Инфо

31. октобар 2019.31. окт 2019.
Грађани предлажу до 9. новембра
У СУСРЕТ ПРЕСТОЈЕЋЕМ НЕПОСРЕДНОМ ИЗЈАШЊАВАЊУ

Грађани предлажу до 9. новембра

За нешто више од месец дана становници градских насеља први пут ће директно одлучивати како ће бити потрошен новац који је на територији њихове месне заједнице прикупљен од пореза на имовину. Иако је до истека рока за кандидовање предлога остало још 10 дана, грађани али и њихови формални заступници у саветима месних заједница пожурили су да предају своје идеје. Будући да је познато колико тачно новца има свака месна заједница, грађани и савети знају коју идеју могу кандидовати, а да не прелази укупан износ јер је то један од услова.
Коначна листа предлога биће утврђена после 9. новембра када истиче рок за подношење предлога, а грађани ће пројекте бирати почетком децембра.
Грађани Летњиковца, Касарских ливада и Преког шора окупили су се око идеје за изградњу отвореног базена. Своје суграђане мотивишу да у децембру гласају за овај предлог, истичући да је здравље деце која ће проводити време пливајући – најважније.
-Поред бриге за психофизички развој омладине и рехабилитацију старије популације, овај пројекат је добар и због тога што се изградњом отвореног базена повећавају капацитети за спортске активности у нашем граду. Због тога верујем да ће и остале месне заједнице да подрже нашу идеју, рекао је др Милутин Икодиновић из групе грађана из Преког Шора.
Као група грађана и више од 80 грађана Летњиковца потписало је предлог о изградњи отвореног базена. Сматрају да град као што је Шабац треба да има олимпијски базен.
-То носи доста предности. Деца ће моћи редовно да га посећују и тако побољшају своје здравље. Такође ће породице моћи ту да се окупљају и друже, рекао је Младен Петровић из групе грађана са Летњиковца.
Председник МЗ Касарске ливаде Иван Цвијић навео је да су захтев добили од родитеља деце која већ посећују затворени базен.
-Ми ћемо као Савет МЗ средства од повраћаја пореза на имовину у поптуности определити за ту капиталну инвестицију. Мислимо да је то најбоља ствар која може да се уради за нашу децу да здраво одрастају, рекао је Цвијић.
Предлоге и идеје како утрошити новац од пореза на имовину може да поднесе сваки појединац, група грађана, као и савети месних заједница.
Ове године, непосредно изјашњавање први пут се организује и у градским месним заједницама.
Већина градских месних заједница постигла је интерни договор да део средстава определе за куповину скенера Општој болници “Лаза К. Лазаревић”.
Доњи шор је највећа градска месан заједница и на рачуну би требало да им се нађе око 33 милиона динара.
-Ми смо према жељама грађана направили списак шта би све они желели да се уради. Захтев смо предали. Скенер за Општу болницу је први на листи, а затим следи изградња дечјег игралишта. Такође јако нам је важно да се ураде пешачки прелази у Косовској и Проте Смиљанића, на местима где доста деце прелази улицу када иду у школу. Тај захтев смо већ предали саобраћајној инспекцији, наводи Симо Кесић, заменик председника МЗ Доњи шор.
Анђелка Марковић, председница МЗ Доњи шор, истиче да је скенер за болницу нешто од чега ће користи имати не само сви грађани Шапца него и свих околних општина које су упућене на шабачку болницу.
Месна заједница Преки шор очекује 11 милиона динара поврачаја средстава од пореза на имовину. Такође су планирали да део новца одвоје за куповину скенера, али и за инфраструктурне радове.
-Потребно нам је да се уради канализација у Колубарској и Милоша Обилића, јер је слаб проток. Такође, на листи је и обонова парковског мобилијара у Масариковој. Желимо и да се постави успоривач брзине у Масариковој, код Економске школе, где свакодневно улицу прелази велики број деце из чак три школе. Такође, треба да се уради тротоар у Владе Јовановић, Јована Цвијић и Милоша Обилића. За нас су то приоритети и сматрамо да тренутно има ургентнијих ствари од базена на отвореном, каже Александар Крњешевац, председник Савета Месне заједнице Преки шор.
Председник Савета МЗ Шипурске ливаде Златан Маринковић каже да су они предлоге за непосредно изјашњавање предали Градској управи.
-Ми смо једна од најсиромашнијих месних заједница. Имаћемо само око 6 милиона динара на располагању. То је довољно да се асфалтира једна и по улица, а имамо чак пет неасфалтираних. Такође, желимо да нашем фудбалском клубу, који је веома успешан, купимо нешто од опреме. Планирали смо и да део средстава одвојимо за скенер у општој болници, каже Маринковић.
Јанко Миловановић, председник Савета МЗ Камењак каже да ће овој МЗ бити враћено око 11 милиона динара.
-То планирамо да утрошимо на тротоаре, асфалтирање... Ништа не бисмо посебно издвајали, све нам је приортиетно, али видећмо за шта ће се грађани одлучити, каже Миловановић.
Председник Савета МЗ Камичак Милан Стефановић наводи да су планове за ову годину предали и сада чекају одговор и референду. Истиче да у овој МЗ има доста тога да се ради, али да ће прво радити тамо где је становништво најугроженије и где има највише деце.
-Треба да се асфалтирају улице, уради канализација, тротоари. Имамо Жакића грм, Мачванску колонију, улицу Хајдук Станка, на Триангли доста неусловних улица. Незадовољни смо што по новим правилницима не можемо више да донирамо. Пре две године на тај начин смо опремили дневни боравак у “Натиној школи”, уредили простор око чесме, помагали опремом фудбалски клуб... Много смо донирали и помагали, иако никоме нисмо давали новац на руке, већ куповали оно што је потребно. Сада више немамо ту могућност, каже Милан Стефановић.
Марина Митровић, председница Савета МЗ Баир такође је незадовољна начином на који сада месне заједнице могу да располажу средствима. Каже да није задовољна сарадњом са Градском управом, јер су им већ враћали неке захтеве и предлоге које су подносили, па не зна шта ће бити ни са предлозима за ово непосредно изјашњавање.
-Желели смо заједно да купимо скенер Општој болници, али питање је да ли ћемо то моћи. Не можемо више да дајемо донације спортистима, школама, најсиромашнијима, а доста људи нам се обраћа за помоћ. Средства која можемо да користимо за месну заједницу можемо да употребимо за опремање просторија. Некима то није потребно. Значи да смо принуђени да улажемо тамо где не треба, а не можемо да дајемо за нешто за шта је стварно потребно, каже Марина Митровић.
Шта ће од ових предлога бити на “гласачким листићима” биће утврђено после истека рока за подношење предлога, 9. новембра. Да ли ће бити изграђен базен, тротоар, улица или купљена опрема - одлучиће грађани својим гласовима у децембру.

Остали мистериозни
Председник Савета МЗ Жика Поповић Владан Мањенчић сматра да је рано да се прича о пројектима.
-Чекамо да нам из Градске управе одобре пројекте. Тако да је још рано причати о томе, нека остане до даљњег, рекао је Мањенчић.
Младен Чолић, земеник председника Савета МЗ Јевремова рекао је да нема времена за разговор, а да ни председница Савета Невена Павловић неће имати времена јер спрема славу.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa