима за ултразвучне прегледе, од којих је један специјализован за ехокардиологију са колор доплером и посебним сондама помоћу којих могу да се виде и најситнији крвни судови. Радио је циљану превенцију, пацијентима саветовао адекватан начин живота, а лекове преписивао након прецизне дијагнозе.
Др Наталија Јовановић Живковић наставила је породичну традицију.
- Медицина је за мене била једина опција. Заволела сам је као дете, с обзиром да су ми оба родитеља лекари. Мама је микробиолог, што ми је у почетку било занимљиво, али ме је у школи, на часовима биологије, заинтересовао људски организам. Тата ми је цртао, појашњавао, правио органе од пластелина... Желела сам да постанем лекар који ће, попут њега, радити са људима, каже др Наталија, специјалиста опште медицине.
У Гимназији је уписала природно-математички смер да би се што боље припремила за студије медицине. Ништа друго није долазило у обзир. Једно време је мислила да би могла, успут, да заврши и Музичку академију, с обзиром да је свирала клавир (завршила је средњу Музичку школу), али је схватила да би то било превише. И једно и друго подразумевају посвећеност. По завршетку факултета, понуђена јој је специјализација микробиологије, коју је одбила, јер је желела да ради са пацијентима. Десет година је радила у амбуланти у Добрићу, а потом је прихватила савет професорке и уписала специјализацију из опште медицине. За три године, колико траје специјализација породичне медицине, како је зову изван граница наше земље, завршила је додатне курсеве за ултра-звук, између осталог и ехокардиологију код професорке Босе Вујисић. Ипак, највише је научила од свог оца.
- Много времена сам провела са њим у ординацији и као студент и као асистент, посебно последњих година. Учио ме је свему што је знао. Од свега што сам усвојила, можда је најважнији његов стил рада, приступ пацијенту. За њега је пацијент увек био у праву, а сам је учио до краја живота. Затицала сам га у позним годинама, са четрдесет година искуства и ко зна колико прегледаних пацијента, са Физиологијом у рукама, што је основ медицине.
Др Наталија ради у Трећој здравственој амбуланти Дома здравља „Др Драга Љочић“. Иако има много пацијената, труди се да свако изађе задовољан из њене ординације.
Читаоцима „Гласа Подриња“ саветује да се правовремено обрате свом изабраном лекару и да имају више поверења у специјалисте опште медицине, који имају целокупну слику здравственог стања пацијента.
Такође, важно јој је да је да приватна ординација коју је њен отац основао пре двадесет седам година, наставља традицију.

ФОРМУЛА ЗА ЗДРАВИЈИ ЖИВОТ
Некада је лек у корекцији стила живота. У ординацији „Др Бата Јовановић“ лекари саветују Формулу за здравији живот која подразумева живот без цигарета, три километра шетње у току дана, пет оброка дневно, горњи притисак мањи од 140, холестерол од 5, а лош холесторол мањи 3. Такође, обим струка код мушкараца требало би да буде испод 94, а код жена мањи од 80.


ПОРОДИЧНИ ЛЕКАР
Специјалиста опште медицине, или породични лекар, је онај од кога све почиње. Он је тај коме се пацијенти прво обраћају и који је обучен да брине о човеку у целини и лечи пацијенте свих узраста, као и да решава све врсте медицинских проблема. Добар породични лекар, који је предан свом послу, у могућности је да отклони 90% медицинских проблема са којима се сусреће у својој ординацији. Они који имају свог сталног породичног лекара и са њим негују однос поверења, здравији су, а у случају болести, лакше се боре са пропратним тешкоћама. Породични лекар упознат је са медицинском историјом својих пацијената, као и са историјом болести чланова његове породице, са факторима ризика за настанак хроничних и акутних обољења, што омогућава ефикасније лечење. Бави се превентивним откривањем и спречавањем болести, а када је потребно, упућује пацијента код лекара одређене специјалности.


ЛЕКАРСКА ОРДИНАЦИЈА „ДР БАТА ЈОВАНОВИЋ“
Лекарска ординација „Др Бата Јовановић“ успешно наставља традицију коју је започео њен оснивач. Она је засигурно више од од уобичајене ординације опште медицине. Било да је у питању краткотрајна лекарска помоћ и савет, или дугорочни план хроничног обољења, њени лекари пружају помоћ својим пожртвованим радом, стручношћу и знањем. Брзо и ефикасно раде све прегледе и снимања који су неопходни у простору у ком постоји довољно времена за разговор и детаљан преглед. Ординација пружа медицинску негу не само појединачним пацијентима, него и целој породици. Поред прегледа у ординацији, лекари одлазе у кућну посету и прегледају пацијента у његовом окружењу.
Лекарска ординација „Др Бата Јовановић“ пружа услуге комплетног лекарског прегледа, постављања дијагнозе и прописивања одређене терапије у циљу лечења. У ординацији се може урадити комплетна ултразвучна дијагностика абдомена и мале карлице, крвних судова врата, крвних судова ногу и руку (одређивање педо-брахијалног индекса), меких ткива врата и других регија, штитне жлезде, дојки, срца, као и зглобова и мишића.
Прегледи се могу заказати на број телефона: 015 311-233.
М.Х.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa