Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Дарко Павловић (Народни музеј Шабац -  званична страница)

Дарко Павловић (Народни музеј Шабац - званична страница)

63. Октобарски салон у Шапцу

Кроз визир града и сећања

Најстарија шабачка уметничка смотра, Октобарски салон, у нешто измењеном концепту, ове јесени обележава 63 године постојања, и дуге традиције. У складу са идејом и потребом да се издвоје одређени феномени и прилике у савременој уметности, како би креатори и конзументи садржаја промишљали и анализирали новонастала дела, поставка је трансформисана уз кустоско руковођење историчара уметности Неле Тонковић и Филипа Ковачевића.
Октобарски салон је по први пут конципиран као селекционисана тематска изложба где једанаест стваралаца у чијем досадашњем раду су видљиви одрази селектоване теме „Град и сећање“, презентује радове у Народном музеју. У складу са традицијом Салона као поставке локалних уметника, одабрано је и шесторо уметника чији рад је везан за Шабац, и петоро са сцене визуелних уметности у Србији, да би приказали како савремена уметност третира однос града и сећања.
-Традиција коју баштини Салон треба да се чува, али и развија, а овогодишњи концепт отвара ново поглавље у могућностима, читањима ове изложбе, сада и у будућности - рекао је историчар уметности и кустос поставке Филип Ковачевић.
Нов приступ ствара лаштву
Салон је, до свог последњег издања прошле године, приређиван као жирирана изложба, сачињена од одабраних уметничких радова пристиглих на конкурс без тематског оквира и укључивао је и уметнике који нису били везани за Шабац као матични град.
-Одлучили смо да у новом, измењеном селекторском концепту понудимо читање теме за коју смо сматрали да може бити блиска свима, а то је град и сећање. Наиме, када се сећамо тада уносимо и своје емоције у оно што прозивамо из памћења. Као што смо сви чланови једне заједнице, града, тако учествујемо у његовом развоју, добру, а надали смо се да уколико спојимо поменута два мотива можемо релевантно публици да сведочимо о токовима савремене уметности у Србији. Знамо да постоји знатан број уметника који се баве темом сећања и што су се одазвали позиву и своје радове поклонили граду и Народном музеју - истакла је директорка Народног музеја и кустос изложбе Нела Тонковић наводећи да је континуитет и трајање Салона потврда квалитета и успешно реализоване идеје шабачких уметника који су пре више од пола века оживели визију о годишњој изложби како би представили савремене токове у уметности.
Традиција и дуговечност
Октобарски салон у Шапцу установљен је 1954. када су Стеван Антонијевић и Игор Белохлавек окупили групу шабачких уметника која је требало да сваке године организује изложбу где би било приказано њихово стваралаштво у пресеку од 12 месеци.
-Град Шабац је поносан на трајање и дуговечност Октобарског салона, као и на установе културе, јер су кадре да иду у корак са савременим токовима уметности и могу да понуде квалитетне садржаје суграђанима - истакао је заменик градоначелника Душан Костадиновић у свом обраћању на отварању 63. Октобарског салона.
Народни музеј Шабац ове године први пут учествује у продукцији радова имајући у виду да је његова тема погодна за настанак site specific радова, те су тако Ивана Ивковић, Звонко Петровић, Иван Станић и Саша Ткаченко креирали у потпуности нове радове за ову изложбу.
63. Октобарски салон, „Град и сећање“ биће отворен до 30. новембра за посетиоце.

Уметници који ове године учествују на Салону су: уметнички пар diSTRUKTURA, Ивана Ивковић, Милош Јанковић, Горанка Матић, Владимир Миладиновић, Бранислав Николић, Звонко Петровић, Бојан Радојчић, Иван Станић, Татјана Тодоровић и Саша Ткаченко.Такође, ово је почетак сарадње са Колекцијом Октобарског салона Културног центра Београда, захваљујући којој је у селекцију овогодишњег Салона уврштен рад Горанке Матић, власништво Колекције ОС.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa