Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Заштита од поплава
САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Заштита од поплава

Општи циљ је разрада метода и поступака за предузимање превентивних и заштитних мера за спречавање негативних последица ерозионих процеса и разорних бујичних поплава на друштвене и привредне системе и јачање њихове отпорности и способности опoравка од утицаја, као и на подизање јавне свести да се негативне последице могу умањити или потпуно спречити, ако се проблеми на време идентификују и благовремено предузму превентивне и заштитне мере
Шеста редовна седнице Савета Мачванског управног округа одржана је прошлог четвртка, 24.10. 2019, у Крупњу. Седници Савета су присуствовали: Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, Иван Исаиловић, председник општине Крупањ, Ненад Бесеровац, председник општине Богатић, Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице, Милан Тофиловић, заменик председника општине Љубовија, Владан Милошевић, помоћник председника општине Владимирци, Весна Марјановић, заменик председника општине Крупањ, Младен Марковић, секретар скупштине општине Крупањ, Милорад Симић, начелник општинске управе Крупањ, начелници и представници општинских штабова за ванредне ситуације у градовима Лозница и Шабац и општинама Љубовија, Крупањ, Мали Зворник, Осечина, представници ЈП "Србија воде", директори јавних предузећа из Лознице и Крупња и Зорица Чолић, саветник, шеф Одсека и секретар Савета Мачванског управног округа .
За седницу Савета усвојен је Дневни ред са темом: "Анализа ефеката противерозивних радова у последњих десет година, после катастрофалних поплава у Крупњу,Текији /Кладово / 2014.године и Трговишту 2010.године".
Известиоци по овој теми су били еминентни стручњаци проф. др Ратко Ристић, проф. др Станимир Костадинов, Љубомир Попара, Зоран Вучинић и мр Милутин Стефановић.
Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је отворио Шесту седницу Савета, поздравио све присутне и захвалио се општинској управи Крупња и домаћину председнику општине Ивану Исаиловићу на указаном гостопримству и спремности да буде домаћин седници Савета Мачванског управног округа. Навео је да је ова седница у договору са известиоцима и значају теме која је опредељена, истовремено и семинар едукативног карактера.
Домаћин данашње седнице Савета председник општине Иван Исаиловић поздравио је начелника Мачванског управног округа и пожелео добродошлицу учесницима седнице, предавачима,као и медијима који су извештавали са ове седнице.
Мр Милутин Стефановић у име Удружења бујичара Србије, чији је председник, уручио је плакету почасног члана Удружења бујичара Србије Ивану Исаиловићу, председнику општине Крупањ, за несебичан рад и допринос у овој области.
Уводно излагање на тему семинара изнео је мр Милутин Стефановић, председник Удружења бујичара Србије.
Речено је да је пројекат "Анализа ефеката противерозионих радова у последњих десет година, после катастрофалних поплава у Крупњу, Текији (Кладово) 2014. године и Трговишту 2010. године", којег је Удружење бујичара Србије уз подршку општина Крупањ, Трговиште, Покрета горана Београда и Друштва метеоролога Србије кандидовало код Министарства за заштиту животне средине прихваћен, па је одобрена његова реализација.
Општи циљ овог пројекта је разрада метода и поступака за предузимање превентивних и заштитних мера за спречавање негативних последица ерозионих процеса и разорних бујичних поплава на друштвене и привредне системе и јачање њихове отпорности и способности оправка од утицаја, као и на подизање јавне свести да се негативне последице могу умањити или потпуно спречити, ако се проблеми на време идентификују и благовремено предузму превентивне и заштитне мере.
Пројектом је предвиђено организовање образовних и промотивних активности за подизање нивоа знања и информисаности локалних и регионалних органа ради предузимања превентивних и заштитних мера на спречавању негативних последица по ерозију земљишта и појаву бујичних поплава, рационалног коришћења и очувања природних ресурса, као и за оспособљавање локалних и регионалних кадрова који ће бити носиоци активности на реализацији превентивних и заштитних мера.
У реализацији овог пројекта Удружење бујичара Србије међу својим члановима има компетентне стручњаке који су стално у Србији и дају значајан допринос на основу свог богатог међународног искуства. Значајан допринос дају и стављањем на располагање едукационог и промоционог материјала развијеног у међународним пројектима чији су они били носиоци.
У пријављеном предлогу пројекта било је предвиђено одржавање семинара у Београду и три семинара по географским регионима: Источна Србија - Кладово, Западна Србија -Крупањ, Јужна Србија Трговиште.
Нажалост, са одобреним средствима могу се организовати само семинари у Београду и два семинара у регионима.
Први такав семинар је одржан у Крупњу. Семинар је првенствено намењен представницима локалних и регионалних државних органа, (доносиоцима стратешких одлука), Министарству заштите животне средине, Републичке дирекције за воде, Сектору за ванредне ситуације – МУП-а Србије, Канцеларији за управљање јавним улагањима, јавним предузећима (ЈВП" Србијаводе" и ЈП"Србијашуме"), другим органима који учествују у доношењу одлука о економским мерама развоја на регионалном и локалном нивоу, организацијама које се баве превентивним и заштитним мерама од природних непогода (Сектору за ванредне ситуације), пројектантима и консултантима у области уређења комуналних, руралних и урбаних средина.
Наредни семинар одржаће се у Трговишту 08. новембра 2019. године, а завршни семинар је у Београду, 22. новембра 2019. године.
Након уводног дела дата је реч предавачима.
Професор др Ратко Ристић одржао је предавање на тему: "Светски трендови у превенцији природних катастофа и заштити животне средине на примеру Србије". Предавање је пропраћено слајдовима, уз навођење да је у припреми Закон о климатским променама који ће свакако дати одређена законодавна решења у овој области. Као један од значајних момената у превенцији истакао је повећање пошумљености свих делова Републике Србије, посебно Војводине, кроз систем шумских појасева. Потребно је постигнути степен пошумљености на 42% до 2050. године.
Професор др Станимир Костадинов излагао је на тему: "Противерозивни радови у функцији одбране /превенције/од бујичних поплава". Акценат је у пошумљавању, којим се врши заштита од ерозије, а самим тим и заштита од полава. Слајдови су пропратили ово излагање.
Љубомир Попара говорио је на тему: "Горанска пошумљавања у Србији". Истакао је да је у претходним годинама, када је основан Савез горана био присутан тренд горанског пошумљавања. Организација горана је основана далеке 1960.године и у том периоду се масовно пошумљавало, кроз добровољне акције овог удружења.Данас је обим пошумљавања неупоредиво мањи.
Зоран Вучинић је имао тему:"Улога метереологије у најави бујичних поплава".Од великог значаја је свакако благовремена информација о временској прогнози, како би се предузеле све неопходне мере у циљу спречавања последица.Свакако да је присутна велика улога и значај метереологије у најави бујичних поплава, али и других елементарних непогода.
Мр Милутин Стефановић,председник Удружења бујичара Србије говорио је на тему: "Ефекти противерозивних радова на подручју Србије у претходних пет година". Након катастрофалних поплава које су задесиле Републику Србију предузимане су бројне мере и активности како би се у наредном периоду спречиле катастрофалне последице од оваквих догађаја. Урађено је велики број брана,уређена су приобаља, едуковано је становништво. Приказани су бројни сладови на којима се видела снага природе и штета која је том приликом настала.Предавач је и сам био учесник догађаја у Крупњу,када су катастрофалне поплаве задесиле ову општину.
Након одржаних предавања по поменутим темама присутни су били у прилици да поставе питања предавачима.
Ненад Бесеровац, председник општине Богатић, је поздравио чланове Савета Мачванског управног округа, учеснике и предаваче и изнео искуства општине Богатић. Истакао је мере које је општина Богатић предузела у функцији превенције од поплава.
Павле Живановић, начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Крупањ је изнео је искуства из Крупња,који је због претходних догађаја и одређен за место окупљања и презентовања мера за превенцију од поплава.
На крају седнице Савета Мачванског управног округа начелник Владан Красавац се захвалио учесницима, предавачима и медијима који су дали допринос да ова седница буде одржана.
Кабинет начелника Мачванског управног округа

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa