Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
СЕЛО НЕКАД И САД

Не да се боца у недра стављати


Село некад и сад имало је клетву, трње или боца око куће ти ницали. И ако се са трњем на крај и излазило боца је била и остала народски неман неистребљива. У новије дане разноразни препарати чине своје али предања иду корак даље у појашњењу и времена у којем се живело .
Али да кренемо редом. По предању бака зборило се о мудростима које су са колена на колено остале да сведоче да у башти времена никло не бледи. Елем, у село преко девет брегова и у шали воле рећи после неколико снегова живела сложна задруга. Тек две најмлађе снахе терале једна другој инат који је доводио до потезања секире наивних мужева. Једна беше говориле бабе оштра а друга зла а резултат погодите сами. Тек победница је помужено млеко умела неупотребљивим учинити и то у ведрици оне друге. И тако редом док не дође да се и до врачара крене. Таква времена беху. И тако о прелу повери се постарија жена којој су снахе ратовале другама да би најстарија оставила речима аманет који не бледи. Чељади млађана и ви које бројите дан и комад упамтите да се неда боца у недра стављати. Но ви замените ведрице и друга дела зле ћуди и тако појушајте па ако има лека ...
И тако и би. У неко доба на истеку године а пред велике празнике осу се лице једре зле жене а поче и венути уз чудан кашаљ и по речима мудре старице све дође на своје. Говорило се потом да су сумњичаве коне пробале боцу у недра стављати и дуго мелеме у листу купуса носиле да последице нестану.
У новије време новије методе и новијих бодљи стижу са све већег броја адреса. На сваком кораку саплиће ко кога стигне али једно оста непромењено од давнина. Она која се у недра не ставља стиже од оних од којих се најмање очекује. И да зло буде веће не путује кратко ко у предању о мудрој старици већ одоцни до наредних колена и посеје семе које боли итекако.
Скоријих дана на откупном месту млека дуго се препричавао догађај рођених сестара које су се удале за рођену браћу. Један беше добар и широке руке а други веле и без ђавола на плећима имао товар мржње. У кући доброга домаћина уз крст пред обед редовно се чуло и сачувај ме господе великих пара. Тек у неко доба искрајем лета дрво које беше на међи похлепни брат обори крадом и извезе силна дрва. Онај бољи умири бројну чељад причом о боци и окупивши их уз песму пођоше да пањ и жиле од огромног дрвета искрче и тако уреде њиву да се барем јапади реше. И ту прича поприми неколико токова. Нама најтоплији преносимо у аманет за долазећа лета. У храму господњем указаше се доброчинства, купише се нове њиве а сиротињи подели по грло што оваца што свиња. Људи благосиљали а причу урами тврдња некога ко се самопрогласи очевидцем да су испод једне од жила пронашли дукате ...
И сад знатижељни питају шта би даље и у другим варијантама приче од уста до уста. Тек у кући зависти зла жена у жељи да парира доброти поклони ситотој удовици грбаву овцу за приплод уз обавезу да мајка бројне чељади одради у брању и копњи. Под окриљем ноћи неко из тора узе најкрупнију овцу и понесе док су зли смишљали нове пакости. Овца би тешка па уз тор удовице он је збаци у лакшу овцу и то баш ону грбаву понесе оставивши бремениту овцу сироти жени. Да се намера да се утрапи грбава овца не открије оста у пар лета од једне овце повеће стадо пошто се овца близнила и велику и радост и корист доносила. Благосиљала удовица чија деца школе изучише и посташе угледни људи а зла жена оста да стари са пргавим човеком до у старост се у свађи надмећући. Ето и новије приче која говори о боци и да се неда у недра стављати. А ко не верује нека покуша боцу или српски кактус у недра ставити. Па ако чује врисак ненадани све ће му се рећи само.
Сретен Косанић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa