Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
У МАЧВИ ЗАВРШЕНА БЕРБА КУКУРУЗА
Мање “жутог злата” него лане

У МАЧВИ ЗАВРШЕНА БЕРБА КУКУРУЗА

Захваљујући пре свега дугом сунчаном временском периоду, без падавина, мачвански ратари су на време убрали овогодишњи род кукуруза. Многи се жале да им је невреме умањило принос “жутог злата”. Због мањка радне снаге овдашњи ратари су се највише опредељивали за жетву кукуруза комбајнима. С друге стране они који су се како кажу одлучили да кукуруз “скидају са њива” берачима, углавном су га лагеровали на чардаче са шушком, поново због проблема обезбеђења радне снаге. И по томе се може видети да село ове јесени све више стари и у неким случајевима нестаје.
Процене су да се у атару општине Богатић, која је изразито пољопривредна ове године под кукурузом налазило око 11.000 хектара. Што се површина тиче, поменута ситуација карактерисала је Шабац и околину. Кукуруз је дакле “краљ њива”, како је објаснио изузетан стручњак за ову културу доктор Ђорђе Јоцковић. Осим за домаће потребе биће га и за извоз.
Ратари кажу да је на неким њивама невреме било брже од комбајна. У целини приноси су се кретали за двадесетак одсто мање него лане, а ни са ценом коју плаћају откупљивачи ратари нису задовољни. Зато су се неки одлучили да кроз стоку покушају да остваре више новца и тако колико толико ублаже готово сигуран губитак на производњи кукуруза. Дакле, сами справљају сточну храну.
- Одлучио сам да део овогодишњег рода, већ по традицији у нашем домаћинству складиштим у чардак. Јесте да ће се ту просушити и бити лакши али верујем да ће већа цена на пролеће све то “покрити” и да ћу имати какву такву зараду. Тешко да ће нас она задовољити. Претпостављам да је један број ратара кренуо овим путем али улагања су без сумње превелика и свакако је ту тешко пронаћи некакву рачуницу, каже угледни произвођач Драган Мартиновић из Богатића.
- С једне наше парцеле од 90 ари кукуруз је “бацио” негде око 7,5 тона, што није лоше, али бивало је раније и боље. Квалитет је слабији у односу на прошлу годину. Без обзира на све имаћемо довољно за нашу стоку, каже домаћин Миладин Јокић из Клења.
Кише у мачванском атару, истичу ратари није било скоро три месеца и земљиште је прилично исушено што намеће редуковану обраду за сетву пшенице.
- Није лако ни када је предусев била соја или сунцокрет, а поготово кукуруз. Сада смо пред великим искушењем. Људи се ипак опредељују да сеју. Пало је коначно и мало кише. Верујем да ће то бити довољно за ницање, касније очекујем више влаге у земљишту али треба подсетити да је пољопривреда фабрика под ведрим небом и от тога доста зависи, додаје Милитин Ерић из Мачванског Метковића, истичући да ни најстарији људи у селу нису запамтили толику сушу. Она је истина највише допринела да кукурузи благовремено “испусте воду” али с друге стране нису добро налили зрно те је и квалитет мањи.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa