Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Прамајке у нама
Награда за најбољу необјављену приповетку

Прамајке у нама

"Видим је као девојчицу од свега неколико лета, могла бих ја њој мајка да будем. Буцмаста је, жмирка под сунцем. Кожа јој мека, без иједног ожиљка. Видим је како трчи по пољу и не спотиче се. Игра враголасте игре са другом децом док још не иду у школу и главна је међу дечацима. Гледам како се досетила да надомак села направи спровод за мртву белу кокошку, како из шупљег стабла извлачи змију сва радосна што је себи нашла ланчић, како учи да плива у хладном потоку и не зазире од велике воде. Сеоски старци не смеју да јој приђу, јер мала је враг, причају како се родила у постељици, а тако се само вјештице рађају“ ( Четири бразготине на телу једна на земљи)
-Приповетка је настала на радионици креативног писања, а када поменемо радионицу обично се стиче утисак да нас тамо уче вештини писања, описмењавају, а у најбољем случају подучавају стилским вежбама. Заправо, оне су, бар за мене, сигуран простор где добијем креативни подстицај да се упустим у индивидуални стваралачки процес и где се писање одвија „изнутра“, у атмосфери када верујемо у важност и вредност онога што радимо. У време када је настајала прича "Четири бразготине на телу једна на земљи" читала сам дела где је изражен култ мајке, чак и када више није физички присутна на овом свету. Сматрам да у нама настављају да живе све прамајке и то је тема којој се често враћам. Лазина награда ми је утолико дража, јер је жири препознао као вредност део мог интимног света који сам преточила у књижевност - појаснила је Маријана Чанак двострука добитница прознања за најбољу необјављену приповетку коју додељује Културни центар Шабац.
Овогодишњи жири у саставу проф. др Владислава Гордић Петковић, Слађана Нина Перковић и мр Катарина Јанковић Поповић одлучиваo je о лауреату.
У јакој конкуренцији од 109 дужих и краћих наративних целина које су се одликовале разнородним поетикама, стиловима и техникама у оквиру којих су били заступљени реалистична проза и метафикција, минималистичка нарација, сказ, пастиш, сатира, (псеудо)мемоарска и исповедна нарација, од стране кандидата и кандидаткиња међу којима су се нашли и афирмисани, стваралачки самосвесни аутори и ауторке, Маријане прича издвојила се умешним и упечатљивим транспоновањем искуства у архетипску и симболичку вертикалу судбине женског тела и женског текста на нашим просторима и завредила награду.
-Када се бавите лепом речју и писањем, увек уз то иде и вредновање, без обзира да ли сте професор са универзитета, уредник издавачке куће. Ипак, вредновање је посебно интригантно и изазовно када не знате стваралачку биографију онога чији рад треба да процените. Иако сам имала прилику да будем део неколико жирија, ово искуство је специфично. Посматрате само текст и не размишљате о томе ко је ауторка, или аутор. Процењујете квалитет на основу речи које су сложене у причу, и то је посебно. Током рада прочитали смо приповетке различитих тематика, али Маријанина кроз мапу ожиљака које носи тело као знамење доноси другачију причу - истакла је проф. др Владислава Гордић Петковић.
Мотиви егзистенцијалне угрожености, социјалне бесперспективности, насиља и мизогиније налазе противтежу у артикулацији женске солидарности и матрилинеарног културног памћења који надтрајавају и побеђују неправду, патњу и маргинализацију видљиви су делу "Четири бразготине на телу једна на земљи", саопштио је жири.

-Награда Лаза Лазаревић за најбољу необјављену приповетку постоји 25 година и једно време смо били у систему финансирања Републике Србије, али како су се промениле прилике тако смо се и ми одлучили да усвојимо нов концепт, учиним искорак и трансформишемо програм. Уз нешто измењене услове конкурса са циљем да током целе године разговарамо, пишемо о књижевности и сећамо се Лазе К. Лазаревића. Циљ резиденцијалног програма је да обједини награду и Лазину кућу - рекла је мр Катарина Јанковић Поповић, уредница програма Културног центра.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa