Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Књига је добар опијат
Разговор са Марчелом у Бибилиотеци

Књига је добар опијат

„Ми смо једина жива бића која припведају приче и уживају у томе. „На почетку беше реч“... али и на крају ће бити.“
Један од најчитанијих писаца млађе генерације у Србији, Марко Шелић Марчело, недавно је био гост у Библиотеци шабачкој и говорио о музици, писању, стриповима, положају младих у данашњем друштву, њиховим интересовањима и књижевности као својој великој љубави.
-Одувек сам био заљубљен у књижевност, односно у причу, и пре него што сам научио да читам. Када у рукама држите књигу, осетите текстуру папира под прстима. Тај осећај не може да замени читање у електонској форми. Због тога се трудим да и простор у ком живим оплеменим књигама, да подсећа на мене. Морам да признам да волим тај „штреберски стил“ – рекао је Марчело током књижевне вечери у Шапцу. Аутор дела „Заједно сами“, „Хигијена несећања“, „Напет шоу“ и „Малтерего“ истиче да је читање одувек било потреба, питање преживљавања.
-Ми смо једина жива бића која припведају приче и уживају у томе. „На почетку беше реч“... али и на крају ће бити. Мени се догодило да сам се „инфицирао књигама. Оне су као добар опијат, омогућавају путовање, а ипак да останемо у удобности куће. Књижевност је и начин да се вратиш себи, сазриш. Доноси утеху. Свакако да је машта важна када желиш да постанеш књижевник. Она нам је дата, а писање је вештина, занат и способност да идеју пренесемо на папир. Што смо бољи читаоци, то смо бољи и писци. Наравно да формлано образовање има удела у томе. Посебно када говоримо о Филолошком факултету који „негује војничку дисциплину“ када је књижевност у питању – закључио је Марко Шелић.
М. Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa