Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
БАТИСТУТА ГАБРИЈЕЛЕ ЗА ТЕБЕ ЈЕ...
ФК „МАЧВА“ – 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

БАТИСТУТА ГАБРИЈЕЛЕ ЗА ТЕБЕ ЈЕ...

Родило се као идеја, вероватно са првом фуТбалском лоптом, како су онда говорили. „Лоптање“ има неку посебну магију, чак и тамо где о њој ништа не знају, чим се појави „ухвати очи“ неке дечурлије, младића, чак и старијих. У тим шутевима акцијама аутоматски се пројектују разбибрига, здравље, али и снови, чежње.... први пут када се проба, више се, углавном не напушта, партије и утакмице се окончају, али размишљање о њима не. После година патње, разних ужаса, нестанка становништа, Шапчанима је требала нада, сан, још се опорављао град од Великог рата, када се закотрљала лопта. Беше мај 1919. године када се родила МАЧВА. Ипак, четири месеца касније, почиње историја, тамо где се формирао сан, на пољани, у диму прашине, крај „крпењаче“. Мачва је баш 21. септембра 1919. године одиграла први меч, започевиши дуг, дуг пут. О највећим успесима клуба, сезонама у највишим ранговима, највећим победама, већ је писано, трудићемо се да до краја ове календарске године представимо неке занимљивости из историје „црвено-црних“, некоме познате, некоме не.

Један век МАЧВЕ чува причу о репрезентативцу Немачке у редовима шабачког клуба, о Јапанцу који је освојио срца свих љуботеља Мачве, недоказаном „диву“ совјетског фудбала, првом Монголу Европе...
Прича о мачвиним Немцима много више је од фудбала, много више бар због једног човека. Једно сећање и подсећање које заслужује посебну пажњу и ту причу остављамо за наредни број. Сувише емоција и сувише порука крије се у њој да би била тек део неке шире целине.
Пред вама је подсећање на странце, „егзотичне аквизиције“ овдашњег клуба из иностранства. Чини се да је само један био прави избор, али слутило је много више...

Јуриј Газаев
После доброг почетка у Другој савезној лиги, МАЧВА започела лош низ резултата. Суноврат на табели претио је да Шапчане одведе у нижи ранг. Борба за опстанак носи пресију и искуство, мирноћа на средини терена и још већа концентрација пред противничким голом, су неопходни за успех. То је требало у Шабац да донесе ЈУРИЈ ГАЗАЕВ. У том тренутку то је совјетски играч, 31-годишњи члан навале, две године најбољи стрелац Спартака из Владикавказа, екипе која је изборила пласман у Прву лигу СССР. За четири године је одиграо 123 утакмице у Владикавказу, постигао 29 голова. Звучао је као велики адут.
У Шабац је дошао априла 1991. године, а дебитовао 28. априла на гостовању у Будви. Мачва је победила Могрен 2:1, Јуриј беше у стартној постави. Током боравка у Шапцу постао је и отац. Вероватно да је то једино по чему он може памтити наш град, а и Шапчани њега, уколико га се неко и сећа. Одиграо је укупно пет утакмица, неке је почињао, у другима улазио у финишу, а учинак занемарљив, без голова, асистенција. Клуб је напустио на крају првенства, прешавши у Спартак Налчик. Остатак каријере провео је и у Грчкој, Француској, Финској, а потом се посветио тренерском послу. Тренутно је тренер Јенисеја, руског друголигаша.

Кеиске Офуђи
Ко је први Јапанц у Мачви? Делује као лак одговор, али није, вероватно га нико не зна, био је то играч који је у дресу шабачког клуба провео 25 минута! КЕИСКЕ ОФУЂИ. Дошао је у Шабац на почетку сезоне 1998/99. Онда су Мачву водили Поповић и Црногорац, а клуб се надметао у Српској лиги „Дунав“, Офуђи је ушао у игру против екипе ВГСК из Великог Градишта. Добио је шансу у 65. минуту, при резултату 5:0, заменивши Гачића. До краја је било 7:0.
Симпатије шабачких навијача на пречац је задобио и новајлија Кеиске Офуђи из Јапана, који је играо последњих 25 минута и показао раскошни таленат... писао је у „Гласу Подриња“ сада покојни новинар Богољуб Арнаутовић. Дао је азијском интермационалцу оцену осам. Ипак, изгледа да тај таленат нису спознали у стручном штабу и овај фудбалер није више забележио ниједан наступ у дресу Мачве, судећи према нашој архиви, а убрзо се губи и траг, те га не можете наћи у било којој бази података доступној на интернету.

КАЗУО ХОНМА
„Батистута Габријеле за тебе је Хонма Пеле“, певали су „Шанери“ почетком овог века, током две сезоне у којој је дрес Мачве носио једини послератни странац са заиста запаженим и памтљивим успехом. У ондашњег друголигаша КАЗУО ХОНМА дошао је из нижих лига Јапана, клуба Тхескасатсу Гунма. Заједно са својим сународником ЈАКАШИТОМ УЋИНОМ дошао је у Шабац као 22-годишњак те 2002. године. Обојици Јапанаца шансу је пружио тренер Младен Стефановић у поразу у Лозници 1:0. Хонма је добио шансу од првог минута, док је Јућино заменио Станишића у другом полувремену. Тандем с далеког истока био је атракција за Шапчане док су шетали градом, редовно огрнути или опасани (зависно од доба године) шалом новог клуба.
Хонма је имао поверење Стефановића, а потом и Милановића, Ђуричића, Кустудића, Раичевића и током две сезоне је израстао у лидера екипе. Истицао се као крилни нападач, брзином и знањем. Провео је две сезоне у Шапцу, одиграо близу 60 мечева, постигао десет голова, а потом отишао у Мађарску. Током девет година у северном суседству променио је осам тимова, носио чак и дрес Ференцвароша. Данас му је 39 година и још је активан, тренутно је први стрелац ЛАО ТОЈОТЕ, шампиона Лаоса у фудбалу.
УЋИНО није ни приближно имао значај као његов земљак, грејао је ухлавном клупу, још чешће трибине. Није дуго остао крај Саве, отишао, а попут Офуђија, нестао и са фудбалске мапе и званичних сајтова.

Рубен Окоро
Први тамнопути играч у историји клуба. Нападач који је у Шабац дошао јануара 2015. године из редова Слоге из Петровца на Млави. Била је то тешка сезона где је Мачва лутала и на крају залутала у лавиринту Прве лиге Србије, „пронашавши излаз“ у Српској лиги. Забележио је десет наступа, углавном са клупе. Шансу су му пружали Раичевић и Чапљић, а клуб је напустио на крају сезоне. Према подацима са трансфермаркта, од одласка из Шапца Окоро нема клуб.

Ендрју Марвеђо
Има и у садашњем саставу Мачва једног странца, реч је о Аустралијанцу ЕНДРЈУ МАРВЕЂУ. Везни фудбалер је каријеру започео у Аделаиду, у Европи има забележене наступе у другој лиги Холандије (најпознатији клуб Фортуна Ситард), играо нижим немачким лигама, а у Шабац је стигао преко Земуна. Иако говоримо о интернационацу који није неискусан, ретко када је и на клупи, а у три наступа није забележио у збиру много више минута.

Мистерија Алтанкујаг
„Сународници, успећу у Мачви“, рекао је у наводном интервју у фебруару 2015. године МУРУН АЛТАНКУЈАГ. Кажемо наводном, јер искрено сумњамо у могућност разговора са човеком који не зна реч енглеског језика. Јануара 2015, из треће лиге Тајланда дошао је у Шабац, преко Борче, где није задовољио на проби у екипи БСК. Први монголски фудбалер у Европи потписао је први уговор на старом континенту баш са Мачвом. Виђали смо га у новинама, на фотографијама са утакмица Црвене Звезде, на стадиону Мачве, трибинама, али у дресу „црвено-црних“ боја не. Због пробелма са дозволама, није забележио ниједан наступ на званичним утакмицама. Отишао је у мају исте године. Данас је у екипи из родног Уланбатора. Још је први избор у нападу националног тима Монголије.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa