Инфо

31. октобар 2019.31. окт 2019.
ДОБРИ ЧОВЕК ХИЛКОВЕЦ КУРТ
ФК МАЧВА – 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

ДОБРИ ЧОВЕК ХИЛКОВЕЦ КУРТ

Родило се као идеја, вероватно са првом фуТбалском лоптом, како су онда говорили. „Лоптање“ има неку посебну магију, чак и тамо где о њој ништа не знају, чим се појави „ухвати очи“ неке дечурлије, младића, чак и старијих. У тим шутевима акцијама аутоматски се пројектују разбибрига, здравље, али и снови, чежње.... први пут када се проба, више се, углавном не напушта, партије и утакмице се окончају, али размишљање о њима не. После година патње, разних ужаса, нестанка становништа, Шапчанима је требала нада, сан, још се опорављао град од Великог рата, када се закотрљала лопта. Беше мај 1919. године када се родила МАЧВА. Ипак, четири месеца касније, почиње историја, тамо где се формирао сан, на пољани, у диму прашине, крај „крпењаче“. Мачва је баш 21. септембра 1919. године одиграла први меч, започевиши дуг, дуг пут. О највећим успесима клуба, сезонама у највишим ранговима, највећим победама, већ је писано, трудићемо се да до краја ове календарске године представимо неке занимљивости из историје „црвено-црних“, некоме познате, некоме не.
Из Кладова до Шапца, одбијени на свим територијама, дочекани широкогрудо у Шапцу. Међу онима који су се искрцали на наше тло из тзв. Кладовског транспорта, била је и породица Хилковец, Курт, глава породице, супруга Ирма и деца. Остаје прича, готово легенда о једној племенитости, неуспешном бегу од зла, прича о репрезентативцу Немачке у редовима Мачве!

КУРТ ХИЛКОВЕЦ био је један од неколико фудбалера за које није било места у онда већ значајно проширеном Трећем рајху. Желели су да се одуже за гостопримство, тако што ће обући дрес МАЧВЕ. Много прича о његовим подухватима је кружило градом, а због свог порекла документи који би поткрепили све, беху у Немачкој уништени.

Рођен је 1910. или 1911. у Бремену. Играо је за више клубова, али је највише успеха забелешио као играч берлинске ТЕНИС БОРУСИЈЕ. Овај клуб данас, иако игра тек у петом рангу фудбала у Немачкој, важи за тим са великом подршком навијача левичара који радо истичу тредицију играња великог броја Јевреја у њиховом саставу током најтежих година. Постали су шампиони једне од лига у Рајху 1932, победили Херту 8:2, а у то време у саставу био је и Курт. Бранећи боје репрезентације Берлина против Мадрида 1935. постигао је пет голова чувеном шпанском голману Замори, најбољем свих времена и тако ушао у легенду.

Немачки историчар Јан Бухбом, који се посебно бавио питањем Јевреја у немачком спорту, истакао је својевремено да је Тенис Борусија била клуб са много припадника ове нације, али да је мало података о клубу између 1933. и 1945. сачувано, сви су уништени по налогу ондашњих власти, док је забрањено штампање клупског магазина, уз уништавање архиве.

Шабац је Курту и његовој породици постао град у коме живи, а дом је био у хотелу „Париз“. На путовањима, највише се дружио са Слободаном Богићевићем, који је за „Куриере дел Балкан“ (франкофони портал о Балкану) делио своје успомене на Курта.

- Покушавао сам увек да унесем мало оптимизма, да га уверим да ће бити све у реду, сада када је напустио Немачку, али он није тако мислио. Као да је предосећао, био је уплашен и увек говорио како се неће спасити – истакао је Чика Бата.

Волео је да прича о фудбалу, али је још боље играо, те није било разлога да се сумња у његова достигнућа у овом спорту.
- Курт је био низак, можда и превише, али изузетно брз, хитар и врло интелигентан играч за кога ривали нису имали решење. Сећам се једне утакмице по снегу до чланака. Био је незаустављив, упркос препрекама. Иако ситан, исказивао је невероватни снагу, чврстину и осећај за игру, тактику – додао је на истом месту Богићевић.

За Мачву је играо под лажним именом Хиљковић, како би га сакрили од противника. О њему су писале различите новине. У „Шабачком гласнику“ је истакнуто да је „новопридошли Хиљковић“ био једни добар у Мачви при поразу у Београду, који се догодио 26. Октобра 1940. Већ неколико дана касније Мачва побеђује 8:0 други клуб из престонице, а „Хиљковић“ је сада „основа мачвине машине“.

Поново је Курт показао највише, у ремију против Графичара. Баш је нови суграђанин, кога су Шапчани јако заволели, био један од значајних у нападу Шапчана на Прву лигу који би сигурно био успешан да га није зауставио ратни напад нациста на Југославију. Рат је дошао у Шабац, зло сустигло и Курта, нажалост предосећај је био добар.

У септембру је био један од оних који су трчали „Крвави марш“ до Јарка. За спортисту то не би био изазов превелики, али био је, пре свега човек, а онда спортиста. Знао је да ко падне више неће устати. На леђима је понео изнемоглог старца, носио до Јарка, а када су стигли злочинци су метком пресудили обојици. Остало је сећање.... иза њега је остала супруга Ирма и деца, али не задуго. У јануару 1942. натерана је на пут до логора Сајмиште. На јакој зими деца су умрла од смрзавања, док је Ирма угушена у злогласним кобијима – гасним коморама који су пролазили улицама окупираног Београда.

Век бокса?
Мало је недостајало да пре једног века још један спорт добије шабачког представника, те да још једна МАЧВА слави век трајања. Наиме, Маринко Ђорђевић – Миша Грмаљ, донео је 1919. године прве боскерске рукавице у Шабац из Француске. Организовани су мечеви гимназијалаца, али иако је постојало интересовање, секција није направљена, а клуб је настао 1942.
Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa