Инфо

31. октобар 2019.31. окт 2019.
Уведите ФУК-спречите корупцију, нетранспарентност и лош надзор
Пројекат

Уведите ФУК-спречите корупцију, нетранспарентност и лош надзор

Значај овог пројекта огледа се у томе што ће резултати добијени реализацијом пројектних активности у два изабрана субјекта из Града Шапца (ЈКП “Топлана Шабац” и ЈУ “Народни музеј Шабац”), омогућити да се: убрза процес увођења и примене система ФУК код других ЈКП и ЈУ
Прва седница радне групе пројекта „Уведите ФУК-спречите корупцију, нетранспарентност и лош надзор“, који уз подршку средстава владе САД, реализује НВО Центар за одржоив локални и регионални развој Шушеока, одржана је прошлог понедељка у Шапцу.
-Комунална јавна предузећа (ЈКП) и локалне јавне установе (ЈУ) су, зато што нису реформисани, више подложни коруптивним радњама, при чему њихова, најчешће практиковано, нетранспарентно пословање онемогућава грађане и остале кориснике услуга осниваче, НВО и медије да врше потребан надзор рада и трошења јавних ресурса. Код свих наведених актера постоји критичан недостатак теоријских и практичних знања о законској обавезности увођења и утицаја система финансијског управљања и контроле (ФУК) на (1) пружање ефикасних јавних услуга, (2) ниво транспарентности и (3) надзор пословања ЈКП и ЈУ. Таква ситуација има за последицу наставак пружања неквалитетних, неекономичних и неефикасних јавних услуга, што значајно успорава укупан развој локалних заједница. Описани проблем императивно намеће неодложну реализацију донираног пројекта уз широку јавну подршку.
Пројекат подржава неопходне реформе наших ЈКП и ЈУ и доприноси испуњену обавеза РС из преговарачког поглавља 32 – “Финансијска контрола”, а које се односе на увођење система ФУК код корисника јавних средстава. Значај овог пројекта огледа се у томе што ће резултати добијени рализацијом пројектних активности у два изабрана субјекта из Града Шапца (ЈКП “Топлана Шабац” и ЈУ “Народни музеј Шабац”), омогућити да се: убрза процес увођења и примене система ФУК код других ЈКП и ЈУ; унапреде знања свих учесника у пројекту; унапреди ниво транспарентности и створи основ за успешан надзор пословања локалних пружалаца услуга и трошења јавних ресурса, како би се предупредила појава коруптивних радњи и обезбедило квалитетно, економично и ефикасно пружање јавних услуга грађанима и привреди, што поспешује демократски и одржив развој локалних заједница. Директни корисници ефеката овог пројекта су: управе и запослени два субјекта из Града Шапца, надлежни чланови управа и службеници других ЈКП и ЈУ, корисници локалних јавних услуга, представници НВО и медија, док су индиректни корисници локалне заједнице.
Пројекат се реализује у три округа из Западне Србије (Мачвански, Колубарски и Златиборски), у периоду септембар 2019 – мај 2020. године. Реализацијом пројекта се развија и примењује модеран, пожељан, демократски и одржив механизам заштите од корупције, нетранспарентности и неадекваног надзора пословања ЈКП и ЈУ, а највећу корист од његовог спровођења имаће наши грађани и привреда. Добродошло је учешће и допринос у спровођењу пројекта како свих наведених, тако и других заинтересованих лица- исткао је аутор пројекта др Слободан Илић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa