Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
ШАМПИОНИ НЕБЕСКИХ ВИСИНА
ПОЛА ВЕКА 41. УДРУЖЕЊА ГОЛУБАРА ПРЕКИ ШОР

ШАМПИОНИ НЕБЕСКИХ ВИСИНА

Било је то давне, јако давне 1969. године, када су младићи из Преког шпра одлучили да крену пут престонице и пријаве своје удружење. Опчинило их је голубарство и похитали су да хоби преточе у организован рад, како би се упознали и надметали са другима који деле исту страст у онда великој држави.
-Одлучили смо да следимо наше узоре: Мила Савића, Степана Кромека, Мићу Папића, Јанка Мирковића када смо регисторвали удружење „Преки шор“, онда 41. Причу су почели: Милутин Марковић Миндус, Драгорад Ћирић Ћира, Милан Кромек Пишта, Љубоје Цвејић, Добривој Павловић, Милан Ракић, Миле Томић, Сава Ђурковић, Јова Врбашки и моја маленкост Брана Ристивојевић Пицко – истиче Ристивојевић, већ 30 година председник Удружења.
Започело је у прошлом веку, а данас је ово једно од најуспешнијих друштава у Србији. До сада међу трофејима има четири титуле екипних првака општине, 11 титула региона, четири титуле у Србији, две титуле балканских првака, два Купа шампиона, Куп првака и трофеј најбољих у некадашњој СЦГ. Појединачно, међу члановима су три шампиона Србије, првак Балкана, победник Купа шампиона и Купа првака.
-Тренутно имамо 42 члана. Недавно смо прославили са спортски ривалима и пријатељима надам се само првих пола века. Доделили смо пехаре најуспешнијима, захвалнице заслужнима, било је гостију из целе Србије, надам се да су сви уживали. Наша жеља је да наше удружење траје дуго после нас – додао је Ристивојевић.
Прекошорци су регистровали 41. удружење у Србији, а данас их има око 50 само у Шапцу, а конкуренцију чини близу 12.000 голубара у целој земљи.

Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa