Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
ЗАСЕДАЊЕ ПРЕКИНУТО ПА НАСТАВЉЕНО
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

ЗАСЕДАЊЕ ПРЕКИНУТО ПА НАСТАВЉЕНО

У предлогу одлуке о измени и допуни финансијског плана ПУ “Полетарац” за потребу израде пројектне документације, препарцелацију земљишта као и за трошкове специјализованих услуга које се односе на доношење плана о смањењу ризика од катастрофа и управљања у ванредним ситуацијама, што је законска обавеза, неопходно је обезбедити три милиона 120 хиљада динара
Двадесет шесту седницу Скупштине Општине Коцељева обележио је прекид пре усвајања дневног реда. Наиме, већ на самом почетку одборник Јован Веселиновић имао је примедбу на записник са претходне, истичући да је неразумљив, јер су реченице скраћене и истргнуте из контекста.
Потом је предлог одборника опозиције Миољуба Милошевића да се у дневни ред уврсти још једна тачка, безбедносно стање у општини, подржало само пет народних представника у локалном парламенту. Изреволтиран оваквим резултатом гласања председник еколошког удружења Славко Живановић изразио је незадовољство и оглушио се о опомену заменика председника скупштине Владана Јанковића да му одборници нису дозволили обраћање Скупштини и да није добио реч, те је седница прекинута на десет минута.
Рад коцељевачког парламента убрзо је настављен а на дневном реду су биле 23 тачке од којих девет допунских. За скупштинском говорницом углавном су се смењивали одборници Веселиновић и Милошевић и махом износили критике на рачун рада локалне самоуправе, руководства општине и установа.
Приликом разматрања предлога одлуке о измени и допуни финансијског плана вртића они су, између осталог, поставили питање везано за планирани износ за геодетске услуге као и средства у износу од 2,7 милиона динара намењених за пројектне радове. Такође је постављено и питање коришћења лож уља као енергента за који су оценили да је један од најскупљих.
–Тачно је да се потроши 13 тона лож уља и да је реч о позамашној цифри али су то минималне количине које су нам потребне. Док није била урађена столарија трошило се и више. То грејање је од 1981.године. Јесте то цифра али ми имамо само једног радника који обавља и посао возача и домара и ложача, тако да је ипак уштеда јер колико се више потроши на лож уље, уштеди се на томе што је запослен само један радник. Да је било који други енергент у питању ми би морали да имамо складиштење за које немамо простора и да уз то имамо и више радника. Зграда вртића је монтажна. Наш радник много пута долази ноћу, у три сата, да ложи како би деца која долазе у пола шест ушла у топао вртић- изјавила је директорка једне од најбољих предшколских установа у Србији Гордана Михајловић.
Проширење капацитета коцељевачког вртића је извесно, те је зато неопходно планирати новац за неопходну документацију која претходи реализацији овог пројекта.
У предлогу одлуке о измени и допуни финансијског плана ПУ “Полетарац” за потребу израде пројектне документације, препарцелацију земљишта као и за трошкове специјализованих услуга које се односе на доношење плана о смањењу ризика од катастрофа и управљања у ванредним ситуацијама, што је законска обавеза, неопходно је обезбедити три милиона 120 хиљада динара.
–Од тога милион и 240 хиљада имамо у оквиру редовних, планираних конта, која се смањују са појединих позиција као услуге електричне енергије јер је уговор потписан на мањи износ него што је планиран, затим позицију лож уља, бензина и дизела и текуће поправке и одржавање зграде, намирнице и припрема хране. Остатак би требало да се дода из буџета општине- објаснила је директорка предшколске установе.
Такође је усвојена и одлука о измени и допуни финансијског плана ОШ “Мића Станојловић”, али и четврта измена Програма пословања и финансијског плана ЈКП “Прогрес” Коцељева.
Одборници су критиковали, између осталог, стање безбедности путева на подручју ове општине, говорећи да су саобраћајнице лоше, као и сигнализација, те да лежећи полицајци у појединим улицама нису неопходни, док их тамо где су потребни, нема.
Усвојена је и одлука о наградама општине Коцељева којом је предвиђено да се награде додељују и другим поводом, у оквиру обележавања неких годишњица и јубилеја, попут овогодишњег 180. година постојања општине, а не само поводом Дана општине, како је то до сада било.

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА
Одборници су усвојили и ребаланс општинског буџета на основу којег су укупни приходи и примања повећани за преко 3,2 милиона динара и то по основу наменских трансфера од Канцеларије за управљање јавним улагањима за обнову школе у Каменици и наменских трансфера за социјалну заштиту Програма донације ЕУ за образовну инклузију. Са друге стране укупни расходи и издаци за набавку нефинансијске имовине су повећани за око 3,7 милиона динара па је самим тим повећан и фискални дефицит за 443 хиљаде и сада износи преко 38,5 милиона. Повећање расхода проузроковано је повишицом зарада у јавном сектору за последња два месеца у текућој години као и расходима за пројекат помоћи ЕУ за образовну инклузију Рома. У образложењу се наводи да је и код основне школе настало повећање расхода по основу наменских трансфера од Канцеларије за управљање јавним улагањима за обнову школе у Љутицама те да су у ПУ “Полетарац” повећани издаци за израду пројектне документације за реконструкцију и доградњу објекта вртића.
Усвојен је и извештај о извршењу одлуке о буџету за првих девет месеци што представља законску обавезу.
–Отприлике, и расходи и приходи се извршавају у оквиру планираних. И даље имамо на девет месеци део рахода, пре свега што се тиче инвестиција, који је остао и биће извршен у последњем кварталу ове године, део из одређених програма социјалне заштите такође ће тада бити извршен. Сам извештај констатује оно стање какво је било на дан 30.9, а евентуална одступања, пре свега расходи, биће реализовани у четвртом кварталу- рекао је шеф одсека за финансије Милета Ковачевић.
За председника општине Коцељева Душана Илинчића најважније је да локална каса није задужена и да нема проблема.
–Функционишемо добро што се тиче прихода. Једна смо од ретких општина која није задужена и увек идемо у сусрет ситуацији а не чекамо да се ситуација поиграва са нама по питању финансија. То је битно и за стабилност и за даљи напредак општине- оценио је Илинчић.

ПРОДУЖЕН МАНДАТ ВД ДИРЕКТОРА ДОМА ЗДРАВЉА
Након што је дата сагласност на споразум о продужењу радног односа вршиоцу дужности директора Дома здравља “Др Даринка Лукић” у Коцељеви, др стоматологије Верици Софранић поверен је још један мандат на ову функцију. Упркос противљењу и критиковању од стране опозиције она ће ову улогу обављати и у наредних шест месеци. Због поднете оставке Јасмину Живковић из Коцељеве, члана управног одбора ПУ “Полетарац” из реда родитеља, заменила је Јованка Стефановић.
До измена је дошло и у саставу Надзорног одбора Центра за социјални рад те је Јелена Јовановић, која је ову дужност обављала као члан из реда запослених, због престанка основа по којем је именована, разрешена функције. Њу је заменила Васка Михајловић, радник ове социјалне установе.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa