Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Ззмајеви међу војницима
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ИНЖИЊЕРИЈЕ

Ззмајеви међу војницима

Свечаности у касарни присуствовали су представници града, Полицијске управе, Одељења за ванредне ситуације, представници СУБНОР-а. Присутан је био и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац
Дан инжињерије обележава се 6. новембра, на датум када је 1865. године у Кнежевини Србији понтонерија одвојена од артиљерије и образован посебан род војске. Ове године, свој дан обележио је и Први понтонирски батаљон у касарни „Церски јунаци“ у Шапцу.
Истакнути припадници батаљона том приликом су добили заслужене награде и похвале. Прочитане су и честитке које су упутили Министар војске Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант генерал потпуковник Милосав Симовић и командант бригадни генерал Петар Латковић. Војнике је поздравио и начелник Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.
-Оно што је специфично за Први понтонирски батаљон, у чијој се касарни налазимо, јесте да он извршава задатке на читавој мрежи пловних путева, али и на другим текућим и стајаћим водотоцима Републике Србије. Овај батаљон се истакао и на такмичењима у Руској Федерацији. Са поносом могу да кажем да два понтонирска батаљона извршавају задатке изузетно одговорно, часно и поштено. Не смемо да заборавимо да су се исказали и у катастрофалним поплавама 2014. године, а батаљон је тада био ангажован на девет локација. Драгоцено искуство стечено на вежбама примењујемо у пракси. Наши понтонирци и амфибијци спремни су да одговоре на све изазове, ризике и претње, рекао је капетан Андрија Андрић.
Свечаности у касарни присуствовали су представници града, Полицијске управе, Одељења за ванредне ситуације, представници СУБНОР-а. Присутан је био и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац који је истакао да му је част што је ту као представник округа и државе, али и да емотивно доживљава овај дан, јер је и сам у војци био припадник инжињерије.
-Знам кроз какве проблеме, тешкоће и изазове пролазе војници током обуке, али поуздано знам и да је овај род јако близак са народом. Увек је при руци грађанима у елементарним непогодама и од војника овог рода долази највише помоћи. Премошћују обале, спашавају људе и раде све што се пред њих постави. То су наши змајеви! Овај дан је покварило само то што у касарни нема деце иако је школа поред. Као народ слободарског духа и ратничке традиције морамо радити на томе да деца поново заволе војску. Треба им причати о тим вредностима поготово у овом крају који је био први на удару свих војски у свим ратовима, рекао је Красавац.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa