Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Да се чује глас обичног човека
ГРАДОНАЧЕЛНИК О СПОРНОЈ ТРАСИ ПЛАНИРАНОГ ПУТА ШАБАЦ - ЛОЗНИЦА

Да се чује глас обичног човека

-Стручњаци из ЈП “Инфраструктура” су предложили две варијанте и обе подразумевају да се обиђу куће, навео је градоначелник. Треба да се расели око 150 грађана. То уопште не мора да се ради. Ми имамо врло једноставно решење
Градоначелник Шапа Небојша Зеленовић у понедељак је гостовао у вестима Телевизије Шабац где је говорио о проблемима мештана Штитара и могућностима за њихово решење. Подсетимо, то је био последњи дан за подношење приговора на план трасе брзе саобраћајнице Лозница – Шабац, којом је предвиђено рушење око 30 домаћинстава у Штитару.
Истог дана одборници су већином гласова подржали иницијативу мештана Штитара за измену трасе овог државног пута. Иницијативу је потписало 1.120 људи из овог села.
-Мештани су рекли да не желе да се њихови домови руше и да постоји алтернатива. Ту алтернативу нисам смислио ни ја нити било који други политичар, него најбољи и најквалитетнији саобраћајни стручњаци града Шапца. Они су предложили неколико варијанти које подразумевају померање те трасе без рушења било ког објекта. Стручњаци из ЈП “Инфраструктура” су предложили две варијанте и обе подразумевају да се обиђу куће, навео је градоначелник.
Зеленовић је истакао да подржавају изградњу брзе саобраћајнице, али да људи који у Београду раде пројекат треба да чују глас народа.
-Ради се о 32 домаћинства. То су 32 породице, људи који су домаћини, који раде, имају по две, три, четири генерације у својим домовима. Треба да се расели око 150 грађана. То уопште не мора да се ради. Ми имамо врло једноставно решење. Оптужени смо од стране Српске напредне странке да смо против брзе саобраћајнице. Од почетка подржавамо тај пројекат и ми смо за то да се тај пут уради, али он се неће урадити ако треба да се иселе 32 домаћинства у Штитару, 30 у Мајуру, 13 у Змињаку. Затим су нас оптужили да хушкамо грађане против пута, а ми све време показујемо да је могућа алтернатива. Такође су нас оптужили да је ово наш предлог, настао 2008. године. Држава Србија је 2011. године донела просторни план, а 2012. године, на основу тог плана град Шабац је урадио свој просторни план и направио трасу која обилази ова насеља. Међутим, израђивач није поштовао тај предлог и предложио је трасу која је проблематична, а касније смо чули, зато што је јефтинија. Не знамо колико је јефтинија, али с обзиром да се у Лозници гради национални стадион ми предлажемо да се део новца пребаци за то да се уради пут који неће пресећи село на пола и да то буде корист за све. Ми, дакле, нудимо и решење око финансирања, рекао је градоначелник Зеленовић.
Одбацио је оптужбе да жели да политизује причу око брзе саобраћајнице. Истакао је да се ради о животном питању и да људи из Штитара већ шест месеци апелују да се траса измени.
-Ти људи не спавају, не раде, не инвестирају даље, јер је све неизвесно и нема перспективе. Стигло је 38 различитих примедби, из Скрађана, Табановића, Штитара, Шапца, Слепчевића, Мајура, Змињака, Петловаче и Бадовинаца. То су примедбе грађана који су погледали трасу и са њом се не слажу. Та траса је прво требала да иде преко Табановачке шљункаре, па смо и на то писали примедбе. Људе који то цртају не занима шта се дешава овде. Верујем да то није ничија зла намера, али не може се тако бахато понашати према грађанима који имају проблем, а тај проблем је решив. Ми смо као град учинили све да се чује глас малог човека и да, у складу са законским процедурама, уложимо примедбе и приговоре. Не молбе. Сваки грађанин има своја права, рекао је Небојша Зеленовић.
Градоначелник сматра да није случајно што је питање овог пута покренуто неколико месеци пред изборе. При том је подсетио да треба да се ради и ауто пут Рума – Шабац, за који су сви пројекти спремни.
-Разговарамо о траси која ће бити када инжењери нешто нацртају и ураде, о нацрту који би тек за три, четири године требао да нас доведе до пројекта за извођене трасе. Шта се дешава са путем Рума – Шабац која има 21 километар и излази негде код “Еликсирове” хладњаче у индустријској зони? За тај пут постоји одлука Владе и све остало да може сутра да почне да се ради. Тај пут нико и не помиње, закључио је градоначелник Зеленовић.

Новe трасe је предложила Служба за просторно и урбанистичко планирање ЈП "Инфраструктура Шабац". Трасе 3 и 4 подразумевају два преласка преко железничке пруге и ни једно рушење објеката у насељу Штитар.
1. Планирани коридор који подразумева рушење више од 30 објеката
2. Коридор који је планиран Просторним планом града Шапца
3. Варијантни коридор који предлаже ЈП "Инфраструктура Шабац"
4. Варијантни коридор који предлаже ЈП "Инфраструктура Шабац"
5. Планирана траса друге обилазнице око Шапца, просторни план града
6. Предлог ЈП "Инфраструктура Шабац" за измештање друге обилазнице и дефинисање прикључка на државни пут

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa