Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Сведоци епохе
Писма из шабачког архива на тргу

Сведоци епохе

Писма као епистоларна сведочанства од Старог века до данас. Од формалне до интимне преписке српских великодостојника, удружења. Део Збирке Поклона и откупа Међуопштинског историјског архива презентован на градском тргу
„Један део времена нам се отима, један део неприметно бежи, а један део нам једноставно измакне из руку.“ записао је Сенека у „Писмима пријатељу“. Колико су записи на папиру сведоци епохе, ситне, али важне пазле у мозаику историје потврђује и нова поставка Међуопштинског историјског архива на градском тргу.
Како би део Фонда који баштини презентовао јавности на 15 паноа различите садржине приређена је изложба "Писма из шабачког aрхива" којом је ова установа обележила Дан ослобођења Шапца у Првом светском рату.
-Овим желимо да покажемо само један део грађе која је похрањена у нашим депоима и да их у новом издању прикажемо суграђанима у отвореној галерији - рекао је директор Међуопштинског историјског архива Давор Станојевић.
Од писама чланова династије Обреновић (Наталије и Милана), истакнутих личности из историје Србије, знаменитих Шапчана, чланова Француског клуба из Шапца до писма ратних војних заробљеника у Другом светском рату.
Аутор историчар и архивиста Иван Досковић каже да је истраживање грађе било посебан изазов због богатства информација, али и подстицај да сазнања пренесе на поставку у виду едукативних напомена које прате презентована писма.
-Обиље и разноврсност писама и грађе коју баштинимо били су један од разлога да јавности прикажемо оно што Архив брижљиво чува. Избор је такав да посматрач може пронаћи мање познате детаље и занимљивости које су специфичне за одређени период. Изложба је конципирана тако да прати неколико значајних личности и удружења - појаснио је Досковић.
Начелница Одељења друштвених делатности Татјана Марковић подсетила је на значај Архива као институције која баштини историју и својим активностима кроз изложбе на градском тргу, јавности приближава прошлост, стварајући "културу у покрету", доступну свима.
-Посматрајући и проучавајући поставку можемо видети како се развијао језик у претходних 200 година, интимну преписку знаменитих људи нашег града, и како се полако ковала богата историја Шапца, захваљујући активностима Међуопштинског историјског архива као значајне институције.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa