Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
САВРЕМЕНИ АПАРАТ ЗА АНАЛИЗУ КРВНЕ СЛИКЕ
ДОНАЦИЈА ЗА ДОМ ЗДРАВЉА ИЗ ЗАДУЖБИНЕ “НИКОЛЕ СПАСИЋА”

САВРЕМЕНИ АПАРАТ ЗА АНАЛИЗУ КРВНЕ СЛИКЕ

Имали смо већ прилику да испробамо нови апарат који је стигао из донације. Ове анализе су се и до сада радиле у нашем Дому здравља, али сада имамо предност што можемо радити деци, бебама од два или три месеца вадити крв из прстића и урадити анализе које смо до сада радили само узимањем крви из вене
У коцељевачки Дом здравља “Др Даринка Лукић” пре недељу дана стигао је један анализатор за хематологију чија је вредност готово 500.000 динара. Овај апарат је донација Задужбине “Николе Спасића” и у великој мери ће побољшати рад лабораторије у овој здравственој установи у којој се на годишњем нивоу обави око 3.800 анализа крвне слике.
–Конкурисали смо за ову донацију. Реч је о апарату за хематологију, за анализу крви. Веома смо захвални донаторима и много ће значити нашим пацијентима. Не само да смо добили апарат већ смо добили и реагенсе- изјавила је вд директор коцељевачког дома здравља др Верица Софранић.
Приликом примопредаје апарата захвалност је, у име локалне самоуправе и грађана општине, изразила и заменица председника општине Славица Ранковић која је истакла да је веома важно у што већој мери наћи начин за опремање здравствених установа како би пацијенти имали што адекватније лечење.
Осим тога овакве донације у великој мери доприносе постављању прецизније дијагнозе у примарним здравственим установама.
О значају анализатора за хематологију говорила је и лабораторијски техничар Снежана Павловић која овај посао обавља дуже од три деценије.
–Имали смо већ прилику да испробамо нови апарат који је стигао из донације. Ове анализе су се и до сада радиле у нашем Дому здравља, али сада имамо предност што можемо радити деци, бебама од 2-3 месеца вадити крв из прстића и урадити анализе које смо до сада радили само узимањем крви из вене- објашњава Снежана и додаје да је један од бенефита новог апарата и брзина у односу на претходни.
–Првенствено нам овај апарат значи за малу децу и хитне случајеве. Такође смо добили и реагенсе гратис уз апарат који су иначе поприлично скупи. Надам се да ћемо са новим апаратом још боље функционисати- рекла је Павловић.
Богдан Живковић, који је инсталирао нови апарат, појаснио је да је реч о савременом уређају који има могућност да мери крвну слику, даје резултате у 26 параметара и да је брзина једне анализе 60 секунди.
–За рад користи три реагенса. То је савремен апарат са тач скрином и врло је приступачан кориснички, опредељен за лакше руковање. Олакшава и убрзава рад уз поуздане резултате, брзе анализе...- истиче Живковић из фирме “Неомедик” из Ниша.
У Дому здравља “Др Даринка Лукић” у Коцељеви најављују и набавку апарата за мерење нивоа шећера у крви што је овој установи преко потребно због трудница али и дијабетичара који би требали, осим свакодневног контролисања у кућним условима, бар једном месечно одрадити и анализу у лабораторијама.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa