Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Сузо моја Сузана

У атмосфери опште хистерије због у којој смо се нашли због „за мало трагедије“, некако нам је промакао један, барем нама новинарима, важан детаљ.
Она емисија која је, сасвим легитимно, направљена да би напредњачка публика недељом прескочила Утисак недеље, Хит твит на Пинку, угостила је Сузану Васиљевић, једну од најближих сарадница председника Србије која је задужена за медије. У својој тиради посвећеној „за мало трагедији“ чији је епилог боравак Прворођеног на ВМА због кардиоваскуларних проблема и како рече доктор Смрт - животне угрожености, Сузана је најавила диспциплиновање медија, односно непослушних новинара. Рекла је да више неће да дозволи такав непосредан контакт новинара са Прворођеним, да се Прворођени има поштовати, без обзира на његово непоштовање новинара користећи крајње колоквијалан речник типа - стручњак, а ви са Н1 и слично.
Повод је било питање које је новинар Н1 Миодраг Совиљ, уз помоћ свог мобилног телефона, покушао да постави Прворођеном. С обзиром да је то поподне Прворођеном позлило и да је хоспитализован, многе његове страначке колеге су похитале на Пинк и Хепи причајући како је Совиљ малте не извршио атентат на председника.
Као пример за одлучну реакцију у будућности, Сузана је споменула ситуацију са америчким председником Доналдом Трампом и новинаром CNN Џоном Акостом. Она је рекла да је Акоста изгубио акредитацију за Белу кућу због питања које је поставио председнику САД, што је, наравно, огромна лаж. Акоста је изгубио акредитацију, и то на кратко, због тога што је руком одгурнуо жену која је била задужена за микрофон, пошто није хтео да јој тај исти микрофон да. Ко верује Сузани, а жели да види шта се десило у Белој кући, има неколико снимака на Јутјубу. Оно што је Сузана, такође, прескочила да каже то је реакција комплетне новинарске професије у Америци и повратак Акосте у Белу кућу. Ево и извештаја СиЕнЕна о овом догађају:
„Не обазирући се на упозорења Трампа, све упорније је испитивао председника - најпре зашто је употребио реч “инвазија“ за караван јужноамеричких миграната, па о његовим антиимигрантским терминима. Када је, потом, покушао да Трампу постави питање и о наводном руском мешању у председничке изборе 2016. године, Трамп је пресекао:
- Е, сада је доста! Спустите микрофон! - узвикнуо је Трамп.
Девојка из Беле куће је на то потрчала да узме микрофон од новинара, али Акоста га није пуштао. Отимајући се са женом, само је говорио “извините, госпођо“. Трамп је посматрао сцену, одвојио се од говорнице, а онда се вратио и осуо паљбу:
- Си-Ен-Ен треба да се стиди што радите за њих. Ви сте непристојна, ужасна особа... Начин како се односите према Сари Хекерби је језив - констатовао је Трамп.
Други новинар устао је у одбрану Акосте, рекавши да је извештач Си-Ен-Ена “уважени новинар“. На то је Трамп и њему одбрусио:
- Па, ни ви ми нисте баш омиљени! - рекао је Трамп, изазвавши смех у Сали“.
Тако је било у Белој кући. Приметићете да је Трампом речник сличан Прворођеном, и да је мало новинара који су у јеку афере „Крушик“ спремни да га о томе питају. Наравно да Прворођени у таквој ситуацији више воли питања типа - Да ли сте поносни на себе због изградње Београда на води и сличних. Ако нам је Трамп Сузанин узор ок. Сигуран сам да је Сузани још дражи Ким Џонг Ун, јер смо сваким даном све ближи том медијском моделу.
Питање је како би се ова хистерија завршила да је, ипак, некако није умирио Прворођени. Најпре је јавно признао да је болестан, што дуго времена многи од нас сумњају, а одмах затим је неколико пута поновио да са његовим здравствени стањем ама баш никакве везе нема новинар Н1 Миодраг Совиљ, нити било који други представник седме силе. Није нам, додуше, ни он, ни Сузана, ни др Смрт, нити било ко други, објаснио како је могуће да неко ко је био животно угрожен и два дана провео на апаратима, успео да се трећи дан појави на послу, легне на паркет и помази кера, а четврти дан одржи и конференцију за штампу на којој је. поново, пуну кофу свега просуо по Н1.
Србија је таква земља где ће бити сасвим могуће да се ућуткају новинари, барем на начин на који је то Сузана најавила. То међутим не може да утихне истину. Она ће увек пронаћи пут, макар је на томе спречавала и спинована болест, која се можда није ни десила.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa