Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Јесења заштита воћака - плаво прскање
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Јесења заштита воћака - плаво прскање

Једна од битних и обавезних мера припрема воћака за наредну вегетацију је и јесење „плаво прскање“, којим се сузбијају узрочници многих болести. Овом мером, воћке се дезинфикују како би наредне сезоне биле квалитетне и здраве, без узрочника болести
Након завршене бербе воћа, а пре плавог прскања, потребно је урадити санитарно агротехничке мере, као што су: орезивање и укљањање орезаних, оболелих и поломљених грана, уклањање мумуфицираних плодова са стабла, сакупљање опалог и оболелог лишћа и све то изнети из воћњака и спалити. Њиховим уништавањем смањује се инфекциони потенцијал проузроковача болести и бројност штеточина у наредној години. Третман воћака у јесен усмерен је против презимљујућих форми патогена: монилиозе коштичавог воћа (Монилиниа), коврџавости листа брескве (Тапхрина деформанс), шупљикавости лишћа (Стигмина царпопхилла), фактора апоплексије кајсије, проузроковача рак-рана и изумирања грана коштичавог воћа (Псеудомонас сyрингае пв. сyрингае, Псеудомонас морс - прунорум), рогача шљиве (Тапхрина пруни). Код засада јабуке и крушке на овај начин смањује се инфекциони потенцијал презимљујућих форми бактериозне пламењаче (Ерњиниа амyловора).

Време и начин третирања
По стандардним препорукама, прскање се изводи када отпадне већи део лишћа (око 50-60% ), како би квалитетно опрскали гранчице, гране, стабло . Третирање треба обавити по лепом времену, без ветра, када је температура изнад 8°Ц. Стабла морају бити добро наквашена, односно „воћке је потребно окупати“, да течност може да доспе у сваку раницу и да склизне до кореновог врата. Да би се то постигло, обично се препоручује утрошак од 400 литара течности по метру висине стабла, односно 1.200 лит/ха за стабла висине 3 метра.
Када су оптимални услови за наведене инфекције,јесење плаво прскање коштичавог воћа треба обавити у два наврата. Први третман на почетку опадања лишћа, када је опало 30-40%, а други када је опало 70-80%, како би депозит фунгицида доспео на ране које настају приликом опадања листова. Ове ране представљају улазна места за инфекције патогенима. Уколико се одужи период опадања лишћа, а време је влажно и температуре су изнад 0°Ц, прскање треба поновити, када опадне већи део лишћа, нарочито ако у засадима има смолоточине.

Избор препарата и концетрације
Могу се користити сви бакарни препарати: бордовска чорба, бакароксихлорид, бакархидроксид, бакар оксид, бакар сулфат, бакар хидроксид + калцијум хлорид. Постоје различите препоруке што се тише концентрације и дозе примене, али је битно да се третирањем бакарним препаратима покрију гранчице, гране и стабла воћака у целом периоду када је могућа инфекција патогенима. Применити концентрацију и количину која стоји у упутству за одређени препарат.

Закључак
Плаво прскање (бакарним препаратима) у периоду од почетка опадања лишћа до кретања вегетације у пролеће, представља полазну, основну и веома значајну меру у заштити од болести, приноса и обезбеђења дуговечности воћака. Изостављање јесењег и зимског третирања бакарним средствима знатно отежава заштиту током вегетације.
Слободан Гошић - саветодавац за заштиту биља

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa