Инфо

31. октобар 2019.31. окт 2019.
РАДИОНИЦЕ У СТАРТИТ ЦЕНТРУ:

Прављења апликација за Андроид и креиарања веб-сајтова

Протекле недеље одржане су две бесплатне ИТ радионице, прављења апликација за мобилни телефон и креирања веб-сајтова на којој су учествовали ученици од петог до осмог разреда. Уз едукатора Тодора Цветановића првог дана радионице деца су се упознала са Аpp inventor платформом и направила своју прву апликацију. Платформа на којој су радили је потекла са познатог америчког МIT универзитета која омогућава деци да направе апликацију за мобилни телефон према својим мерама. Међутим, само прављење апликације се не завршава завршетком радионице, већ полазници имају могућност да напредују кроз самоиницијативни рад надограђујући стечена знања и вештине. Самим тиме, видели су како се мењањем речи које апликација треба да изговори и одређених параметра у апликацији, мења и начин функционисања саме апликације и пружа могућност за њену надоградњу.
- Деца су научила да праве своју прву апликацију за Андроид. То је веома једноставна апликација која треба да заинтересује основце да наставе да се баве ИТ-ем. Циљ је подизање свести и знања о практичним ИТ вештинама које несумњиво могу да користе деци за послове будућности – рекао је едукатор Тодор Цветановић.
Друга радионица осмишњен је тако да сваком ученику омогући усвајање креативних вештина. У питању је било прављење веб-сајтова на Викс (Wix) платформи која постоји већ тринаест година. Она омогућава прављење елегантних и професионалних сајтова са лакоћом и као таква, идеална је за почетнике који желе да се опробају у овом „занату“.
- Поента ове радионице је била да свако дете направи сајт према својим жељама и интересовањима (једни су покренули блог о игрању игрица што је сада популарно међу младима, а други блог за школу или блог о својим ваннаставним активностима).
Платформа је добра за почетнике, јер пружа могућност да направе квалитетне веб-сајтове веома лако. Поред креирања имала су прилику да се упознају са процесом како је раније изгледао прављења оваквог сајта. Важно је да науче како сутра могу применити неку од ових технологија, коју уче у школама или оваквим радионицама. Ако буду заинтересовани моћи ће да наставе самосталан рад од куће уз стручну менторску помоћ – истакао је едукатор Тодор Цветановић.
Радионица су одржане под пројектом „Дигитални замак“ чији је организатор Удружење БЕУМ из Београда. Пројекат је финансиран од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије.
М.Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa