Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
У част наших прадедова
ОШ „ЈЕВРЕМ ОБРЕНОВИЋ“

У част наших прадедова

Као и претходних шест година ученици Основне школе "Јеврем Обреновић" су у оквиру пројекта "У част наших прадедова" 8. новембра 2019. године одржали јавни час испред споменика Три ратна одликовања града Шапца. Том приликом су суграђанима делили флајере и Наталијине рамонде које су симбол празника Дан примирја у Првом светском рату који се у Републици Србији слави од 2012. године.
На флајерима су се нашле најзанимљивије теме из Великог рата које су ученици сами бирали: Церска и Колубарска битка, прелазак српске војске преко Албаније, боравак војске на Крфу, Солунски фронт. Од личности су им посебно интересантне биле војсковође: Живојин Мишић, Степа Степановић, Радомир Путник, Петар Бојовић, али и Милунка Савић, Арчибалд Рајс, краљеви Петар и Александар Карађорђевић.
Поред овога, ученици су на паноима суграђанима презентовали историју свога града и говорили о његовом страдању, обнови и споменицима који су у знак сећања на овај значајан догађај подигнути.
Циљ пројекта је био да се подигне свест грађана о значају националне и локалне историје, да се истакне значај свега што су наши преци урадили и да негујући културу сећања заинтересујемо што већи број како ученика тако и оних старијих за проучавање историје.
Догађај су реализовали наставници историје Ивана Павловић, Дарко Костић и Марко Илић са нешто више од шездесет ученика шестог, седмог и осмог разреда.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa