Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Проблематични пре 14. године
СТОП КРИМИНАЛИТЕТУ МЛАДИХ(7)

Проблематични пре 14. године

Према подацима добијеним од Центра за социјални рад број деце у сукобу са законом у Шапцу је у сталном порасту. У складу са том чињеницом циљ пројекта “СТОП криминалитету младих”је повећеати степен знања и информисаности о значају и начину превенције друштвено неприхватљивог понашања деце и младих у циљу смањења криминалитета. Реализацију Пројекта финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије
Категорије малолетних учинилаца прекршаја или кривичних дела обухвата малолетнике испод и изнад 14 година, с том разликом што се малолетнику који, у време противправног дела, у закону предвиђеног као кривично дело , није навршло четрнаест година, не могу изрећи кривичне санкције, нити применити друге мере које предвиђа закон, истиче Љубица Журжиновић, социолог у Центру за социјални рад “Шабац”.
Према статистици из прве половине прошле године, од јануара до јуна 2018, број малолетника млађих од 14 година у сукобу са законом износио је 24. Више је дечака у односу на девојчице, а већина деце је дошла из породица у којима су родитељи и даље у браку.
-Гледајући старосну структуру малолетника са проблемима у понашању испод 14 година, уочавамо да је више дечака (14), али да више није занемарљив ни број девојчица (10). Такође, већи је број деце са сеоског подручја (село 18, град 6). Међу децом је седморо ромске деце.
Већи број деце је из брачних заједница. То раније није био случај, али ни само по себи није одлучујуће, јер квалитет веза унутар сваке породице је оно што је битно. А на квалитет тих истих веза утиче и социо-економски статус. У већем броју случајева реч је о осбома солидног социо-економског статуса, мада је у осам случајева реч о корисницима НСП и повремених једнократних новчаних помоћи, који живе у лошим стамбеним условима. У три случаја, родитељи повремено одлазе на рад у иностранство.
Када је реч о образовном статусу родитеља, углавном су то родитељи са средњим стручним образовањем. Међу њима је и седам ромских породица. Породице су углавном вишегенерацијске- објашњава Журжиновићева.
Судећи по расположивим подацима, од укупног броја малолетних преступника у овом периоду, седморо њих је већ две године на евиденцији Центра, док су међу њима и два рођена брата, као и брат и сестра. Троје деце иде на третмане у Развојно саветовалиште, а један малолетник иде у школу по ИОП-у. Од деце која редовно похађају школу, углавном су сви добри ђаци и већина се бави спортом.
Када је реч о проблемима, најчешћи су изостанци из школе, али забрињава и појава самоповређивања и покушаја суицида.
-Изостанци из школе су углавном последица смањене контроле родитеља, који су одсутни због врсте посла којом се баве као и због недостатка родитељске свести о значају васпитно-образовних потреба детета. Само постојање суицида и самоповређивања међу овом децом је забрињавајуће и указује на емоционалне проблеме са којима се малолетник суочава и реакције на околину у којој живи. Имали смо и случај детета који због фобије изласка ван куће нередовно одлази у школу- каже социолог Центра за социјални рад “Шабац”, и додаје:
-Код ове групе малолетника охрабрује свакако чињеница да су се родитељи одазивали на позив Центра и да су деца долазила у пратњи са оцем или мајком. Само у једном случају родитељи нису имали слуха, и с тога можемо да закључимо да углавном схватају ситуацију и траже решење које може бити изузетно комплексно, јер зависи и од много фактора на које они као појединци не могу да утичу.

Малолетници испод 14 година - одбачене кривичне пријеве
Стручњаци се слажу да су деца испод 14 година, једна од важнијих категорија малолетника, јер уколико у овом узрасту не схвате озбиљност својих дела, у наредном периоду одрастања могу отићи низ странпутицу са које се теже прелази на прави колосек.
-Према статистици стоји да су у групи деце у сукобу са законом млађих од 14 година, код којих је одбачена кривична пријава, дечаци у већој мери, док су територијално истоветно заступљен и село и град. Ромске деце је троје, а скоро сва деца су из брачних заједница , солидног социо-економског статуса. Када се погледа образовни статус родитеља, мали број њих има непотпуну основну школу, док са друге стране има родитеља са високом стручном спремом- истиче Журжиновићева, и објашњава:
-Имамо случај два рођена брата да су у сукобу са законом. То није ништа ново, јер нам је од раније познато да се деца из једне породице годинама појављују на евиденцији Центра као малолетни учиниоци прекршаја и кривичних дела.
Када се погледа структура учињених дела, свакако се највише издваја малтретирање старије особе које је накнадно имало смртни исход.
-Иако су учесници млађи од 14 година били у улози или посматрача или директних учесника, случај је алармантан и указује да се сваком друштвено-неприхватљивом делу мора приступити одлучно и са јасном поруком шта је исправно да се малолетници не би упуштали у озбиљна кривична дела која ће им оставити печат за цео живот- изјавила је Љубица Журжиновић и закључила:
-Добра стана је да су се и код ове категорије малолетника родитељи одазвали на позив Центра, и да су деца долазила у пратњи оца или мајке, или са оба родитеља. Само у једном случају се родитељи нису одазвали. Све то нам даје наду да родитељи увиђају проблем и траже решење, до којег је пут тежак, али могућ. Иако постоје бројни фактори, на које родитељ као појединац не може да утиће, фокус треба ставити на породичне и личне капацитете родитеља и деце.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa