Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
НИЗОМ МАНИФЕСТАЦИЈА ОБЕЛЕЖАВА СЕ 180 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

Година у знаку јубилеја

2019. је у знаку 180 година постојања општине Коцељева. Поводом обележавања овог значајног јубилеја у Свилеуви је одржан округли сто на тему Школство општине Коцељева кроз векове. Уводничар у овај скуп био је др Момчило Исић, научни сарадник у Институту за новију историју Србије, аутор низа књига о историји школства у нашој земљи.
Јордан Станојчић, професор руског језика у пензији, говорио је о времену проведеном у школи у Свилеуви, најпре као ученик а касније и као наставник.
О утицају министара просвете Доситеја Обрадовића и Димитрија Давидовића на развој школства у овом крају говорио је Миленко Марковић, професор српског језика у коцељевчкој основној школи, док је на значајне учитеље подсетио Драган Ђермановић из Коцељеве.
Верољуб Бабић, уредник Коцељевачких новости упоредио је дневнике пре шест деценија са данашњим електронским, а на крају скупа Немања Протић је говорио о историјату школе у Свилеуви, оној у којој је учитељевао чувени српски књижевник Јанко Веселиновић.
Осим овог скупа у амфитеатру Средње школе у Коцељеви одржан је јавни школски час на којем се говорило о историјском развоју ове општине. Најпре је на занимљив начин о пореклу имена Коцељеве говорила професорка Далиборка Марић док је кустос Завичајног музеја Зоран А. Живановић ученике упознао са кратким административним развојем ове општине. Час је затворио професор Немања Протић говорећи о значајним личностима овог краја из 19. века.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa