Инфо

Берза

  • aero 900 ⚫ 0,00%
  • alfa 23.500 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 5.800 ⚫ 0,00%
  • gsfd 580 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.383 ▼ -0,71%
  • mtlc 1.899 ▲ 3,77%
  • niis 546 ▼ -0,37%
  • tgas 13.000 ▲ 0,62%
  • unpr 750 ⚫ 0,00%
(7. новембар 2019.)
Изложба у Културном центру

Магија акварела

Посвећеност уметника акварелу као једној од најстаријих и најзахтевнијих сликарских техника чини да постане посебан, аутеничан одраз ствараоца
Магија акварела
Укротити воду, дати јој жељени облик, додати боју, овладати белином платна велики је изазов за уметника. Акварел, најстарија сликарска техника захтева инспирацију, вишегодишње искуство, истанчан сензибилитет ствараоца. Културни центар Шабац четврт века организује изложбу акварела, негујући ову захтевну ликовну дисциплину. На овогодишњи конкурс је приспело 83 радова од 66 аутора, а жири у саставу: Љиљана Шушњаревић, ванредна професорка Ликовне академије у Косовској Митровици, Михаило Глигорић Глиша, историчар уметности и сликар из Шапца и Соња Петровић Јагић, историчарка уметности, за изложбу је одабрао 52 од 45 уметника.
Као и протеклих година, број заступљених аутора и приспелих радова говори о нејењавајућој актуелности акварела, на шта указује и квалитет.
- Културни центар неколико деценија организује тематске изложбе, а ово је једна од њих. Увек је задовољство видети да су уметници заинтересовани и желе да учествују на нашој изложби. Изузетно смо поносни на традицију коју негујемо, већ 25 година и која представља мањи пресек акварела у Србији. Ово је захтевна, посебна техника, где нема додатне интервенције и исправке, али као и цртеж, постепено излази из своје основе, а то су вода и пигмент. Теме радовa су од класичних до апстрактних – рекла је директора Култуног центра Соња Петровић Јагић.
Додељене су две равноправне награде: Зорану Сувајцу, уметнику из Бања Луке који већ дуже време живи и ради у Београду за рад „Луча“, и шабачком уметнику Душану Бујишићу, за рад под називом „Форме III.

„Питома фантазмагорија, лирски записи, чуђења у ономе што је ууобичајено, трезори су Зоранових леиковних енергија, а Душан, свестрани уметник, графичар, цртач, сликар у акварелско-цртачкимс тудијама остварио је убедљиво сложене ритмоване, духом суптилности прожете целине – наведено је у образложењу стручног жирија.

М. Ж.

Најновији број

30. јул 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa