Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Шабац треба посетити...
ИВАН СВРКОТА, ПРОНАЛАЗАЧ ЧИВИЈАШКОГ БАЛОНА СА ПОРУКОМ

Шабац треба посетити...

Да поруке пријатељства не познају границе доказао је налазач балона, који је прихватио позив и протеклог викенда био гост Шапца
Када је Андреј Јездић ученик петог разреда Основне школе „Ната Јеличић“ из Шапца на Чивијашком карневалу у ваздух пустио балон са поруком пријатељства, није могао ни да наслути да ће порука слетети на планину Љубишња северно од Црне Горе. Циклони и антициклони учинили су да тог 14. септембра балон одлети чак 350 километара од Шапца и слети у руке Ивана Свркоте, ученика Средње стручне школе из Пљевaља.

Поруке пријатељства
Да поруке пријатељства не познају границе доказао је налазач балона, који је прихватио позив и протеклог викенда био гост Шапца. Са Андрејем Јездићем упознао се у РТВ Шабац. Склопили су пријатељство, а након тога прошетали градом како би га Иван боље упознао. Прича је добила епилог, шабачки генијалци имају свој циљ. Град је богатији за једног новог пријатеља, као Чивијада и „чивијашки генијалци“.
- Кренуо сам са баком у бербу шљива. На путу од мог села док смо се пели ка планини Љубишња, осетио сам умор. Одлучио сам да седнем да одморим. На трави са сам угледао бели папир који сам узео у руку са намером да седнем на њега. Међутим, било ми је чудно што је заштићен у кеси, да се не укваси. Одлучио сам да је отворим а онда сам прочитао „Шабац треба посетити због дивне природе која га окружује, дивних људи који у њему живе и сјајне хране“. Одмах сам се вратио кући и обавестио родитеље. Нисам могао да верујем какву сам поруку добио. У први мах помислили смо да је шала у питању јер нисмо чули да овако нешто постоји. Укуцали смо на google да проверимо, потом смо добили потврду. Питао сам родитеље да ли да се јавим на тај број остављен уз поруку. Они су ми дозволили. Договорио сам се са Александром Ковачевићем у вези доласка. Родитеље и мене дочекао је организатор карневала Радушко Јанковић – испричао је за „Глас подриња“ Иван Свркота.
Лет до Црне Горе
Туристичка организација града Шапца била је домаћин Ивану и његовим родитељима. Радушко Јанковић човек који је довео карневал у Шабац, трудио се да оправда ову поруку, те је госта петнаестогодишњака упознао са градом. Иван и Андреј дружили су се и сјајно провели. Од организатора су добили пригодне поклоне. Заједно су посетили Библиотеку шабачку, Народни музеј и Стари град. Поред тога, имао је прилику да проба шабачку кухињу, и тако понесе најдивније успомене из овог града.
Радушко Јанковић каже да је у оквиру програма „чивијашки генијалци“ на чивијашком карневалу ове године пуштено четрдесет пет балона, у којима су наведени разлози зашто треба посетити Шабац. До сада је ово највећа километража. Ниједан балон није одлетео тако далеко, и то двоструко даље у односу на претходне године. Овогодишње летење било је рекордно.
- Од временских услова, и притиска ваздуха зависи колико далеко ће да одлети балон. Ове године је било све како треба, време је било дивно. У самом старту узлетања ваздухом помислио сам има да лети и лети, али нисам се надао да ће толико далеко. Размишљао сам да у наредном периоду модернизујемо све ово, и да почнемо са пуштањем порука у боци да иде реком, негде ће се можда и зауставити до Црног мора – рекао је Јанковић.
м. г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa