Инфо

31. октобар 2019.31. окт 2019.
Будућност села у здругарству
ИЗ КАБИНЕТА НАЧЕЛНИКА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Будућност села у здругарству

На Мачванског управног округа евидентиране су 53 активне задруге. Највише их је у Лозници 17,Шапцу 11,али су присутне и у осталим општинама Коцељеви 4, Богатићу 7, Владимирцима 3,Љубовији 2, Малом Зворнику 4 и Крупњу 5
Прошле среде одржана је редовна седница Савета Управног округа у Лозници, са темом"Унапређење развоја села и задругарства у локалним самоуправама Мачванског управног округа". Петом заседању Савета присуствовали су начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, Милан Кркобабић,министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа,државни службеници из Кабинета министра, представници свих локалних самоуправа Мачванског управног округа, директор АРРА Подриња,Подгорине и Рађевине,директори ПССС Шабац и Лозница, представници задруга из локалних самоуправа Управног округа и представници медија. Окупљене је овом приликом поздравио градоначелник града Лознице Видоје Петровић.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац отварајући седницу Савета изразио је захвалност министру Милан Кркобабићу што је прихватио обавезу да учествује у раду седнице Савета и својим искуством допринесе да се положај задруга и села у Мачванском управном округу побољша, и изнео следеће податке:
-Према подацима добијеним од Региналне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине на подручју овог Управног округа евидентиране су 53 активне задруге. Највише их је у Лозници 17,Шапцу 11,али су присутне и у осталим општинама Коцељеви 4, Богатићу 7, Владимирцима 3,Љубовији 2, Малом Зворнику 4 и Крупњу 5.
Од 2012. године Влада Републике Србије, министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са бројним подстицајним мерама,али и великим личним ангажовањем министра Милана Кркобабића, кренули су у обнову задругарства и унапређење развоја села. Основано је 580 нових задруга, а додељено је 1,7 милијарди динара бесповратних средстава- истакао је начелник Мачванског управног округа ие најавио посету задрузи у Руњанима директора Љубинка Томића, чија је пчеларска задруга добила 7,5 милиона динара бесповратних средстава.
Министар Милан Кркобабић је навео да је да данас у Србији има 580 нових задруга, што није мало,али их има и много више и не послују све подједнако добро.
-На Влади Републике Србије, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и локалним самоуправама је да помогну да се задругарство унапреди ,а тиме помажемо и наше село да опстане, јер је питање задруга тесно повезано са питањем села. Задруге су у овој години финансијски оснажене са 1,7 милијарди динара,које су уложене у чак 94 задруге. За наредну годину планирана су још већа финансијска средства намењена задругарству. Купована је механизација ,улагано је у вишегодишње засаде, наводњавање, основна стада, па су и финансијска средства наменски уложена - истакао је овом приликом Кркобабић и додао:
-У Мачванском управном округу формирано је 14 задруга, а 4 су финансијски помогнуте. Нова задруга добија 7,5 милиона динара ,а постојећа задруга добија 15 милиона динара бесповратних средстава и то је једини прави начин да се помогне. Постоји концепт и сложене задруге за које се одобрава 60 милиона динара бесповратних средстава. Кључну улогу у овом процесу обнављања задругарства одиграо је Александар Вучић, чији је став да Србија није Београд и да и други делови Србије треба да имају шансу да се развијају.
За произвођаче је проблем у продаји производа ,али и у наплати. Одбор за село је због свих проблема у продаји и наплати предложио формирање Гарантног фонда из кога би се надокнадила разлика у цени до гарантоване цене производа,чиме би произвођач био заштићен.
Министар је говорио и о давању земљишта у закуп, унапређењу сточног фонда,к онкретним мерама којима би се људи стимулисали да остану на својим вековним огњиштима и унапређењу животног стандарда на селу, као услову опстанка српског села. Нагласио је да је сваки округ специфичан и да је Србија земља различитости. Приликом свог излагања навео је велики број примера са којима се током обиласка Србије сусрео.
Данијела Марковић, директор Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине је истакла да је агенција од локалних самоуправа Мачванског и Колубарског управног округа добила корисне податке везано за ситуацију у нашим селима.
-Све локалне самоуправе су уложиле велики напор и издвојиле значајна финансијска средства како би се живот у селима унапредио.Улагало се у водоснабдевање, електроенергетску мрежу, дигитализацију,али је пре свега важно улагати у квалитет живота на селу. Град Лозница је први започео субвенционисање куповине напуштених сеоских домаћинстава са окућницом намењених пре свега младим људима, образованим за различита занимања неопходна селу /ветеринари, учитељи, људи медицинске струке.
Видоје Петровић,градоначелник Лознице је навео да никада до сада није постојао виши степен интегрисаности јединица локалне самоуправе и државе, а одговор на свако питање може се добити од надлежних органа, док је Владан Ћосић, директор Пољопривредне саветодавне службе Пољосавет у Лозници, је истакао да ова служба покрива подручје града Лознице и општина Крупањ,Љубовија и Мали Зворник,а основна функција је едукација пољопривредних произвођача.
Ненад Бесеровац,председник општине Богатић,је нагласио да је ова тема од посебног значаја за општину из које долази, јер је општина Богатић изразито пољопривредна општина.
-Пољопривреда је једина привредна грана која у Богатићу ствара нову вредност.Некада су имали изузетно јак пољопривредни комбинат и зато су заинтересовани за оживљавање српског села и задругарства-изјавио је Бесеровац, а Милоје Драгојевић, директор ПССС Шабац је истакао да је ова служба присутна на терену са пољопривредницима 24 часа дневно, те да је његовим сарадницима и њему као директору позната ситуација у селима које покрива ова саветодавна служба.
Пољопривредник не мора да буде образован,али су ту стручњаци ове службе који ће пружити сва потребна знања- каже Драгојевић.
Предраг Срдановић,начелник Одељења за пољопривреду Градске управе Шабац,навео је да је спреман за сарадњу када је област задругарства у питању. Навео је и пример две задруге у Шапцу које су понос задругарства и које иду правим путем.
Иван Исаиловић,председник општине Крупањ, нагласио је да 75% становника општине Крупањ живи на селу и од пољопривреде.У Крупњу постоје малинарске задруге .
-У 2020.години се припрема задругарство у области руралног туризма. Крупањ ће уложити напор да се у општину врате образовани људи ,који би у својим домовима, који су тренутно напуштени ,могли да направе атрактиван туристички садржај. За наредну годину планирано је да се искористи један природни ресурс овог краја,а то је ђубриво.Кроз задругу и уз помоћ министарства пољопривреде, које би субвенционисало ову активност, овај природни ресурс би био доступан и Војводини и многим другим пољопривредницима. За село је важна и путна инфраструктура,која је у експанзији- каже Исаиловић.
Милорад Милинковић,председник општине Владимирци,навео је недостатак прерађивачких капацитета у општини Владимирци. По његовим речима далеке 1981. године у Владимирцима је било 6 друштвених задруга и село је живело боље него сада.

ЗАКЉУЧЦИ СА СЕДНИЦЕ САВЕТА
1.Општи је закључак да су мере Владе Републике Србије,Министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде и лично ангажовање Милана Кркобабића, министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа и његовог Кабинета, дали добре и видљиве резултате.Потребно је са тим мерама наставити и у наредном периоду, како би се помогло у процесу ревитализације задругарства и српског села;
2.Потребно је још веће ангажовање градоначелника градова и председника општина Мачванског управног округа у процесу јачања задругарства, кроз непосредан контакт са пољопривредницима.


Посета министра Милана Кркобабића Задрузи Sweet bee house у Руњанима
Милан Кркобабић,министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа , државни службеници у Кабинету министра, градоначелник Лознице Видоје Перовић и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац су након одржане седнице Савета Мачванског управног округа уприличили посету Пчеларској задрузи Sweet bee house у Руњанима. Госте је дочекао директор задруге Љубинко Томић.
Пчеларска задруга Sweet bee house је из прошлогодишњег програма Владе Србије намењеног задругама који спроводи Кабинет министра Кркобабића добила 7,5 милиона динара за набавку линије за паковање меда, производњу и паковање сатних основа у раму, кошнице и ројеве пчела.
-Без ових инвестиција државе наш пројекат би остао само идеја, а сада планирамо да окупимо све пчеларе овог краја и тако на добробит свих олакшамо набавку репро материјала и излазак на тржиште- изјавио је директор ове задруге Љубинко Томић и додао како су задругари уложили своја средства у адаптацију објекта и задовољавање ХАСАП стандарда јер планирају пласман меда у иностранство.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa